Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spalatoria si bucataria Spitalului Judetean Valcea vor fi scoase la mezat

        ” Planuri de viitor ” „avem cadrul legal pentru externalizarea acestor servicii și având în vedere starea actualăa spălătoriei și a bucă tăriei din spital, cred că se pune probleme. Mai mult, După 1 ianuarie 2007, U.E. va impune săse facă investiții mari în aceste servicii, iar spitalul nu-și permite” ne-a declarat Georgeta Săliște, managerul general al Spitalului Județean Vâlcea

 

        Zvonurile care circulăde ceva timp prin Spitalul Județean de UrgențăVâlcea privind privatizarea Secției de Nefrologie și Dializă, precum și a serviciilor de spălătorie și bucă tărie își au, se pare, un suport real. În data de 19 iulie a.c., Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dat un ordin (nr. 886/2006) privind externalizarea serviciilor medicale și nemedicale din unitățile sanitare. „Externalizarea serviciilor medicale sau nemedicale reprezintăprocedeul prin care unitatea sanitară, pe bazăde criterii și norme, pune la dispoziție unei persoane juridice baza materialăși spațiul necesar, După caz, precum și personal calificat în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale sau nemedicale, pentru utilizarea cu eficiențăa resurselor financiare, materiale și umane” spune ordinul ministrului. Așadar, directorul general al Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște, ne-a confirmat zilele trecute că se gândește foarte serios ca în curând sădemareze un studiu de fezabilitate în vederea organizării unei licitații pentru externalizarea serviciilor medicale și nemedicale. Aceasta spune că odatăcu privatizarea acestor servicii, Spitalul Județean va avea cheltuieli mai puține cu până la 15%. „Avem cadrul legal pentru externalizarea acestor servicii și având în vedere starea actualăa spălătoriei și a bucă tăriei din spital, cred că se pune probleme. Mai mult, După 1 ianuarie 2007, U.E. va impune săse facă investiții mari în aceste servicii, iar spitalul nu-și permite” ne-a declarat Georgeta Săliște. Potrivit ordinului, potențialii investitori trebuie săîntrunească niște condiții foarte stricte. În primul rând, personalul care își desfășoarăactivitatea în zona de servicii care vor fi externalizate va fi preluat în mod obligatoriu de viitorul prestator de servicii medicale sau nemedicale și va fi menținut pe toată perioada derulării contractului. Mai mult decât atât, salariile personalului preluat și celelalte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă se păstreazăpe toată durata derulării contractului. De asemenea, investitorii trebuie săobținăavize de la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și Ministerul Sănătății. La ora actuală, în Spitalul Județean sunt angajate 17 persoane la spălătorie și 21 la bucă tărie. „Menținerea personalului existent este una din condițiile de bazăpe care le vom pune. În ceea ce privește Secția de Dializă, pot săvăspun că în țară aceste secții sunt de mult timp privatizate. În ceea ce privește Spitalul Județean Vâlcea ar fi foarte bine pentru că o ședințăpentru un bolnav spitalizat costăcel puțin 1,8 milioane lei vechi” ne-a mai spus managerul general al Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște.

          Planuri mai vechi 

        Fostul director al SJ Vâlcea, medicul legist Florian Ghițăne-a mărturisit că în perioada 2002-2005, când a fost director al spitalului, s-a pus problema externalizării serviciilor medicale și nemedicale. El spune că într-o perioadă chiar a demarat o serie de discuții pe această temă, însă reprezentanții Sanitas din județ s-au opus acestei inițiative. „Am avut discuții cu proprietarii unei spălătorii din apropierea spitalului care s-au arătat interesați de a prelua spălătoria, însă , pe atunci, cei de la Sanitas s-au opus. Cred că pe de-o parte este foarte bine ca aceste servicii săfie externalizate, dar condiționat. Trebuie stipulat foarte bine în caietul de sarcini ca cei care investesc săretehnologizeze și sămodernizeze spațiile. Trebuie săfie un calendar investițional foarte bine stabilit. Dacă se externalizeazăși Continuă în același mod, e degeaba „ a spus medicul Florian Ghiță.

Claudia Stanciu