Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SAPARD-ul a salvat de la divizare compania VEL PITAR

             ” Un plan de „decimare” a fost dat peste cap în ultima clipă  ” prin adresa 20.374/3 noiembrie 2006, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Program SAPARD a anunțat că nu este de acord cu proiectul de divizare al SC Vel Pitar SA datorită includerii printre activele care urmează a fi transferate ca urmare a divizării a morii de grâu din localitatea Bujoreni pentru care se află în derulare un contract de finanțare prin Programul SAPARD ” astfel, dacă nu intervenea SAPARD-ul, societatea Vel Pitar și-ar fi redus capitalul cu suma de aproape 2 milioane de euro, prin… anularea a 68 de milioane de acțiuni

 

             Cea de-a doua societate comercială ca mărime din județul Vâlcea SC Vel Pitar SA a fost zilele trecute pe punctul de se face „țăndări”, o companie care ajunsese de câțiva ani la o dezvoltare explozivă, atât pe orizontală cât și pe verticală. Cunoscută înainte de anul 2001 sub denumirea de Mopariv, întreprinderea a fost preluată de peste cinci ani de fondul de investiții Broadhusrt Investements Limited care, an de an, a înglobat în SC Vel Pitar SA mai multe societăți comerciale din domeniul morăritului și panificației din cât mai multe județe ale țării. Ajunsese la o asemenea extindere încât șefii de la Broadhurst au decis să spargă acest „balon” cu un ac foarte ascuțit .

 

             Ce planuri aveau cei de la Vel Pitar?

 

             Luni, 27 noiembrie, la sediul societății Vel Pitar SA a fost programată să se desfășoare ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în care urma să se discute și să se aprobe cel mai mare proiect de divizare conceput vreodată de o întreprindere foarte mare din România. Concret, proiectul de divizare prevedea desprinderea unor părți din patrimoniul SC Vel Pitar SA și transmiterea acestora că tre șase societăți înființate în acest scop. Astfel, se intenționa înființarea a șase noi societăți comerciale din „cașcavalul” care era SC Vel Pitar SA: Magavel, Propivel, Moravel, Imobvel, Velpropimob, Iassivel. Acționarii societății Vel Pitar își puteau menține După divizare ponderea deținută în capitalul social al societății divizate și vor beneficia de distribuirea proporțională a acțiunilor emise de societățile beneficiare ca efect al divizării. Ca efect, valoarea activului net deținut de fiecare acționar în parte După divizare urma să fie aceeași cu valoarea de dinainte de divizare. Astfel, activul net aferent fiecă rui pachet de acțiuni Vel Pitar SA de dinainte de divizare trebuia să fie egal cu suma dintre activul net aferent pachetului de acțiuni Vel Pitar SA, corespunzător, rămas După divizare și activul net aferent pachetelor de acțiuni de la cele șase societăți nou create, primite în schimbul acțiunilor Vel Pitar SA anulate. De asemenea, se prevedea ca aceste cote procentuale deținute de acționari în capitalurile sociale ale societăților „beneficiare” să fie egale cu cotele procentuale deținute în capitalul social al Vel Pitar SA înainte și După divizare. Cristian Petriceanu, președintele Consiliului de Administrație al societății Vel Pitar SA Râmnicu Vâlcea, susținea divizarea întreprinderii motivând prin necesitatea separării diviziei de magazine și a activității de morărit și a organizării acestora în societăți comerciale distincte în vederea creșterii rentabilității la nivelul întregii afaceri, pe de o parte, și a separării unor active imobiliare în vederea exploatării lor mai eficiente. După transferul părților din patrimoniu în proprietatea societăților beneficiare, acestea urmau să decidă cu privire la strategia de urmat pentru creșterea eficienței lor în exploatare.

 

             Care a fost „supărarea” celor de la SAPARD?

 

             Prin adresa 20.374/3 noiembrie 2006, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Program SAPARD a anunțat că nu este de acord cu proiectul de divizare nr. 2945/20 septembrie 2006 al SC Vel Pitar SA datorită includerii printre activele care urmează a fi transferate ca urmare a divizării a morii de grâu din localitatea Bujoreni, județul Vâlcea, pentru care se află în derulare un contract de finanțare prin programul SAPARD. Astfel, acționarii de la societatea Vel Pitar SA au decis să renunțe la proiectul de divizare a întreprinderii vâlcene. În urma acestei operațiuni de divizare, societatea Vel Pitar SA trebuia să își reducă capitalul social cu suma de 6,86 milioane de lei noi, de la 7 milioane de lei noi, la numai 183.000 lei noi. Valoarea reducerii de capital a societății divizate, ca efect al divizării, a fost calculată drept suma capitalurilor sociale ale societăților beneficiare. Astfel, dacă nu intervenea SAPARD-ul, SC Vel Pitar SA și-ar fi redus capitalul cu suma de 6,8 milioane de lei noi, prin… anularea a 68 de milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei noi/acțiune. Acțiunile se anulau în felul următor: 1,6 acțiuni proprii ale societății și 67 milioane de acțiuni deținute de acționarii societății. Pe de altă parte, datoriile prevăzute a fi transferate că tre societățile beneficiare erau în parte sau integral stinse.

 

             Gh. Frâncu nu renunță la ideea divizării

 

             Totuși, printr-o adresă semnată de președintele de ședință AGA din 27 noiembrie, Gheorghe Frâncu, se face cunoscut că în aceeași ședință extraordinară s-a împuternicit Consiliul de Administrație al societății să întocmească , să semneze și să publice un nou proiect de divizare prin care să fie separate liniile de business ale SC Vel Pitar SA precum și activele subutilizate. Având în vedere că divizarea implica alocarea de acțiuni care nu erau admise la tranzacționare pe o piață reglementată, acționarii Vel Pitar SA care nu sunt de acord cu divizarea au dreptul de a se retrage din societate.

Andrei Bacalu