Acasă Arhiva SATRAPUL DE LA ITM (III)

SATRAPUL DE LA ITM (III)

” Lavinia Cîrstoi și-a că utat dreptatea la minister

” ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a aflat despre abuzurile lui Nicolăescu de ITM și, într-o adresăoficialăa ministerului, se aratăcă marea majoritate a aspectelor semnalate de angajați se confirmă” astfel, zilele lui Nicolăescu în fruntea inspectoratului sunt numărate

 

Hărțuităși presatăzi de zi de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă – Vâlcea (ITM), Ion Nicolăescu, sădemisioneze din funcția de șef serviciu control relații de muncă , Lavinia Cîrstoi – cea despre care văinformam, în numerele trecute, că i s-a desfăcut contractul de muncă , deși se afla în concediu medical – a început să-și caute dreptatea, apelând la superiorii de la București. Astfel, ea s-a adresat, printr-un memoriu, inspectorului general de stat, Mariana Basuc, că reia i-a adus la cunoștințăabuzurile săvârșite de Nicolăescu, de-a lungul timpului Față de angajații inspectoratului. Ea a explicat celor de la Ministerul Muncii că i se pare nefiresc gestul șefului ITM Vâlcea de a înlocui calificativul „foarte bine”, dat de șefa sa directă, Aurora Gherghina, cu cel de „nesatisfăcă tor”, mâzgălit de Nicolăescu pe raportul de evaluare periodic al funcționarilor publici fărăo motivație concretă. „În luna martie 2005, domnul inspector șef m-a sancționat cu mustrare, fărăsă-mi aducă la cunoștințămotivul, nici mie, și nici inspectorului șef adjunct, Aurora Gherghina. ( ) Prin comportamentul meu corect și respectuos Față de dânsul, am sperat că lucrurile vor intra în normal. Totuși, am observat că în fiecare lună, îmi acorda stimulente într-un procent mai mic decât procentul pe unitate, iar Față de colegi, mi-a subminat total autoritatea. ( ) Pe tot parcursul anilor 2005 – 2006, m-a acuzat de fapte pe care nu le-am comis sau care, în mintea dânsului, erau încă lcă ri ale legii. Mai mult, mi-a spus că trimit SMS-uri anonime pentru a anunța agenții economici când se efectueazăcontroale. Acest lucru nu este posibil din cel puțin două motive: în primul rând, m-aș compromite, iar în al doilea rând, nu știam unde merg inspectorii de muncă în control, deoarece ei sunt trimiși direct de inspectorul șef la unitatea economică respectivă. Mai mult, nu am primit niciodatăo sesizare de la inspectorul șef în care aș fi fost bănuităcă am anunțat un agent economic că va primi control de la inspectoratul unde lucrez” – scrie Lavinia Cîrstoi, în sesizarea trimisă la minister.

Hărțuire sexuală

În același memoriu, Lavinia Cîrstoi se plânge că , de când Nicolăescu este șef, a încercat să-i găsească tot felul de motive pentru a o sancționa și a supus-o unui stress continuu, de neimaginat. Și mai grav, ea povestește că inspectorul șef îi făcea avansuri cu tentăsexuală, la care, de fiecare dată, ea a răspuns negativ. „În luna noiembrie 2006, mi-a făcut o sesizare la comisia de disciplină imputându-mi că nu s-a trimis un răspuns scris la o adresădin martie 2004. M-a chemat în birou și mi-a spus că dacă -mi dau demisia, își retrage plângerea. Apoi, m-a luat de gât, mângâindu-mă, pretextând că -i place colierul meu. ( ) Preocupat că primeam mai tot timpul stimulente pentru performanțele profesionale, m-a întrebat ce fac cu banii. Menționez că în acea lună(mai 2005) am primit 2.000 RON acordați de fostul inspector șef, Aurora Gherghina, pe de o parte pentru că în acea lună, mi-a murit mama, iar pe de alta, deoarece în perioada respectivăam ținut locul inspectorului șef adjunct relații muncă , care a fost plecat din unitate. În cadrul comisiei de disciplină , am fost reprezentatăde un avocat, iar Nicolăescu conștientizând că nu va avea câștig de cauzăcu presupusa abatere disciplinarăde care eram incriminată, și-a retras sesizarea. Nu i-am cerut nici un leu cheltuieli de judecată” – mai spune Lavinia Cîrstoi.

Amenințări

Șefa corpului de control al Inspectoratului mărturisește că Nicolăescu a acuzat-o că își ia prea multe concedii medicale, deși, zice el, starea sa de sănătate este foarte bună. „până să măîmbolnăvesc, mai exact, pe data de 15 ianuarie 2007, Nicolăescu a tot făcut presiuni asupra mea, spunând că dacă -mi dau demisia „vom rămâne cei mai buni prieteni și voi primi stimulente foarte bune”. Dacă refuz, m-a amenințat el, măva da afarădisciplinar. Aceste afirmații pot săle susțin cu probe (înregistrări)” – a mai precizat ea, la finalul memoriului. Zilele trecute, Lavinia Cîrstoi a fost externatădin spitalul Ministerului Justiției, unde a suferit o intervenție chirurgicalăde colică biliară. Ea este hotărâtăsăfacă toate demersurile posibile pentru a demonstra că este un funcționar public competent și că nu a făcut niciodată, așa cum susține Nicolăescu, ilegalități. Deși a revenit asupra deciziei de suspendare din funcție a Laviniei Cîrstoi, Nicolăescu a trâmbițat peste tot, că După ce se va întoarce la locul de muncă o va da afară, indiferent de consecințe. Mai mult decât atât, vineri, 26 februarie a.c., Nicolăescu a lipit pe pereții ITM-ului listele cu stimulentele primite, de-a lungul timpului, de Lavinia Cîrstoi, dorind sădemonstreze ceva, ce numai el știe. Cu toate că un simplu principiu de etică morală, într-o instituție, oricare ar fi ea, spune că salariile angajaților sunt confidențiale, Nicolăescu a acționat ca un tip persecutat, chiar și în somn, de ideea răzbunării, cu orice preț, existentădoar în mintea sa.

Răspunsul ministerului

În data de 19 februarie 2007, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei a trimis un răspuns petiției adresatăde Lavinia Cîrstoi. „( ) În perioada 22 – 26 ianuarie 2007, o delegație complexăa Inspecției Muncii a efectuat un control la ITM Vâlcea, în vederea verifică rii aspectelor cuprinse într-o sesizare anonimăadresatăconducerii ministerului, prin care sunt semnalate aspecte negative din activitatea inspectorului șef, Ion Nicolăescu. Cu această ocazie, au fost verificate și principalele aspecte cuprinse în scrisoarea dvs., constatându-se că marea majoritate a acestora se confirmă. Raportul de control a fost prezentat domnului Gheoghe Barbu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. În perioada imediat următoare urmeazăsăstabilim măsuri corespunzătoare în vederea îmbunătățirii activității inspectoratului, inclusiv pentru soluționarea problemelor punctuale ridicate de dvs” – se aratăîn răspunsul ministerului, semnat de inspectorul general de stat, Mariana Basuc. 

” Olivia PÎRVU, Magda ÎOLEA

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.