Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SOSELELE MORTII

       ” Bilanț tragic: 6 accidente, 2 morți, 4 răniți în doar 24 de ore

 

         În ciuda eforturilor ofițerilor Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea de a preveni accidentele de circulație, în ultimele zile acestea au cunoscut o dinamică îngrijorătoare. În doar 24 de ore, pe șoselele Vâlcii s-au petrecut nu mai puțin de 6 accidente rutiere, în care doi oameni și-au pierdut viața și alți 4 au fost răniți grav sau mai puțin grav.

         Adjunctul inspectorului șef, Florian Marin, neliniștit de numărul mare de accidente care se produc în ultimul timp, a făcut, pentru VOCEA VÂLCII, o radiografiere a principalelor cauze care au stat la baza producerii accidentelor din data de 20/21 octombrie a.c.: „Am spus-o de foarte multe ori că viteza excesivă, dar mai ales neadaptată, stă la originea celor mai multe din accidentele cu consecințe deosebite, tragice. În ultimele zile în județul Vâlcea au avut loc 6 evenimente rutiere grave, care au fost generate în primul rând de viteza neadaptată. Problema este, în principal, viteza neadaptată. Neadaptată la ce? Este un cumul nefericit de condiții: curbă și drum alunecos. Tehnic, fiecare curbă este un arc de cerc, care presupune și o anumită rază, iar pentru a o aborda în condiții de siguranță, trebuie adoptată o viteză, pe care o denumim viteză de siguranță, când aderența ,,se rupe” și autoturismul derapează. În acest context, mașina pătrunde pe contrasens ( și poate intra în impact frontal cu un alt autovehicul) ori se izbește violent de un copac (stalp, podeț, etc.) sau iese în decor și se răstoarnă. Viteza de inerție fiind mare, oricare din mecanismele de produce a unui accident prezentate mai sus, presupun aproape în fiecare caz consecințe tragice, iar plăcerea de a conduce devine dramă. Drumul poate fi alunecos de la zăpadă, gheață, mâzgă, noroi, pete de ulei și de la ploaie. Factorul cel mai sensibil este carosabilul umed datorită ploii. Polițiștii rutieri, de fiecare dată când plouă, așteaptă cu teamă momentul când sunt sesizați de producerea unui eveniment rutier soldat cu victime și orice sunet al telefonului îl consideră un start că tre locul accidentului. Rugăm, în primul rând pentru binele dumneavoastră, să abordați orice curbă, orice viraj, în condiții de carosabil alunecos, cu maximă prudență, reducând din timp viteza. Așa cum spunea popular un experimentat instructor auto, ,,în curbă se intră cu frână și se iese cu accelerație”.

 

         Și-a găsit moartea pe șosea

Un bărbat de 60 ani din satul Ursănești, județul Vâlcea, a murit în seara zilei de 20 octombrie a.c. pentru că traversat, fără să se asigure, DN 67 în interiorul localității Tomșani. El a fost lovit violent cu partea dreaptă-Față a autoturismului DACIA 1307, proprietatea unei societăți comerciale din București, condusă de I. Daniel, 26 ani, din orașul Eforie. Șoferul se deplasa din direcția Rm. Vâlcea spre Tg. Jiu, când i-a sărit în fața mașinii bărbatul de 60 ani. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ și i-au fost recoltate probe biologice. Cadavrul a fost transportat la Prosectura Spitalului Horezu în vederea autopsierii. În momentul accidentului cei doi ocupanți ai autovehiculului purtau centura de siguranță.

 

Tot în aceeași seară, în localitatea Budești a avut loc alt accident, victimă fiind o bătrână de 85 ani. Șoferul unui Opel, P. Nicolae, de 29 ani, din Budești, a acroșat cu partea stângă-Față pe M. Floarea de 85 de ani, din aceeași localitate, care circula în același sens de mers, pe carosabil. Din accident a rezultat rănirea gravă a bătrânei, care a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, unde i s-a stabilit diagnosticul „Fractură deschisă gamba dreaptă”. Conducă torul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ și i-au fost recoltate probe biologice. Cercetarea a fost efectuată de echipa operativă din cadrul SPR Vâlcea, Compartimentul Accidente.

