Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SANATATEA ESTE BOLNAVA

        ” Lipsurile din spitale pun în pericol viața pacienților  ” dacă până acum bolnavii din spitale se plângeau că trebuie să-și cumpere medicamentele, acum se plâng că nu pot să-și facă nici măcar analizele din lipsa materialelor sanitare ” cu o situație mai specialăse confruntă Secția de Infecțioase din cadrul Spitalului Nr. 2. Medicii secției se văd în imposibilitatea de a pune un diagnostic corect, în condițiile în care nu pot săefectueze pacienților analizele ” pacienții sunt extrem de nemulțumiți de situația în care se aflăspitalul

 

        În prezent, în spitalele din România medicamentele, aparatura medicalăși ustensilele au ajuns un lux. În aceste condiții, viața pacientului este într-un pericol continuu. Lipsurile din sistemul sanitar au ajuns la apogeu. Dacă până acum bolnavii din spitale se plângeau că trebuie să-și cumpere medicamentele, acum se plâng că nu pot să-și facă nici măcar analizele din lipsa materialelor sanitare. De peste două săptămâni de zile, în secțiile Spitalul Județean Nr. 2 Rm. Vâlcea nu se găsește nicio vacuetă(recipient pentru recoltarea sângelui n.r.), pacienții fiind nevoiți săse ducă la cabinetele particulare pentru a-și face analizele. Asta pentru că nici măcar laboratorul spitalului nu a mai fost aprovizionat. „Situația aceasta dureazăde două săptămâni. Nu știm care este situația, ceea ce știm este că directorul spitalului a făcut deja comandăde vacuete. Am ajuns în această situație din cauza faptului că anul acesta s-au făcut un număr mai mare de analize Față de anii trecuți. Așteptăm săne fie aduse cele necesare pentru a nu mai întâmpina greutăți” ne-a declarat Maria Coșeni, asistent șef al Laboratorului de analize medicale.

        Medicii de la infecțioase sunt disperați

        Cu o situație mai specialăse confruntă Secția de Infecțioase din cadrul Spitalului Nr. 2. Medicii secției se văd în imposibilitatea de a pune un diagnostic corect, în condițiile în care nu pot săefectueze pacienților analizele. La ora actuală, în această secție sunt internați 37 de pacienți cu diferite boli contagioase: scarlatină, rujeolă, varicelă, stafilococile, viroze respiratorii etc. „Trebuie săse înțeleagăcă la noi vin urgențele legate de bolile contagioase care sunt extrem de periculoase. Chiar și denumirea secției este relevantă În cazul în care nu le putem pune pacienților un diagnostic corect, nici tratamentul nu este corespunzător. Astfel, boala se poate transmite și ne trezim cu o epidemie Noi, cadrele medicale suntem într-o situație disperată. Pe lângă acele vacuete, nu avem nici portamapoane pentru exudat faringian. Sunt lipsuri mari de tot „ ne-au mărturisit cadrele medicale din Secția de Infecțioase. Și pacienții sunt extrem de nemulțumiți de situația în care se aflăspitalul. Alina S. 21 ani, din Rm. Vâlcea ne-a spus că este internatăde o săptămânăîn secția de infecțioase, iar medicii au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul de trei ori pentru că nici unul nu era cel potrivit. „Am puroi în gât și trebuia să-mi fac toate analizele de cum am ajuns. Azi (miercuri 13 decembrie a.c. n.r.), chiar m-am înfuriat pe medicul care se ocupăde mine pentru că   nu mi-a făcut analizele. Știu că nu este el vinovat, însă chiar nu mai puteam de rău ce-mi era. Am zis până la urmăcă măduc să-mi cumpăr eu cele necesare, însă nu am găsit vacuete nică ieri. Nu știu ce o săfac. Pe zi ce trece parcă mi se înrăutățește boala „ ne-a povestit Alina.

        Pacienții, nemulțumiți de condițiile din spital

        Mergând pe coridoarele spitalului, în Secția de Infecțioase, am întâlnit o tânărăîngândurată. Elena C. ne-a spus că este internatăde câteva zile cu fiul său, Iulian, de doar doi ani, care este suspect de scarlatină. „Nu știu sigur dacă este scarlatinăpentru că nu i-au făcut analizele, însă medicul mi-a spus că are simptomele. Vreau săcer permisiunea medicului să-mi duc copilul la un laborator particular să-i fac analizele complete, pentru că îmi este foarte frică sănu facă complicații. Numai să-mi dea drumul, deoarece în astfel de cazuri nu știu dacă îți permit de teama unei epidemii”- ne-a spus Elena. De altfel, o altămămică ce este internatăcu băiețelul său la infecțioase s-a arătat extrem de îngrijoratăde sănătatea copilului ei. Manuela E. ne-a mărturisit că fiul său de aproape trei ani are o virozărespiratorie puternică și a fost nevoităsă-l aducă de urgențăla spital. Inițial, femeia s-a dus la Camera de Urgențe din Spitalul Județean Vâlcea, iar După ce copilul a fost consultat, a fost trimis spre internare la Spitalul Nr. 2 Secția Infecțioase. „Dacă știam că nu au ce le trebuie pentru a-l trata așa cum se cuvine, nici nu veneam. Îl țineam acasăși măduceam eu și-i cumpăram medicamentele necesare. Trebuia să-i recolteze din gât pentru a-i face un exudat săvadădacă are vreun stafilococ ceva Nici asta nu au făcut. Nu știu ce sămai cred. Sincer De fiecare datăcând am fost internatăîn spital cu el, am întâmpinat tot felul de probleme. însă , cred că acum este cel mai grav” ne-a spus femeia.

        Furnizorii au întârziat aducerea comenzii 

        Managerul spitalului, Georgeta Săliște ne-a asigurat că azi (joi, 14 decembrie a.c.) furnizorul va aduce cantitatea necesară de vacuete pentru a nu mai întâmpina probleme o perioadă de timp. „Știu foarte bine cu ce probleme se confruntă personalul medical de la Spitalul Nr. 2, însă nu a fost vina noastră. Noi am făcut comanda de mai mult timp, dar furnizorul a fost și el condiționat de importator. Din câte am înțeles s-a întârziat cu aducerea comenzii din cauza formalităților vamale. Sper sănu mai avem probleme de genul acesta, dar suntem dependenți de furnizori și nu avem ce face mai mult. La Spitalul Județean de Urgențe am mai avut în stoc materiale medicale și nu am dus lipsănici o clipă” ne-a declarat Georgeta Săliște.

Claudia Stanciu