Acasă Arhiva Rusinea politicului valcean poarta un nume: liberalul Emilian Francu

Rusinea politicului valcean poarta un nume: liberalul Emilian Francu

      Motto: „Modalitatea cea mai sigură de a anticipa viitorul este înțelegerea prezentului”

 

      Deși mă aflu în spital și veștile rele ar trebui să mă ocolească , mi-a fost transmisă informația că omul pe care l-am respectat și susținut cel mai mult în politicul județean până acum ceva timp, deputatul liberal Emilian Frâncu își Continuă acțiunile de atac, de denigrare a redacției pe care o conduc și a ziarului pe care îl edităm. Având în vedere numele celui care comite o astfel de nesimțire, dar și autocrația ce l-a cuprins de la o vreme, făcându-l de neînțeles chiar și în organizația în fruntea că reia a reușit să ajungă, nimic nu ne mai miră. În orice societate se poartă kitsch-ul, de la artă până la moralitate. Considerat un intelectual veritabil, anterior intrării sale în politică , liberalul șef a ajuns un politician lamentabil. Un kitsch politic. Detestabil. Veșnic, el se arată supărat pe cineva. Dar care o fi supărarea pe noi a celui care nu știe să lupte prin idei, teze sau dialog moral pentru o cauză reală și atacă el primul strigând că este atacat? Sau cine și pentru ce a declanșat el un război pierdut încă înainte de a-l începe, cu o anumită parte a presei? Ce-l domină de nu suportă critica? Vă spun eu: narcisismul politic. Deputatul liberal se crede cel mai bun, cel mai mare, cel mai tare, cel mai frumos, cel mai cel din toți cei ce îi sunt prin preajmă și în societate.

      În supărarea lui pe noi, totul a plecat de la convingerea sa bolnăvicioasă că tot ceea ce face este foarte bine, deținând secretul a toate și a tot, lucru departe de realitate și de adevăr. Nu-i cu nimic deasupra altora sau mai cu moț în frunte decât alții! Cei care îl știu pe Melin Frâncu îl știu ca „inginerul filatelist de  la Poștă” sau, După Revoluție, ca patron al RTV Vâlcea 1, pionier în mass-media vâlceană, un tip copilăros, impulsiv câteodată și preponderent emoțional în detrimentul rațiunii. până la cazul Gutău, el este omul despre care toată lumea a auzit câte ceva, de undeva, dar nimeni nu poate spune ceva concret despre el, despre caracterul lui, despre comportamentul social, chiar dacă numele îi este asociat editării și publică rii unei că rți în fascicole cu conținut erotic sau „erou” al unei emisiuni televizate revoltătoare (prin difuzarea ei) ce l-a stigmatizat în conștiințele multora pentru pasiunea cu care s-a lăsat filmat „amplificând” mișcă rile de trup ale unor tinere domnișoare ușor îmbrăcate pe care le iniția în modelling. Puștoaicele se doreau „top-model” și dădeau probe în fața lui ca să fie angajate la editura unde era co-asociat. Nimeni nu-l asimilează  pe Frâncu, cu parlamentarul liberal ce este, cu un lider de partid serios, charismatic, dominator și persuasiv. Vorbește mult, uneori prost și plictisește cu nuanțele lui. Are o fugă de idei maladivă, plictisitoare. Din această cauză, probabil, După cum i se apreciază prestațiile publice, pentru cei mai mulți dintre vâlceni a intrat deja în limbajul comun: „Hai mă, nu te mai copilării, că doar nu ești un Frâncu…!”. De aceea, el este luat în serios foarte rar, preferându-se respectarea copilăriei întârziate ce-l definește.

      Ultima sa conferință de presă, acțiune unde a afirmat că ziarului nostru i se mai spune și „Rușinea Vâlcii”, a fost, în primul rând, o explozie a lipsei sale de maturitate. O insultă care-l va costa mult, chiar dacă nu-și dă seama cum, acum. Atacul mârșav a fost îndreptat asupra unei instituții și nu asupra unor persoane care-l incomodează prin exprimarea punctului lor critic de vedere, lucru reprobabil vizavi de democrația mimată de el, fundamentată și prin libertatea de exprimare de care zice că are cunoștință. Mi-l și închipui pe Frâncu gândind (o mai și face, din când în când!), așteptând să prindă momentul spre a ne injuria, pentru că nu-i ridică m osanele, După ce, nu cu mult timp înainte, ne cerea ajutorul pentru a-l sprijini mediatic în rămânerea în fruntea organizației liberale, care se cam săturase de toanele lui, de comportarea dictatorială, de jocurile de culise făcute împotriva colegilor, dar și pentru copilăria întârziată manifestată plenar în politicul local îngăduitor. Doar nu întâmplător, politica înseamnă pâine și circ! Pâinea ne-o asigurăm prin muncă , iar circul îl fac unii politicieni ca deputatul Emilian Frâncu. Rușinos pentru el este faptul că la vremea nevoilor lui politice, ziarul nostru nu era „Rușinea Vâlcii”. Avea nevoie de noi. Eram singurul ziar serios care-l mai putea susține, ziarul cu cel mai mare tiraj și număr de cititori. Și a primit ajutorul nostru. Gratis. Prietenește. Ceilalți jurnaliști din presa locală se dumiriseră cine determină circul în politicul vâlcean și-l abandonaseră, dezgustați.

