Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Retea de falsificatori de carduri anihilata

          ” zilele trecute, polițiștii de la Biroul de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism i-au trimis în fața judecă torilor pe 6 membri ai unei rețele de falsificatori de carduri ” doi din membri rețelei,  Dumitru Băzăvan și Constantin Vâlcioiu, se află După gratii ” afacere de familie: tatăl și fiul (Dumitru și Marius Băzăvan) aveau acasă un adevărat arsenal pentru țepuirea posesorilor de carduri, români și străini

 

          De mai bine de o jumătate de an, ofițerii Biroului de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism Vâlcea, precum și procurorii DIICOT au fost angrenați într-o amplă anchetă privind descoperirea și distrugerea unei rețele de falsificatori de carduri care au acționat în județul nostru. Numărul infracțiunilor prin intermediul mijloacelor informatice este în Continuă creștere în țară , județul Vâlcea fiind cunoscut ca județul cu cele mai multe infracțiuni de această natură. Pentru ca infracțiunile de natură informatică să scadă în lume și în România au fost introduse cardurile cu cip. Aceste carduri oferă mai multă securitate utilizatorilor lor deoarece spre deosebire de cele existente la acest moment pe piață stochează mai multe informații și pot fi falsificate mult mai greu. Smart-cardurile au fost lansate în acest an în România și se speră scă derea numărului de fraude, dar până la momentul în care toate băncile vor schimba aceste instrumente de plată hoții profită.

          Sfârșitul unei operațiunii

          Luna august a acestui an înseamnă pentru polițiștii de la Biroul de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, împreună cu cei de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate al I.P.J. Vâlcea încheierea unei munci laborioase. Polițiștii vâlceni au trimis în judecată în această lună 6 hackeri care și-au însușit sume de bani prin intermediul unor carduri falsificate și anume: Dumitru Băzăvan în vârstă de 42 de ani din comuna Orlești, care este arestat preventiv, Marius Băzăvan de  18 ani (tată și fiu), Munteanu Daniel de 20 de ani din Rm. Vâlcea, Constatin Vâlcioiu de 24  de ani din comuna Orlești,  și el în stare de arest preventiv, Ovidiu țunduc de 22 ani, Bogdan Bochian de 24 ani din Făgăraș, județul Brașov precum și Adrian Radu de 22 ani din Târgoviște, județul Dâmbovița.

          Prinși în flagrant la bancomat

          În 23 septembrie 2005, în jurul orelor 10 dimineața, Constantin Vâlcioiu  și Daniel Munteanu  au fost prinși în flagrant în timp ce încercau să retragă o sumă de bani dintr-un bancomat aparținând Băncii Transilvania, situat în zona centrală a orașului Râmnicu Vâlcea, prin intermediul unui card fals. În timp ce primul tasta codul PIN care i-ar fi permis să retragă suma de bani dorită, Daniel Munteanu  stătea de „șase” pentru cazul în care cineva i-ar fi prins, lucru care s-a și întâmplat. Întrebat de polițiști despre ceea ce făcea, Constantin Vâlcioiu a răspuns evaziv și contradictoriu, ceea ce s-a și consemnat într-o primă declarație a lui Vâlcioiu, precum și în procesul verbal care a fost întocmit la acea dată. În ceea ce privește cardul pe care îl foloseau cei doi pentru sustragerea sumelor de bani, polițiștii au descoperit că acesta fusese declarat pierdut în luna martie a anului 2005 de titularul său Florin Popa, care, imediat, a luat măsurile necesare blocă rii cardului. Numai că blocarea unui card nu îi poate opri pe hoții cei mai ingenioși de la obținerea banilor mult doriți. Aceștia au inscripționat banda magnetică a cardului cu datele de identificare și de securizare ale unei că rți de credit emisă de Bankers Bank din Statele Unite ale Americii. 

