Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Rovana Plumb nu mai vrea sa fie ‘busita’ in politica

           ” Parlamentarul PSD detestămisoginismul ” „Eu cred că nu sunt un actor, nu sunt un personaj Măregăsesc într-un cetățean al acestei țări în realitatea care ne înconjoară” spune ea

 

Repoter: Considerați că sunteți o problemăplină de necunoscute pentru vâlcenii care v-au trimis în Parlament?

Rovana Plumb: Nu cred, pentru că întotdeauna electoratul voteazăîn cunoștințăde cauză.

Rep: Aveți multe audiențe? Care sunt problemele pe care vi le spun vâlcenii?

R.P: În general, probleme legate de aspectele sociale, neajunsurile pe care le au. Se plâng că le este din ce în ce mai greu să-și ducă un trai decent, că au cheltuieli foarte mari pe care trebuie săle suporte, nemulțumirile legate de sistemul de sănătate, de educație

Rep: Cum credeți că puteți să-i ajutați pe cei care văexpun astfel de probleme?

R.P: Fiind membru al unui partid aflat în opoziție și parlamentar, pârghiile pe care le am sunt întrebările, interpelările și atunci când problemele reflectăo stare care se regăsește la nivelul mai multor județe, atunci, așa cum se întâmplăîn proporție de 99%, folosim tot instrumentul democratic, nu numai pentru a atrage atenția asupra unei probleme pentru a găsi, ci și pentru a găsi, la nivelul guvernului, rezolvări pentru situațiile cu care se confruntă cetățenii.

Rep: Care sunt motivele pentru care dumneavoastrăși partidul pe care-l reprezentați vădoriți săajungeți din nou la guvernare?

R.P: În primul rând, deoarece consider că PSD are un proiect viabil pentru România, are o ofertăpolitică care sărăspundăla necesitățile acestei țări, pentru că , sunt de părere că , social-democrația este modelul care se potrivește cel mai bine României etapei actuale. Nu trebuie săuităm că dezvoltarea capitalului liber trebuie săținăcont și de componenta socialăși aspectele traiului de zi cu zi ale românilor.

Rep: Caragiale a dat viațămai multor tipuri de politicieni. Cu ce politician din opera sa v-ați putea identifica?

R.P: Eu cred că nu sunt un actor, nu sunt un personaj Măregăsesc într-un cetățean al acestei țări în realitatea care ne înconjoară.

Rep: Totuși, Caragiale este mai actual ca oricând. Vedem prin Parlament tot felul de figuri. Săvedem Farfuridi nu puteți fi că era prea gras, iar dumneavoastrăsunteți suplă, cu Cațavencu parcă nu semănați, Brânzovenescu nici atât

R.P: Aaaaaaa, văreferiți la oameni politici

Rep: Politici, da.

R.P: Nu, nu, nu măregăsesc.

Rep: Absolut deloc?

R.P: Nu, nu, deloc. V-am zis (râzând).

Rep: Știți cum se fac banii în Parlamentul României?

R.P: Cum se fac banii în Parlament ? Nu.

Rep: Nu ați auzit de colegi de-ai dumneavoastrădin comisii, care mai fac și câte un ban în plus în afarăde salarii?

R.P: Eu nu cunosc în afarăde indemnizația de parlamentar și suma forfetarăpe care o cheltuie în scopuri bine stabilite săfie alte venituri și săfaci alți bani. Important în Parlament este săaduci punctul de vedere al electoratului, al cetățenilor care te-au ales vizavi de anumite probleme și a găsi rezolvarea ei pe o cale democratică . Nu consider că scopul parlamentarului este acela de a face bani. Ei negociazăpentru negocierea unor fonduri pentru dezvoltarea economică cu impact social, dar asta este cu totul altăproblemă. însă , a-ți urmări interesele personale Exclud acest lucru și nici nu aș putea săconcep asta. Nu m-a interesat săfac bani în Parlament. Poate din acest motiv, la vârsta pe care o am, deși am fost 14 ani președinte de companie, stau într-o casăcu chirie.

Rep: Totuși, nu aveți cunoștințăde colegi care au asemenea practici?

