Acasă Arhiva SATRAPUL DE LA ITM (II)

SATRAPUL DE LA ITM (II)

” Inepțiile inspectorului șef Nicolăescu, susținut de PD

Reclamațiile mai multor angajați ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea (ITM) au ajuns până la urechile ministrului Muncii și Solidarității Sociale, pedistul Gheorghe Barbu, care a decis trimiterea unei echipe de control la Vâlcea pentru a verifica dacă se confirmăsau nu cele sesizate. Deocamdată, inspectorii nu au finalizat concluziile controlului, însă , VOCEA VÂLCII a aflat că acestea sunt în defavoarea inspectorului șef, Ion Nicolăescu, iar scaunul său a cam început săse zgâlțâie. În rândurile de mai jos, prezentăm câteva răspunsuri aberante date de inspectorul șef Nicolăescu superiorilor de la București.

 

Urmărit în permanențăde mania persecuției, Nicolăescu le-a spus celor de la minister că nu mai poate sădoarmănoaptea din cauzăcă „măterorizau prin transmiterea unor SMS-uri pe telefonul mobil”. Menționăm că mesajele la care face referire inspectorul șef au fost anexate de acesta la materialul prezentat corpului de control al ministrului. Și pentru că nu s-a putut abține, Nicolăescu a adus în discuție marota care-i dăinsomnii noaptea. În materialul din numărul trecut, văinformam că șeful ITM spune, ori de câte ori are ocazia că fostul inspector șef, Aurora Gherghina, a făcut cât timp a stat în fruntea instituției numai ilegalități: „Doamna Aurora Gherghina a vrut săcreeze dezordine în inspectorat și să măterorizeze prin trimiterea că tre mine a unor SMS-uri, prin telefonul meu mobil, vrând ca eu săiau măsuri împotriva unor persoane din inspectorat. Văzând că nu acționez împotriva lor, atunci m-a atacat pe mine. În luna noiembrie (anul 2006 – n.r.) mi-a făcut două sesizări penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în numele inspectorului șef adjunct SSM, Tănăsoiu Ion și o altăsesizare penalăanonimăfăcutăîmpotriva mea și a lui Tănăsoiu Ion, ISASSM, După care a trimis o sesizare anonimăla Președinția României, Inspecția Muncii și Departamentul Național Anticorupție. Toate aceste sesizări au fost cercetate cu acordul meu, deoarece nu am nimic de ascuns”. Deocamdată, Nicolaescu nu deține dovezi pentru a proba cele afirmate, însă îi place săhănțăne.

Nicolăescu suferăde amnezie

În fața șefilor de la București, inspectorul șef se face că a uitat de teroarea instituităde el în ITM și de dispozițiile anterioare. Conform fișei postului, în calitatea sa de inspector șef adjunct, Aurora Gherghina răspundea și de înregistrarea contractelor individuale de muncă și depunerea ștatelor de plată. „Nu existănici un referat al doamnei inspector șef adjunct în sensul că am dispus îngrădirea atribuțiunilor de serviciu. La început am avut ezitări când am văzut că a ținut evidențe care pot săducă la infracțiuni pentru acordarea unor indemnizații pentru creșterea copilului la diferite persoane și foarte mulți salariați mi-au spus că se iau bani pentru înregistrarea retroactivăa contractelor individuale de muncă . Deoarece nu am probe că se luau bani am schimbat registrele, le-am numerotat, le-am ștampilat și mi-am luat unele măsuri de prevenție. Poate în perioada respectivăam dispus ceva în sensul acesta, dar nu îmi aduc aminte. Probabil am luat măsuri de prevenție pentru a nu implica Inspectoratul într-un scandal mediatic. Cum a putut săfacă reclamații așa putea săridice această problemăîn analizele pe care le facem în fiecare dimineațăîncepând cu ora 8.30. De fapt i-am atras atenția doamnei Aurora Gherghina că   nu primește oameni care vin cu contracte întârziate sau cu ștatele întârziate (existădispoziția scrisăîn registru)” –  a răspuns el reprezentanților Corpului de Control. 

Pozeazăîn „servitor”

Cunoscut ca un tip în al că rui raționament nu poți săte încrezi prea mult fiindcă are, de multe ori, cam multe lacune, Ion Nicolăescu a făcut dovada în răspunsurile oferite celor de la București că divagheazăușor de la o idee la alta. După ce a înfierat cu mânie proletarăcompetențele Aurorei Gherghina, șeful ITM începuse, cu lacrimi în ochi, săse erijeze în apărătorul drepturilor cetățenilor: „Noi suntem servitorii cetățenilor și ai angajatorilor de la care ne luăm banii. Din contră, am fost la ghișeu și le-am comunicat că trebuie sătrimităangajații și angajatorii la ISARM dacă sunt probleme. De fapt, ea întotdeauna a vrut săcreeze dezordine în instituție pentru a demonstra că fărădânsa nu merge instituția așa cum s-a exprimat că tre domnul inspector șef adjunct Tănăsoiu Ion, „îți dai seama, cine va veni După mine va avea viațăgrea, că ci eu știu tot””.