 

         Beat la volan

În data de 21.10.2006, orele 02.20, pe DN 7, la Km. 201+800 m., în afara localității că limănești a avut loc un alt accident cauzat de inconștiența un conducă tor auto, care băuse ceva înainte de a se urca la volan. Un șofer din Păușești Măglași de 29 ani s-a urcat băut la volanul Trabantului său, deplasându-se din direcția Sibiu că tre Rm. Vâlcea. El a încercat să vireze la stânga, fără să se asigure, astfel intrând în coliziune cu un Peugeot, condus în aceeași direcție de mers de V. GABRIEL de 32 ani, din Craiova, care se angajase în depășirea acestuia. În urma impactului, autoturismul „Peugeot” a părăsit partea carosabilă, pe contrasens și a intrat în coliziune cu autotractorul marca „VOLVO”, staționat în afara părți carosabile, orientat cu fața pe direcția de mers Rm. Vâlcea – Sibiu. Șoferul beat nu a pățit absolut nimic, în schimb conducă torul auto al Peugeot-ului a fost rănit grav și a fost transportat la Spitalul Județean Vâlcea. Acolo, i s-a pus diagnosticul fractură gleznă stânga-trimaleolară”, iar ulterior, la cerere a fost transferat la Spitalul Județean Craiova, din jud. Dolj. Conducă torii auto, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv, o,39 ml./l.,în aerul respirat, pentru A. Vasile, conducă tor al Trabantului. Ambilor conducă tori auto, li s-au recoltat probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei, purtau centurile de siguranță. 

     

         Accidentată pe trecerea de pietoni

Un alt accident de circulație a avut loc sâmbătă, 21 octombrie a.c. în municipiul Rm. Vâlcea. G. Eftimie, 29 ani, din Rm. Vâlcea, se afla la volanul unei Skoda Octavia, iar pe strada Calea lui Traian, la intersecția cu strada Bogdan Amaru, nu a acordat prioritate de trecere unei tinere de 29 ani, din Rm. Vâlcea. Aceasta se afla pe trecerea de pietoni. În urma coliziunii, a rezultat vătămarea corporală ușoară a tinerei, care a fost transportată la Spitalul Județean Vâlcea, unde i s-a stabilit diagnosticul „contuzie coapsă dreaptă și fisuri incisivi superiori”, rămânând sub observație medicală.

 

         Coliziune frontală

În aceeași zi, dar la orele 16.20, în zona de vest a județului, în comuna Slătioara, două autoturisme s-au lovit frontal. L. FLORIN de 33 ani, din com. Vaideeni, a condus autoturismul marca „DACIA”, pe DN 67, în direcția de mers, spre Tg. Jiu, iar la Km.141, în interiorul localității Slătioara, la ieșirea dintr-o curbă la dreapta, din cauza neatenției în conducere a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu autoturismul marca „Dacia Solenza”, care circula regulamentar, din sens opus, condus de L. ION de 32 ani, din comuna Alimpești din județul Gorj. Coliziunea a avut drept efect vătămarea corporală ușoară a lui L. Florin, care a fost transportat la Spitalul Județean Vâlcea, unde i s-a stabilit diagnosticul „TCC acut, hematom epic cranian- parieto-occipital, contuzie hemitoracic stâng, contuzie genunchi stâng cu excoriație locală”, rămânând internat. Conducă torii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. L. Florin nu purta centura de siguranță.

 

         A adormit la volan și a intrat într-un copac

În data de 22.10.2006, orele 06.15, T. Vasile de 52 ani din orașul Băile Olănești în timp ce conducea auto Renault Clio, pe DN7, din direcția Pitești „“ Rm. Vâlcea, la km. 171 + 407, pe raza municipiului, din cauza oboselii a adormit la volan, a pierdut controlul asupra autoturismului, a părăsit șoseaua spre dreapta, intrând în coliziune frontală cu un copac. În urma impactului, pasagera de pe locul din dreapta Față al autoturismului a murit pe loc. În timpul deplasării, conducă torul auto și pasagera nu purtau centurile de siguranță.

Magda Tolea