R.P: Colegii mei de partid nu au asemenea practici.

Rep: Puteți săne dezvăluiți ce ați discutat cu procurorii anticorupție atunci când ați fost chematăla DNA, în calitate de martor?

R.P: În nici un caz nu pot săvăcomunic ce am discutat cu procurorii anticorupție, pentru că asta ar însemna sătransmitem, în mod public, etape din desfășurarea anchetei. Temele au fost punctuale, eu am dat declarații în calitatea de martor pentru care am fost invitatăla DNA, iar declarațiile ulterioare au fost făcute publice. Mai mult de atât nu am ce săcomentez.

Rep: Discuțiile s-au axat pe campania electoralădin 2004, nu?

R.P: Absolut. Discuțiile, într-adevăr, s-au purtat pe campania electoralădin anul 2004, care l-a avut ca și candidat la funcția de președinte al României, pe Adrian Năstase.

Rep: Regretați că ați fost mandatarul financiar al campaniei electorale a lui Adrain Năstase?

R.P: Niciodatănu am regretat ceea ce am făcut.

Rep: În ce relații mai sunteți cu Adrian Năstase?

R.P: Normale și colegiale.

Rep: Îl mai susțineți?

R.P: Eu cred că în contextul politic actual, în situația în care Adrain Năstase ar avea ceva nou de spus în politica românească , cred că ar trebui săfacă un pas înainte, iar dacă ceea ce spune și ceea ce susține coincide cu ce urmăresc eu și membrii PSD, de ce nu?

Rep: În ultima perioadă, dupăcum ați văzut, se duce o campanie de denigrare a femeilor din politică . Avem și exemple în acest sens. Dumneavoastrăsimțiți astfel presiuni?

R.P: Da, spuneam astăzi în conferința de presăși sper sănu se interpreteze altfel că , într-adevăr, îmi pun problema de ce fiecare dintre femeile politician care au avut ceva de spus, au fost „bușite”. Mărefer aici la Mona Muscă , Lavinia Șandru, Rodica Stănoiu, Raluca Turcanu – de curând. Egalitatea de șanse trebuie săse manifeste așa cum trebuie. Cred că atunci când vorbim  de oamenii politici, nu trebuie săfacem diferențierea că unii sunt bărbați, iar alții sunt femei. Toți suntem egali dacă vorbim de clasa politică . Poate că mai existăaceea mentalitate că atunci când o femeie este pe o corabie poate săanunțe un iminent pericol. Eu sper ca mentalitatea acesta săse schimbe, însă eu și colegele mele ne punem un semn de întrebare de ce atâtea femei politician,  într-un timp atât de scurt au fost „bușite”, atunci când au avut ceva de spus în raport cu formațiunile politice din care fac parte.

Rep: Credeți că politicienii români sunt misogini?

R.P: Da. Sunt. Văspun din experiența pe care am trăit-o. Este primul meu mandat de parlamentar și este pentru prima oarăcând am văzut o reacție atât de bizarăvizavi de propunerea care am făcut-o noi, PSD-ul, femeile din acest partid, de a se respecta principul egalității de șanse la momentul constituirii conducerii Camerei Deputaților. Am solicitat ca din cei patru secretari, douăposturi săfie pentru femei și douăpentru bărbați. însă , acest lucru nu s-a acceptat. Mi s-a părut că treneazăîncă aceastămentalitate, deși eu cred că femeile sunt mult mai eficiente și perspicace și nu trebuie folosite doar în anumite conjuncturi. Ele pot aduce un plus de valoare în politică , indiferent de formațiunea politică din care provin. Pentru că , pânăla urmă, suntem mult mai pertinente și pragmatice decât bărbații. Noi nu încercă m să”aburim” și săspunem cuvinte frumoase, ca nimeni sănu înțeleagănimic. Noi femeile, avem abilitatea de a explica, clar, lucrurile și de ce nu, cunoaștem mai bine decât oricine problemele oamenilor, pentru că , în fond, ele pleacă , în general, din la familie. Nu trebuie sădenaturăm rolurile pe care o femeie le are în familie sau în societate. 

Magda Tolea