Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sefii partidelor valcene nu stapanesc arta retoricii

Din ciclul: „În politică avem nevoie de cuvinte care ne doar ” VOCEA VÂLCII și-a propus să analizeze discursurile celor mai importante figuri publice vâlcene, pentru a vedea, în ce măsură, aleșii noștri au deprins arta retoricii. Mai mult, am încercat să cântărim cât adevăr și câtă demagogie există în declarațiile lor

              Scurte sau lungi, grăite din inimă sau citite conștiincios de pe o foaie de hârtie, rostite din mijlocul a sute de mii de oameni sau din fața camerei de luat vederi. Dar obligatoriu penetrante și mobilizatoare. Este rețeta După care liderii politici și spirituali ai lumii s-au străduit, de-a lungul secolelor, să-și țeasă discursurile. Scopul? Să-i convingă pe ascultători să-i urmeze, să-i voteze și să-i sprijine. Unora le-a ieșit bine și chiar au reușit să „amețească „ mulțimile din vorbe. Alții, în schimb, s-au făcut de râs. Pornind de la această idee, VOCEA VÂLCII și-a propus să analizeze discursurile celor mai importante figuri publice vâlcene, pentru a vedea în ce măsură, aleșii noștri au deprins arta retoricii. Mai mult, am încercat să cântărim cât adevăr și câtă demagogie există în declarațiile lor.  

              Despre discurs

              Deși interesul omului pentru cunoașterea naturii comunică rii s-a manifestat din cele mai vechi timpuri. În accepțiunea marelui filozof Aristotel,  teoria comunică rii umane a fost elaboratăde Corax din Siracuza. Aceasta pare a se fi întâmplat în secolul V î.H. când cetățenii din Siracuza au răsturnat conducerea tiranică și au stabilit reguli de conviețuire democratice. Cu această ocazie, Corax a scris cartea „Arta retoricii”, în care se explică   diferite moduri concrete de comunicare în cadrul unor procese de recuperare a averilor.

Mai târziu, Tisias definea retorica drept „știința și arta de a convinge”. Cu 5 secole înainte de Hristos, retorica ar fi inclus, pe lângă comunicarea în sfera juridică , și pe aceea din sfera politică . O cuvântare avea, în școala lui Antiphon, șase etape: introducerea, expunerea de motive, prezentarea argumentelor, probele, dovezile, concluziile. „Oratorul perfect” al antichității a fost Demostene, dar alături de el s-au remarcat și romanii Cicero, Seneca și Marc Antoniu. Istoria filozofiei consideră că studiul comunică rii s-ar fi dezvoltat de pe timpul lui Platon și Isocrate. Se consideră că retorica nu ar fi o știință, ea neurmărind neapărat cunoașterea a ceea ce este corect sau incorect, ci perceperea slăbiciunilor umane în vederea atingerii scopurilor propuse.

              Speechwritter-ii

              Au politicienii din ziua de astăzi timp și destule cunoștințe încât să-și scrie singuri discursurile? Îi poți număra pe degete Ca să scape de inconvenient, însă s-au „inventat” speechwriter-ii – persoane talentate la scris, care compun discursuri ce vor fi rostite în public de alte persoane.

„Moda” a prins și la noi, șoptesc pe la colțuri analiștii politici, dar nici un politician nu a recunoscut până acum că e doar un „cititor de discurs”. În România de azi, meseria de speechwriter este una tăcută, discretă.

              Dezamăgire de politician

              O analiză obiectivă a discursului politicianului liberal Emilian Frâncu identifică un laitmotiv, ușor sesizabil pentru oricine a urmărit cu atenție formarea sa, în decursul timpului, ca și politician. E vorba de ideea „cinstei și onestității” pe care o reiterează cu aproape fiecare declarație susținută în fața jurnaliștilor sau a camerelor de luat vederi. Politicianul are de multe ori, un discurs acid, răstit, exagerat sau plin de invective, care dezamăgește. Desigur, folosește cuvinte pompoase, elevate, ce dau, fără îndoială, dimensiunea adevărată a spiritului său erudit.

