Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Risipitorii banului public

” Consiliul Județean „investește” miliarde de lei vechi în mici și bere

” cu toții știm că Vâlcea stăcatastrofal la capitolul drumuri. până acum, zeci de județe din țara noastrăau depus studii de fezabilitate, pentru a obține bani europeni pentru reabilitarea drumurilor ” surse demne de încredere din CJ ne-au informat că , până acum, instituția nu a depus nici măcar un proiect în vederea câștigă rii sumelor de bani nerambursabile, necesare refacerii infrastructurii

 

Mania cheltuirii banului public fără pic de discernământ a cuprins și Consiliul Județean (CJ) Vâlcea care alocă , lunar, sute de milioane pentru fel de fel de sărbători locale, multe dintre ele total lipsite de valoare culturală. A devenit elocvent, de acum, că șeful acestei instituții, Dumitru Bușe, se află(încă de la alegerea în funcția de președinte) în campanie electoralămascatăcare presupune cheltuieli enorme, toate suportate din bugetul Consiliului. Când vine, însă , vorba de a finanța reabilitarea drumurilor, evenimente culturale locale sau domeniul sănătății, președintele CJ susține, sus și tare, că nu dispune de fonduri pentru astfel de lucruri. În mod normal, CJ trebuie săîntocmească , la începutul fiecă rui an, o agendăculturală, pentru a-și planifica, cu exactitate, fondurile pe care trebuie săle aloce pentru astfel de manifestări. În realitate, lucrurile se petrec altfel.

Așa cum subliniam anterior, la fiecare ședințăde Consiliu Județean, invariabil, existăvoci din rândul consilierilor care solicităinstituției, bani pentru te miri ce mese câmpenești, unde sunt invitați maneliștii cei mai de soi ai României și unde, se bea bere pe săturate. Așadar, Consiliul – în loc săse ocupe de rezolvarea priorităților din agenda de lucru – aruncă , fără să-i pese, cu banul public pe „finanțarea” chermezelor locale, care, crede Bușe, dau bine la imaginea sa în județ. Grija nețărmurităa președintelui CJ de a finanța din bani publici toate manifestările culturale sau mai puțin culturale din județ, l-a transformat într-un personaj care are toate șansele săcadăîn penibil. Deși au existat, de fiecare dată, și consilieri care s-au declarat total împotriva cheltuirii ilogice a banilor din buget, Bușe are o singurăplacă pe care le-o pune „dizidenților”: „Vărog frumos sănu luăm oamenilor bucuria de a participa la sărbătorile locale”. În rest, nu-l intereseazănimic.

 

                    Deși sunt bani, CJ nu are o strategie de reabilitare a drumurilor

 

În acest moment, toate cele  8 Agenții pentru Dezvoltare Regionalădin țară pot primi cereri de finanțare, în cadrul cererii deschise de proiecte pentru Axa 2 a Programului Operațional Regional – domeniul de intervenție „Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane – inclusiv construcția/reabilitarea șoselelor de centură”. Proiectele trebuie săvizeze reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, a străzilor urbane, precum și construcția/reabilitarea șoselelor de centurăcu statut de drum județean, având un rol important în economia regiunilor respective. România a primit, pentru proiectul la care făceam referire, peste 120 de milioane lei euro.

Cu toții știm că Vâlcea stăcatastrofal la capitolul drumuri. până acum, zeci de județe din țara noastrăau depus studii de fezabilitate, pentru a obține bani europeni pentru reabilitarea drumurilor. Surse demne de încredere din CJ ne-au informat că , până acum, instituția nu a depus nici măcar un proiect în vederea câștigă rii sumelor de bani nerambursabile, necesare refacerii infrastructurii. Pe la colțuri se vorbește că șefii Consiliului, ar fi spus că județul nostru nu are, oricum, sorți de izbândăsăprimească bani europeni pentru că , susțin ei, au fost depuse peste 100 de proiecte depuse. Concluzionând, conducerea a ajuns la convingerea pripităși neconformă cu realitatea că este inutil sămai încerce, în situația de Față .

Un simplu calcul matematic, relevăcă , până acum, CJ a cheltuit miliarde de lei vechi pentru manifestările locale, care nu reprezintă, câtuși de puțin, prioritatea zero a județului. Însuși vicepreședintele CJ, liberalul Cristian Buican, a luat poziție, în ultima ședințăde Consiliu, contra risipirii inutile a banilor publici. „De doi ani, le cerem săfacă un calendar al activităților culturale importante, pentru a fi finanțate.  Din păcate, nu le pasăsăfacă acest lucru. Din punctul meu de vedere, sumele pe care le tot suplimentăm localităților pentru manifestările culturale, nu se justifică . Trebuie subliniat că , în acest fel, CJ a pierdut miliarde de lei vechi”  – a opinat el