Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

‘Singurul responsabil pentru situatia de la Feteni este prefectul de Valcea’

      ” Consilierul local PSD, Valer Tudor afirmă ” până la acest moment firma „Monticava” a efectuat doar câteva săpături, drenaje și decapări, pentru care s-au cheltuit nici mai mult nici mai puțin de 500 de mii de euro ” groapa ecologică de la Fețeni urma să fie dată în exploatare la sfârșitul anului 2006

 

        În toamna anului 2001, reprezentanții UE au aprobat, prin programul ISPA, asistență Financiară nerambursabilă pentru proiectul „Groapa de gunoi de la  Fețeni”. În luna august 2002, Ministerul Integrării Europene, în calitate de Coordonator Național ISPA a semnat Memorandumul de Finanțare pentru acest proiect, care ulterior a fost ratificat prin Legea 126/11.04.2003. Proiectul este în valoare totală de 11,04 milioane euro și este asigurat din trei surse: bugetul statului – 2,5 milioane euro,  bugetul local 1,1 milioane euro, iar diferența de 7,5 milioane euro fiind suportată de Uniunea Europeană . Groapa ecologică de la Fețeni urma să fie dată în exploatare la sfârșitul anului 2006. Licitația pentru construcția gropii a fost câștigată de o firmă italiană, Monticava Strade SRL, ai că rei reprezentanți susțineau că dețin peste 40 de ani de experiență în domeniu, pe piața românească de profil. Lucrurile stau, din păcate, altfel. Cu ceva timp în urmă, Ministerul Mediului a cerut Prefecturii Vâlcea să verifice situația gropii de gunoi de la Fețeni. Solicitarea a venit ca urmare a întârzierii foarte mari, în care se află firma, în procesul de execuție a lucrărilor.  până la acest moment, firma „Monticava” a efectuat doar câteva săpături, drenaje și decapări, pentru care s-au cheltuit nici mai mult nici mai puțin de 500 de mii de euro. Situația este cu atât mai gravă cu cât la 1 octombrie 2006, Groapa de gunoi de la Râureni ar fi trebuit închisă și dată spre exploatare cea nouă, de la Fețeni. În dorința de a trage cât mai mult de timp și sperând că vor obține o prelungire a contractului, constructorii italieni au propus aducerea, la Fețeni, a unei stații mobile de sortare a deșeurilor, care poate fi utilizată gratuit până la terminarea lucrărilor.

        În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Vâlcea de joi, 28 septembrie a.c., a fost prezentat un raport informativ privind stadiul implementării măsurii ISPA 2001 – „Managementul Integrat al Deșeurilor în Râmnicu Vâlcea”. această problemă a fost dezbătută pe larg de că tre consilierii locali, care au ajuns la concluzia că singura soluție ca lucrarea să fie terminată este de a se schimba constructorul. „În ceea ce privește Groapa ecologică de la Fețeni, eu consider că dacă există un vinovat, atunci acela este reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Vâlcea. Cea mai bună soluție în acest moment este schimbarea constructorului” a spus consilierul local PSD, Valer Tudor. La rândul său, viceprimarul Râmnicului, Constantin Monceanu consideră că trimiterea unor memorii, constituie singura soluție de rezolvare a problemei de la Fețeni. „În cel mai scurt timp, vom trimite memorii că tre Președinție, Ministerul Finanțelor Publice și Guvern pentru a le cere autorul în această situație. De asemenea, ne bazăm și pe sprijinul parlamentarilor vâlceni, senatorul democrat Dorel Jurcan și Emilian Frâncu, pentru a face lobby” a conchis vicele Monceanu.

Claudia Stanciu