Nicolăescu se plaseazăîn afara legii

Întrebat de inspectorii de la minister dacă a admis înregistrarea unor contracte individuale de muncă în afara termenului legal, fărăa aplica amenzi, Nicolăescu a dat cu bâta în baltă, din nou: „De fapt, nu am primit niciun contract de muncă fărăproces verbal de control. Eu nu am primit nici un contract individual de muncă decât După ce s-a făcut controlul. Poate săfi făcut vreo greșealăsăprimesc ilegal contracte individuale de muncă , dar fărăsăprimesc favoruri. De menționat că în timpul când era inspector șef, la audiențe la doamna Aurora Gherghina era o coadăde 15-20 persoane cu sacoșele pline. În prezent nu a existat persoanăcare săvinăcu ceva la inspectorul șef sau la altăpersoană. Probabil domnia sa este foarte afectatăde acest fapt. De menționat că toate sancțiunile aplicate pentru neaducerea în termen a contractelor individuale de muncă au fost anulate sau transformate de instanțele de judecată, în avertismente. Consider că eu nu trebuia săprocedez așa cum a procedat doamna Aurora Gherghina când era inspector șef, când din anul 2001 și până în anul 2005 a lăsat spații libere în registrele de înregistrare a contractelor individuale de muncă pentru a înregistra persoane retroactiv, în vederea obținerii de că tre acestea a indemnizațiilor pentru creșterea copilului, de șomaj sau pentru a îi ierta pe o parte din ei de sancțiuni contravenționale pentru muncă la negru”.

Pupincurism

Și pentru că lui Nicolăescu i-au murit toți lăudătorii, a simțit nevoia săse umfle puțin în pene cu așa zisele performanțe pe care, crede el, le-a avut de când a fost numit politic în fruntea instituției: „Am performanțe cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea de 6 ori mai bune ca în anul 2005. P0erformanțele se datoreazămuncii dumneavoastră, domnule ministru, modificând total stilul și metodele de lucru, precum și modul cum trebuie privit cetățeanul, angajatul și angajatorul. Mulțumesc conducerii administrative a județului pentru ajutorul acordat și mai ales Instituției Prefectului Județului Vâlcea. Rugăm sănu mai trimiteți alt control la Inspectoratul Teritorial de Muncă . Dacă considerați că trebuie aduse lămuriri și precizări văstau la dispoziție cu orice informație, documentele specificate în material sunt la mine. Eu vămulțumesc pentru ajutorul pe care mi l-ați dat organizând această acțiune. Văspun că sunt total de acord cu politica ministerului promovatăde dumneavoastră, precum și cu stilul și metodele de muncă ” – s-a milogit Nicolăescu.

Jos cu prefectul

Pentru că prefectul județului, Anuța Handolescu, și-a permis să-l admonesteze public că a făcut mai multe erori profesionale, sugerându-i săintre cât mai repede în legalitate, șeful ITM s-a supărat ca măgarul pe sat și a întocmit un tabel cu semnături pentru suspendarea din funcție a prefectului. Listele s-au plimbat prin instituție, de la un angajat la altul, dar niciunul din funcționarii publici nu a dorit săintre în această adevăratăhorăa nebuniei. Și-au văzut de treburi, încercând săexplice șefului lor că acțiunea sa nu va avea vreodatăsorți de izbândă. Așa s-a întâmplat, de altfel. Inițiativa a murit în fașă, iar Nicolăescu s-a făcut, din nou, de râs. Chemat de Anuța Handolescu săexplice atitudinea sa, Nicolăescu a negat vehement acuzele ce i s-au adus, spunând că totul e pus la cale de câteva persoane ce-i sunt ostile. Din nefericire pentru el, declarațiile nu au putut sta în picioare pentru că în sediul ITM s-a aflat o ziaristăcare a auzit cum Nicolăescu făcea albie de porci câțiva angajați, că rora le reproșa că l-au pârât la prefect. La sfârșitul acestei săptămâni, Biroul Permanent Județean al PD se va întruni pentru a lua o decizie în „cazul Nicolaescu”. Democrații trebuie săhotărască dacă -l mai susțin sau nu în fruntea ITM-ului pe Nicolăescu.

În scurt timp, Nicolăescu va primi, din nou, vizita șefilor de la București, de data aceasta, obiectul verifică rilor fiind legalitatea deciziei de destituire din funcție a șefei Corpului de Control al ITM Vâlcea, Lavinia Cîrstoi. Nicolăescu se vaităacum că n-a știut că decizia este neconformăcu legea și dăvina pe juristul instituției, Ana Vârtej.

• Olivia PÎRVU, Magda ÎOLEA

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.