Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Scaunul din instituție este al meu, de acasăși când voi pleca, plec cu el”

„Vreau sățineți cont că acest raport este făcut cu foarte multăseriozitate. Nu am încercat nicio clipăsănu introducem punctele slabe, ci din contră, am prezentat și bune, dar și rele. Am făcut tot ce am putut pentru învățământul vâlcean, dar puteam face și mai mult. Trebuie sățineți minte că existădoar un singur om în Inspectorat care nu-și poate pierde scaunul și știți de ce. Când am venit la ISJ nu am avut scaun pentru că era rupt. Am cerut permisiunea la contabilitate de a-mi cumpăra singur un scaun. Așadar, scaunul din instituție este al meu de acasăși când voi pleca, plec cu el. Vreau săvăspun că nu suntem legați de funcții ” – a conchis Gheorghe Ciucă , inspectorul general al ISJ Vâlcea

 

Miercuri, 24 octombrie a.c., în sala de festivități a Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Râmnic a avut loc o ședințăa conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea cu toți directorii de școli din județ. Cu această ocazie, inspectorul general, Gheorghe Ciucă , a prezentat „Raportul de activitate al Inspectoratului Școlar Vâlcea în anul școlar 2006-2007”, dar și planul managerial pentru anul școlar în curs. La eveniment a participat și primarul municipiului Rm. Vâlcea, Mircea Gutău, care a ținut să-i asigure pe reprezentanții Inspectoratului că va face tot posibilul ca elevii râmniceni săînvețe în cele mai bune condiții. „Am alocat sume importante de bani din bugetul local pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor din Râmnic. Am spus încă de la început că vreau ca unitățile de învățământ săarate impecabil, iar copiii noștri săaibătoate condițiile pentru a obține performanțe. De asemenea, în fiecare an am premiat la „Gala Olimpicilor” elevii care au luat medalii la olimpiadele naționale și internaționale. Aș dori săvămai spus că am câteva planuri importante și pentru viitorul apropiat” – a spus Mircea Gutău. Mai apoi, inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gheorghe Ciucă , a enumerat unitățile școlare unde nu s-au cheltuit sumele alocate de Ministerul Educației. Astfel, la Berbești, s-au dat 11,9 miliarde lei vechi pentru realizarea unui campus universitar. Din câte se pare, primarul localității nu s-a sinchisit nici măcar săfacă licitația. De asemenea, nu s-au cheltuit banii nici în localitățile Bujoreni, Ghioroiu, Livezi, Lungești, Mateești, Nicolae Bălcescu, Olănești, Ocnele Mari, Păușești – Otăsău, Pesceana, Sinești și Șirineasa, iar în comuna Lădești primarul nu vrea sădeconteze lucrările, motivând că ele sunt de proastăcalitate. După ce a ascultat o perioadă cum directorii de școli dădeau socotealăpentru necheltuirea sumelor de bani, primarul Mircea Gutău a dorit săle dea câteva sfaturi tehnice pentru urgentarea lucrărilor.

 

Directorii și profesorii, „trași de urechi”

 

În timpul prezentării, Gheorghe Ciucă nu a putut sănu remarce și care au fost punctele slabe ale învățământului vâlcean în anul școlar 2006-2007. În primul rând, el s-a arătat nemulțumit de faptul că peste 80% din inspecțiile inițiate de inspectorii școlari nu au fost finalizate nici până acum. „Ne-am propus prea multe și nu le-am finalizat. Văanunț pe această cale că până în luna decembrie a acestui an trebuie neapărat săle încheiem” – a spus inspectorul general. Mai apoi, Gheorghe Ciucă le-a reproșat cadrelor didactice că nu se implică suficient la orele de curs. El le-a cerut directorilor săle reținădin salariu profesorilor care nu participăla Cercurile Profesorale, iar consilierilor educativi săle acorde salariu de merit. „Consilierii educativi sunt oameni care chiar se implică în toate problemele și muncesc. Nu înțeleg cum, la ora actuală, mulți dintre consilieri nu au clasăde dirigenție. Asta denotăcă dumneavoastră, domnilor directori, ați avut alte interese care v-au îndemnat sănumiți alte persoane și nu pe cele care muncesc. Ei bine, nu mai vreau săvăd așa ceva. Când inspectorii vor veni în teritoriu vreau ca toți consilierii educativi săfie și diriginți” – a spus Gheorghe Ciucă . De asemenea, inspectorul general i-a avertizat pe profesori sănu-i mai oblige pe elevi săcumpere zeci de manuale și de culegeri. „Foarte mulți profesori se duc la clasăși spun că manualele, pe care ei inițial le-au recomandat, sunt proaste. Apoi ei le indică elevilor săcumpere alte manuale de sute de mii, precum și alte culegeri care mai „ușurează” buzunarele părinților cu încă câteva sute de mii. Nu se poate așa ceva. Acest lucru trebuie săînceteze” – a adăugat inspectorul general al ISJ Vâlcea.

 

Între seriozitate și glumă

 

În încheiere, Gheorghe Ciucă le-a mai solicitat directorilor școlari sălase la o parte orice fel de altăpreocupare de a-și menține postul în instituție și săse ocupe mai mult de funcționarea instituției în sine. însă , pe lângă amenințările voalate pe care le-a exprimat pe toată perioada întâlnirii, inspectorul general nu s-a sfiit săglumească la final. „Vreau sățineți cont că acest raport este făcut cu foarte multăseriozitate. Nu am încercat nicio clipăsănu introducem punctele slabe, ci din contră, am prezentat și bune, dar și rele. Am făcut tot ce am putut pentru învățământul vâlcean, dar puteam face și mai mult. Trebuie sățineți minte că existădoar un singur om în Inspectorat care nu-și poate pierde scaunul și știți de ce. Când am venit la ISJ nu am avut scaun pentru că era rupt. Am cerut permisiunea la contabilitate de a-mi cumpăra singur un scaun. Așadar, scaunul din instituție este al meu de acasăși când voi pleca, plec cu el. Vreau săvăspun că nu suntem legați de funcții ” – a conchis Gheorghe Ciucă , inspectorul general al ISJ Vâlcea.