Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se clatina scaunul lui Tariceanu?

 

        În ochii multor alegători, că lin Popescu Tăriceanu a devenit proiecția în oglindă a lui Adrian Năstase. Premier fiind, Năstase avea o doză mare de infatuare, pe care în scurt timp a dobândit-o și liberalul Tăriceanu. Mai apoi, dictatura instaurată în sânul PNL-ului „cine nu e cu mine, e împotriva mea”, a făcut ca lideri marcanți și aducă tori de procente în sondaje să fie dați afară din partid ca niște măsele stricate. Trebuie să recunosc că discipolul în ale ipocriziei Tăriceanu și-a întrecut maestrul (Adrian Năstase). Acesta, cât a fost la cârma țării și a PSD-ului nu a dat pe nimeni afară din partid. Astfel, s-a ajuns în situația în care Theodor Stolojan încearcă să cloneze actualul PNL, care, în opinia lui, a abdicat de la liberalism și de la proiectele asumate în campania electorală.   

        Lovitură sub centură, așa ar spune liberalii care-l susțin pe că lin Popescu Tăriceanu, ca președinte de partid și premier despre ceea ce au pus la cale Stolojan & company, duminică la Pitești. Este vorba despre realizarea „Platformei politice liberale pentru clarificarea doctrinară, unitatea și relansarea forțelor de centru-dreapta”. Exclușii din PNL în frunte cu Theodor Stlojan vor să acționeze tot în interiorul PNL și susțin că -i respectă statutul. Documentul prevede explicit că aderenții săi vor fi dintre cei care resping orice proiect electoral cu PSD și subliniază că este elaborat în concordanță cu prevederile actualului Statut al PNL. Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu și Radu F. Alexandru au pornit de la ideea că toate formațiunile de centru dreapta trebuie să se coaguleze și să se clarifice, din punct de vedere doctrinar.

        Lansarea platformei politice la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești a coincis cu criticile extrem de dure pe care grupul reprezentat de Stolojan le-au adus premierului că lin Popescu Tăriceanu. Atacurile la Tăriceanu s-au axat pe greșelile acestuia comise în ultimii doi ani, dar și pe motivele pentru care Tăriceanu ar fi trebuit să-și prezinte demisia.  „Am ajuns aici pentru ca apelul nostru la unitate a fost tratat cu aroganta si suficienta de actuala conducere a PNL”, și-a început Theodor Stolojan discursul. Tăriceanu este, în viziunea grupării Stolojan-Stoica, „un om politic lipsit de viziune și de coerență, ezitant în luarea deciziilor și având un nivel redus de implicare personală în rezolvarea problemelor majore cu care se confrunta națiunea”.

        până la urmă, cine ar avea de câștigat dacă PNL-ul se sparge-n două ? Este foarte clar pentru toți că actuala conducere a PNL, Tăriceanu-Orban-Vosganian, nu vor accepta platforma program a lui Theodor Stolojan și a proaspeților excluși din rândurile liberalilor. Ce mai rămâne? Chiar purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian a recunoscut că sunt și nemulțumiți în PNL, care, cu siguranță, se vor îndrepta că tre gruparea lui Theodor Stolojan.

Stau și mă gândesc de ce Tăriceanu ține cu tot dinadisul să repete greșelile PNțCD-ului? Și de parcă cele ale țărăniștilor nu erau de ajuns, a ajuns să le repete și pe cele ale lui Adrian Năstase. Mi se pare că punctul culminant al prostiei liberale a venit în momentul în care l-au exclus pe Theodor Stolojan din partid. Păi, haideți să facem o analiză și să vedem, După excluderi, care sunt liderii care au rămas în partid. Tăriceanu, Olteanu, Orban, Vosganian, Crin Antonescu, Meleșcanu și Norica Nicolai. Cât vor reuși să realizeze în sondaje acești lideri, mai ales După lovitura dată de grupul lui Stolojan? Mi-e tare teamă că PNL-ul se va scufunda în sondaje undeva în jurul lui 10%.

        Pentru liberalul de rând, chiar ar fi o mare lovitură. Cei de pe margine, simpatizanți liberali, nu pot decât să se îngrijoreze văzând cum PNL-ul intră la apă. Voioșia unuia ca Ludovic Orban, Crin Antonescu sau chiar Tăriceanu chiar sperie. Ceea ce îmi dă și mai mult de gândit este că între creierul politic din PNL și corpul finanțist s-a produs o ruptură; ăsta e un semn de criză profundă. Se întâmplă în cazul paraliziei: corpul are în continuare metabolism, dar e inert, creierul e conștient, dar nu poate face prea multe.

Magda Tolea