      Tot ceea ce a făcut el pentru organizația liberală vâlceană, și a făcut câte ceva, fără îndoială, nu mai avea importanță, din momentul în care mijloacele totalitariste folosite au lezat substanța democratică a organizației nou formată, După câștigarea primului mandat al președinției ei. Dar greul, pentru el, a trecut și sub aceste auspicii face acum pe moralistul, de pe o tribună mustind de interese personale și de grup sau de mizerie morală.  Colegii de partid sau lumea politică a Vâlcii a avut posibilitatea să cunoască manifestările ce frizează patologicul, purtând marca Emilian Frâncu. Investirea lui cu respect și atenție a început să fie consumatoare de energie emoțională, ca un balon pe care îl tot umfli puțin câte puțin cu spaima și certitudinea că o să ți se spargă în față. Ei bine, acest balon s-a spart o dată cu revelarea adevărului bănuit că nu știe să lucreze în echipă cu oameni egali lui din punct de vedere intelectual, dorindu-și numai subalterni supuși necondiționat dorințelor sale.

      Încă înainte de producerea nefericitului eveniment de la Primăria Râmnicului, într-o emisiune televizată, liderul liberal a afirmat că deține probe ale unor ilegalități comise la instituția de administrație publică locală și-l va băga în pușcă rie pe primarul Mircia Gutău. Mai apoi, aflând că primarul a fost arestat, s-a bucurat nespus, alături de cei din grupul care gravitează în jurul lui (din interes), pentru ca, mai târziu, la venirea primarului acasă și aflând că deputatul liberal Bebe Ungureanu a fost prezent în sală la conferința de presă prilejuită de eliberare, i-a făcut colegului său parlamentar un scandal monstruos, acuzându-l de partizanat cu omul alături de care ei se aflau în Alianță și nu în dușmănie. Totul a plecat de la faptul că liderul PD – primarul Gutău, l-a complexat, fără să vrea, pe Frâncu, tot timpul și datorită popularității și rezultatelor administrării municipiului Rm.Vâlcea, el nu se mai vedea în politic și nu-și putea impune voința. Și, în copilăria lui, l-a durut. Au urmau conferințe de presă săptămânale în care, fără rușine și încă lcând prezumția de nevinovăție a râmnicenilor noștri l-a acuzat pe Mircia Gutău de multiple ilegalități. A fost, poate, o coincidență cele ce i s-au întâmplat primarului, câtva timp mai târziu…

      Ziarul nostru a scos în evidență zbaterile ciudate și nemulțumirile lui Frâncu, legate de situația primarului, iar el, ca un ipocrit ce este, a reacționat insultându-ne sau trimițându-ne un drept la replică prin care se victimizează. Este gestul de disperare al celui a cărui credibilitate este pierdută, iar comportarea sa a devenit imatură. Dacă vreți, copilul din Frâncu și-a dorit prea tare să-i aibă pe toți la picioare, să numească și să destituie După cum vrea el în județ și numai i s-a arătat „acadeaua”, nu i s-a și „dăruit”.

      Astăzi, un drept la replică trimis tuturor redacțiilor locale ne-a umplut de dispreț, arătându-ne un Frâncu disperat de amenințările unui individ care așa a știut el să se manifeste, amenințându-l cu bătaia, punându-ne în spate acuzații de care nu ne putem face vinovați niciodată. A semănat vânt și acum culege furtună. Un întreg oraș știe că Frâncu a amenințat cu arestarea primarului înainte de producerea gravului eveniment, s-a bucurat de arestarea celor doi edili, un întreg oraș l-a văzut și auzit la televiziunile locale cum a acuzat de ilegalități administrația condusă de Gutău, un întreg oraș știe – din presa locală (nu numai de la noi!) – că el se află în spatele vicelui Monceanu, cel cu prerogative de primar interimar în Rm. Vâlcea. Un întreg oraș l-a văzut pe la televiziune pe când se lăuda, și-i râdea mustața, că a scos formația Bonnie M din programul prestabilit de primarul arestat pentru Zilele Râmnicului, redând, astfel, municipalității un miliard de lei necesar asfaltării cartierului Colonia Nuci. Totul s-a dovedit a fi numai minciună, vorbe fără conținut. Pentru renumita formație nu erau prevăzuți bani în bugetul evenimentului și asfaltarea străzilor în Colonie o începuse primarul, înainte de arestare. Râmnicenii nu pot fi prostiți la nesfârșit. S-au deșteptat și nu mai cred în omul Frâncu. Dovada era să o simtă pe pielea lui. Nu noi am fost cei care am instigat cetățenii Râmnicului. Noi doar am prezentat realitatea și l-am criticat în zbaterile lui mincinoase, copilăroase și maladive. Cred că mulți își mai aduc aminte cum ne acuza Frâncu că nu deținem acel interviu al primarului luat în Colibași, insultându-ne și calomniindu-ne cu nesimțire, de râdeau și colegii lui de prezidiu de cum se scă lămbăia teatral. Nu i-am răspuns așa După cum merita și, ținând în mine furia determinată de ipocrizia lui, am făcut un nefericit infarct, pe care nu știu cum îl va plăti vreodată. că va trebui să plătească ! Îi transmit din spital faptul că nu ne este frică de el și de puterea efemeră ce o are în județ, că este un om mic, fără caracter, lipsit de onorabilitate, iar pe emblema ziarului nostru va sta incoruptibilitatea ce i-am dovedit-o, nefăcând pact cu el, un individ imoral ce azi este și mâine nu va mai fi nici măcar în că rțile ce vor vorbi despre istoria locurilor noastre. „VOCEA VÂLCII” va exista, neîndoielnic!

Romeo Popescu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.