„La început, când am văzut că majoritatea celor pe care i-am ajutat mi-au întors spatele, am avut un sentiment de profundă dezamăgire. Acum După ce, repet, i-am ajutat pe mulți dintre ei, vor să mă schimbe și s-au înscris în cursa pentru președinția partidului chiar niște oameni pe care eu i-am ajutat. însă , acum am început să trec peste. Asta este În viață primești lovituri când nu te aștepți Nu spun că cei pe care i-am adus eu în partid sunt niște îngeri sau niște virgine, dar sunt oameni de valoare. Eu am încercat să deschid partidul tuturor și pe cât posibil, să păstrez echilibrul în interiorul lui”– spunea Emilian Frâncu cu ocazia alegerilor interne din PNL Vâlcea, de acum un an. Și sentimentul de dezamăgire a crescut în timp. A devenit exacerbat. Acum Emilian Frâncu a început să critice pe toată lumea. Puțini sunt cei care scapă de tăișul vorbelor sale. Câteodată, trece chiar la amenințări: „Am să-l las singur în partid pe președintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Îi voi lua toți primarii. Va vedea „– afirma liberalul, cu ceva timp în urmă. Dar, electoratul a putut să vadă, din păcate, și o Față ascunsă a personalității sale politice, inumană chiar. Facem referire aici, la deja binecunoscuta sa afirmație, prin care mărturisea că vrea să-l vadă După gratii pe primarul Râmnicului, Mircea Gutău. În perioada alegerilor locale și parlamentare, de acum 2 ani,  șeful liberalilor vâlceni promitea cetățenilor marea cu sarea spunându-le că PSD-ul face pomenile electorale, în timp ce Alianța D.A. PNL-PD, este cea care va pune-n aplicare adevăratele măsuri sociale, în cazul în care va câștiga. Nu credem că deputatul are nevoie de un speechwriter. Își construiește singur discursurile. Se pricepe. Păcat că sunt de-o duritate nefirească . Iar electoratul, se pare, taxează răutatea politicienilor.

              Forme fără fond

              Câteodată bâlbâit și cam prea gol de conținut, discursul președintelui PSD, Ion Cîlea, plictisește, adeseori, auditoriul. În tot mai rarele sale ieșiri publice, social-democratul se ferește să vorbească liber. Și asta pentru că nu excelează în arta elocinței. De regulă, se exprimă citind dintr-un teanc de foi, scrise la repezeală. Urmărit în detaliu, discursul său predomină de expresii precum: „vă rog din suflet”, „vă rog eu mult”, „Sunt un om cinstit”, rostite aproape obsesiv și însoțite invariabil de „ăăăăă”, „îîîîîî, „deci”.

„Vă rog mult să votați PSD-ul, pentru că este singurul partid adevărat din România, care poate face reformă adevărată, în toate domeniile. Din suflet vă rog, arătați-ne la vot, încrederea”  – spunea șeful PSD Vâlcea, în campania din 2004. Deși, catalogat de mulți drept tipul politicianului previzibil, Ion Cîlea mușcă când este atacat de un adversar politic. „Emilian Frâncu trebuie să mai deschidă puțin abecedarul tânărului deputat. Va avea surpriza, să descopere acolo, foarte multe lucruri de care nici nu a auzit măcar” „“ i-a replicat cu ceva timp în urmă, pesedistul  șefului liberalilor vâlceni. Dând dovadă de un deosebit exces de zel, Ion Cîlea afirmă public, de ori câte ori are ocazia că muncește pe rupte de dimineața până seara. „Mă trezesc în fiecare zi la 5 și vin la serviciu. Am foarte multe probleme de rezolvat” „“ mărturisește social-democratul. Dar atunci când vine vorba de a „ameți” electoratul, Ion  Cîlea pare să se priceapă: „A vota cu PSD-ul, înseamnă a vota o viață mai bună. PSD înseamnă continuitate și suntem datori copiilor noștri pentru o viață mai bună. Ultimii patru ani au arătat că partidul din care fac parte trebuie să continue lucrurile bune, pe care le-a început” „“ declara Ion Cîlea, în preajma alegerilor de acum 2 ani.

              Dorel Jurcan, politicianul fără discurs

              Șeful democraților vâlceni, senatorul Dorel Jurcan nu s-a evidențiat niciodată printr-un discurs bine construit sau acțiuni, care să rămână în mintea electoratului. Din contră, a preferat să facă politică din umbră, încercând să se facă cât mai puțin vizibil. La fel a procedat și în calitatea de parlamentar. Din când în când, dar vorbim aici de cazuri rarisime, mai iese la rampă cu câte-o declarație de presă, puțin incitantă. Iar atunci când o face, de obicei, lovește în principalul partid de opoziție PSD-ul. „Social-democrații sunt foarte neliniștiți în ultima perioadă, pentru că primarii lor au început să vină la noi în partid. Sunt într-un stres permanent”„“ spunea, cu ceva vreme în urmă, democratul.Altfel, în jurul său s-a așternut de foarte multă vreme multă tăcerea politică . Și cam ce tip de discurs am putea spune că are senatorul, în condițiile în care, în cei doi ani de când este senator a susținut maximum 4 conferințe de presă? Cei care l-au trimis în Parlamentul României nu au avut vreme să se convină cât de dedat retoricii este el.

