Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SEBASTIAN BODU ESTE ANCHETAT

Sebastian Bodu, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscalăa ajuns pe mâinile anchetatorilor, După ce, nu cu mult timp mai înainte, îi trimitea el la Parchet pe cei că rora le găsea deficiențe fiscale sau pe șefii de Direcții Județene ale Finanțelor Publice. Acum este cercetat penal pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă, reclamat fiind de victimele lui. Acestea au reclamat că președintele ANAF a instituit un regim propriu de alegere a directorilor DJFP, promovând pe criterii politice conducă torii financiari județeni și persecutându-i pe aceia care nu se lasăintimidați și nu își părăsesc scaunele de bunăvoie când le-o cere el. Cazul său – care va deveni unul de răsunet – a început ca urmare a sesizării făcute de directoarea Direcției Județene a Finanțelor Publice – Teleorman, pe care a dorit săo schimbe în favoarea unui pupil politic de-al său. Șeful ANAF a convocat la București întreaga conducere a Direcției teleormănene și, printr-o comportare sfidătoare, iresponsabilăși abuzivăle-a cerut celor trei directori prezenți la el în birou sădemisioneze. Unul dintre ei a făcut preinfarct. „Domnul președinte Bodu și seful său de cabinet mi-au solicitat să-mi dau demisia, deoarece eu nu corespund politic și că , din acest motiv, dumnealor au stabilit ca în locul meu trebuie numităo altăpersoanăagreatăde cercurile de interese din zona politicului”(!), ne-a declarat doamna Coman. Aceasta a refuzat „propunerea” președintelui ANAF, invocând faptul că este funcționar public – cu postul obținut prin concurs – și ar trebui săse respecte anumite legi. Refuzul a declanșat o adevăratăcampanie ostilădin partea șefului ANAF. După acest episodul, la DJFP Teleorman au început săcurgăcontroalele. Cazuri similare s-au petrecut și cu alți șefi de Direcții județene, iar cinci directori au formulat plângeri penale. Alți șefi de DJFP-uri și un angajat al Gărzii Financiare au susținut declarațiile colegilor privind comportamentul lui Sebastian Bodu, însă au refuzat săfacă sesizări penale.

La Vâlcea nu a fost altfel

Informația aceasta primităpe flux ne-a reamintit că și directorul executiv al DJFP Vâlcea – ec. Gheorghe Gogârnoiu s-a confruntat cu o situație similară, rezistând stoic presiunilor și unei abjecte înscenări ce a avut ca obiect analiza atentăși intransigentăa realității din „Dosarul ECOPAINT – Cristian Gămălie”, o firmăce s-a ocupat cu prelucrarea precursorilor de țiței pentru a fi vânduți prin transformare în alte forme de combustibili și lubrefianți. În două publicații, una localăși una centrală, a fost publicatăo declarație a patronului firmei ECOPAINT, de fapt un autodenuț, în care se spunea că împotriva economistului Gheorghe Gogârnoiu a fost sesizatăProcuratura, autorul reclamației semnalând că i-ar fi dat mitădirectorului Finanțelor Publice Vâlcea suma de 120.000 de euro pentru a se beneficia de acordarea a 10 autorizații de utilizator final, iar apoi administratorul sereleului a fugit din țară de teama repercusiunilor. Implicat în investigarea situației semnalate, un coleg de la o publicație vâlceanăa dovedit înscenarea și falsitatea autodenunțului, demontând acuzațiile și dovedind că este vorba despre interese politice de compromitere a directorului DGFPS. Chiar patronul firmei amintite, a negat conținutul falsului autodenunț, demonstrând că este în țară , că nu se sustrage urmăririi penale, menționând că îi va acționa în judecatăpe toți cei care s-au dedat la o astfel de înscenare.

Fragmente dintr-o declarație de presă

„Este ceva de nedescris. Eu nu am fost săfac nici un autodenunț. Nu am dat nici o declarație. Nu am reclamat pe nimeni că mi-ar fi cerut mită. Consider că aceste articole au fost scrise cu rea credințăpentru a aduce prejudicii unor șefi de la Finanțe dar nu pot ierta faptul că am fost amestecat pe nedrept și că imaginea societății comerciale Ecopaint a fost astfel pătată. Ca și numele meu. Nu am de ce săfug din țară . Nu am nici un motiv să-mi fie frică de ceva sau cineva, pentru că nu sunt vinovat de nimic. M-am consultat cu avocatul și voi acționa în consecință. Sunt niște invenții prin care cineva încearcă discreditarea cuiva folosind numele meu.” – a declarat Cristian Gămălie pentru bisăptămânalul „Ziarul de Vâlcea”.

Știam adevărul

În același ziar bucureștean (efemer, de altfel!) unde a fost atacat mișelește directorul executiv al DJFP Vâlcea, s-a scris și despre ziarul nostru, folosindu-se insulte și calomnii ordinare, de neiertat vreodată. Pentru a afla cine sunt autorii și a ne putea convinge de profilul moral al semnatarilor porcă riilor difuzate, am desfășurat ample investigații, descoperindu-i pe derbedei și culisele cazului. Un fost salariat al Finanțelor Publice, dat afarăpentru motive serioase de abateri de la disciplina muncii (licențiat cu avizul Sindicatului instituției) a pus la dispoziția unor oameni de afaceri vâlceni – imorali și revanșarzi (că rora directorul Gheorghe Gogârnoiu le-a refuzat cândva returnarea TVA-ului pretins ilegal sau i-a pus la plata forțatăa obligațiilor Față de stat) – conduși din umbrăde „specialiști ai genului” – foști salariați ai unei defuncte instituții socialiste – l-au contactat pe Sebastian Bodu și, împreunăau pus la cale scenariul schimbării conducerii Finanțelor publice vâlcene, folosindu-se de falsuri și motive prefabricate, fărăsuport în realitate. Apoi, au venit în control, la Rm. Vâlcea, niște foști polițiști (expirați) ce au lucrat cândva la Poliția economică , recuperați de ANAF și astfel a început caruselul verifică rilor la DJFP, pentru a-i găsi directorului Gogârnoiu motive de înlăturare. Dar nu a fost săfie cum au vrut infractorii și Sebastian Bodu s-a ales cu o rușinoasăînfrângere. Ulterior, procurori ai DNA Brașov – cei care au făcut ancheta în cazul firmei ECOPAINT acuzatăde evaziune fiscală- au stabilit că autodenunțul a fost un fals și că nimic din ceea ce i s-a pus în sarcinădirectorului executiv al DJFP Vâlcea nu este adevărat. Dar mai poate cineva să-i redea celui acuzat pe nedrept zilele și nopțile de neliniște, sănătatea zdruncinatăși pierderea încrederii în obiectivitatea aprecierii muncii depuse și recunoașterii morale a profesionalismului aplicat de că tre conducă torii forurilor superioare? Desigur NU, dar și în cazul acesta Dumnezeu nu a lipsit. I-a făcut săse autodemaște.

Nu știe ce-i răzbunarea

Știrea anchetării abuzivului fost șef al ANAF ne-a reamintit odiseea prin care a trecut directorul vâlcean și, aflând că șefi de Direcții județene au formulat plângeri penale, l-am contactat pe acesta, interesându-ne dacă nu cumva și dumnealui a sesizat DNA-ul despre presiunea și nedreptatea temporarăce i s-au făcut. Redăm răspunsul șefului Finanțelor județene vâlcene: „Nu, nu am întreprins nimic. Toți suntem muritori și nu era cazul. A trecut totul, lăsând, totuși, urme. Noi ne facem treaba pentru care suntem puși și de restul are grijăDumnezeu!”

P.S. – Anchetatorii de la DNA au cercetat „cazul Bodu” și au declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecă toria Sectorului 5. Potrivit motivației procurorilor, Sebastian Bodu, fostul șef al ANAF, se face vinovat de abuz în serviciu și purtare abuzivă.

Romeo Popescu