În schimb, ne vine în minte o mai recentă declarație de-a sa, una din puținele, de altfel, pe care le-a făcut presei: „PD-ul va da un premiu primei persoane care va aduce în partid, o persoană de etnie rromă. Va trebui să-l convingă să se înscrie și-n politică „. Discursuri prea multe în campania electorală, nu ne prea amintim să fi avut. Se pare că interesul său pentru electorat, în aceea perioadă, a fost acela de a-i convinge, în număr cât mai mare, să primească pixuri și calendare promoționale, pe care le împărțea chiar el, pe străzile Râmnicului.

              Dumitru Bușe, un fel de „Cenușăreasă” locală

              În comparație cu liderul democrat, președintele conservatorilor vâlceni, Dumitru Bușe este un personaj politic care nu pierde aproape nici o ocazie să vorbească . Nu contează ce spune sau cum spune, important e să se adreseze maselor. Și de multe ori asta prinde. Pe plan politic, Dumitru Bușe se declară cam nebăgat în seamă, un fel de „Cenușăreasă” Nu ne place că am devenit «Cenușăreasa» în acest protocol cu PNL și PD. Avem și noi opinii, și se pare că aceste opinii nu ne-au fost luate în seamă. De aceea, am renunțat la acest protocol. Oricum, faptul că am reușit să obținem postul de președinte al Consiliului Județean dă dovadă că avem și membri de marcă în partid” „“ declara el, făcând aluzie, laudativ, la persoana sa. Destul de rar, conservatorul reușește să aibă și un discurs spiritual, de-un umor englezesc, înțeles numai de el. Sunt deja arhicunoscute neînțelegerile între el și președintele PRM Vâlcea, Nicolae Pătru colegul său de la Consiliului Județean, pe care și-l dorește răsturnat din scaun. Motive, conform declaraților făcute până acum,  are mai multe. Unul dintre ele ar fi acela că peremistul a transformat instituția pe care o conduce într-un „bordel”. Așa a spus

Dar, acum Dumitru Bușe a mai rărit-o cu discursurile politice, pe care le păstrează pentru alegerile din 2008. Mai nou, atunci când se adresează vâlcenilor, apelează la sentimentalisme, ușor patetice. „M-am simțit obligat să vin aici (Berbești „“ n.r.), pentru că și eu fac parte din comisia de expropriere. Am vrut să aflu de la dumneavoastră, care sunt problemele și cât de grave sunt ele Vă asigur, că acum nu se mai întâmpla ce s-a petrecut acum 16 ani. Nu se rezolvă nimic dacă dai cuiva în cap. Trebuie să stai de vorbă, ca acum. Nu cred că vrea cineva, ca aici, să nu se mai exploateze că rbune. Să ridice mâna cel care își dorește acest lucru…” „“ afirma el.

              Guguștiucism peremist

              Președintele PRM Vâlcea, Nicolae Pătru este cel mai colorat „“ în limbaj „“ politician al meleagurilor vâlcene. Fără a urma o cursivitate în discurs, el spune exact ce-i trece prin cap. Și, de cele mai multe ori, șochează, intrigă. Motiv pentru care, După aproape fiecare conferință de presă sau declarație publică se alege cu câte-un proces de calomnie și insultă. Dar, peremistul este un politician că ruia îi place confortul propriu mai mult decât orice. Și când vrea să exprime acest lucru, o face în singurul mod pe care-l cunoaște, insultând. Iată, ce spunea, de exemplu despre „dezastrul” pe care l-a găsit în biroul de vice al CJ Vâlcea. Când am venit aici, biroul meu era ca un grajd sau ca un coteț de guguștiuci. (…) Dacă n-ai atmosfera, n-ai nici randament, nu ești productiv”. „“ mărturisea peremistul. Nu mai este nici un secret pentru nimeni, că șefului PRM „“ Vâlcea, Nicolae Pătru nu-i place nimic mai mult în această lume, decât să se audă vorbind. Cel mai grav este că nu arareori, acesta pierde dimensiunea realității, dedublându-se în personaje pe care le cunoaște din că rți sau de la televizor. „Domnule, vă spun eu că așa se va întâmpla, că eu sunt mai profet decât toți profeții, mai ceva decât Silviu Brucan” „“ zicea „profetul” peremist. Deși, n-a fost vreodată un politician haios, Nicole Pătru încearcă , fără rezultat, de multe ori, să insereze în discursul său și câteva glume. De obicei nesărate. „Mi-a lăsat prințul Rainer moștenire un castel. Hai, dom”™le, glumeam” „“ preciza, dorind să glumească , șeful PRM. Mesaje electorale, peremistul nu prea are. Și asta pentru că își ocupă atât de mult timpul criticându-i pe alții, încât uită de electorat. Oricum, în ceea ce-l privește, suntem convinși că are pe cineva care-i scrie discursurile. Altfel, nu are avea mereu hârtiile pe care le citește, subliniate cu un marker gros, fosforescent.