          Încep cercetările

          Imediat După prinderea celor doi bărbați, polițiștii vâlceni au început cercetările. La o percheziție aprobată de Tribunalul Vâlcea în casa lui Daniel Munteanu, polițiștii au avut o mare surpriză. Ei au găsit aici mai multe  echipamente hardware și software prin intermediul că rora se puteau falsifica instrumentele de plată electronică și  două calculatoare care au fost percheziționate informatic. În urma acestei percheziții pe unul dintre hard-urile calculatoarelor au fost  găsite nouă fragmente de text reprezentând date de identificare și de securizare referitoare la că rțile de credit aparținând unor bănci din Statele Unite ale Americii, toate  fișierele găsite  fiind create în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2005, După flagrantul din luna septembrie.

          O adevărată industrie de falsificare a cardurilor

          Cercetările au continuat  și la puțin timp După flagrantul organizat în casa lui Munteanu, polițiștii i-au făcut o vizită și lui Dumitru Băzăvan, care avea închiriat un apartament fără să îndeplinească condițiile legale. Cu ocazia acestei percheziții, polițiștii au descoperit în casa lui Băzăvan 20 de carduri falsificate, peste 1.000 de date de identificare și securizarea ale unor carduri emise de bănci din Statele Unite ale Americii, precum și codurile PIN ale acestora. De asemenea, polițiștii au mai descoperit echipamente software de falsificare a că rților de credit, respectiv programe de instalare a dispozitivului MSR 206, manualul de utilizare al acestui dispozitiv și  un program de utilizare a MSR 206, denumit în termenii uzuali „pisică „, 3.700  de e-mail-uri ale unor persoane din străinătate. Au mai fost găsite programe pentru organizarea de licitații fictive pe internet, mai multe pagini de „spargere” folosite pentru  obținerea datelor necesare falsifică rii cardurilor bancare prin metoda phishing, modem ZAPP și cerere de conectare la internet pe numele de Adrian Crâmu din Sibiu. În casa bărbatului s-au mai descoperit o antenă, calculatoare din a că ror componență lipseau hard-urile telefoane mobile și numeroase cartele preplătite. Obiectele descoperite de polițiștii indică faptul că vâlcenii aveau o adevărată industrie de falsificare a că rților de credit deoarece prin intermediul echipamentelor de instalare software și a programului de instalare a MSR 206 se putea falsifica foarte ușor carduri, se puteau retrage sau transfera fonduri. Prin raportul de constatare grafică , polițiștii au stabilit că 19 dintre legitimațiile electronice de că lătorie emise Metrorex, au fost realizate de Marius Băzăvan, de Constatin Vâlcioiu și de Adrian Radu, care într-o etapă a urmăririi penale au declarat că legitimațiile se aflau în acel apartament înainte de a-l închiria ei și că proprietarul apartamentului le-a lăsat acolo.  15 din cele 19 legitimații conțin grafisme compuse din câte 4 cifre, fiecare reprezentând codurile PIN ale unor că rți de credit. Unele dintre aceste coduri erau hașurate deoarece nu mai prezentau interes, ceea ce demonstrează faptul că pe banda magnetică a aceleiași legitimații au fost scrise succesiv datele de identificare și de securizare ale mai multor carduri.

          Ofensiva împotriva hackerilor

          Luna aprilie a anului 2006 a fost dedicată ofensivei polițiștilor vâlceni hackerilor, ceea ce l-a făcut pe Dumitru Băzăvan să-și ia măsuri de precauție. Acesta a hotărât să își ascundă calculatoarele, dispozitivul MSR 206 de falsificare a cardurilor, precum și celelalte echipamente la locuința unui amic al său, Ovidiu țunduc din comuna Orlești, de unde au fost recuperate mai târziu. 

Polițiștii vâlceni au efectuat în perioada anchetei 5 percheziții domiciliare, 3 percheziții informatice, au fost solicitate date de că tre polițiștii vâlceni de la  bănci, companii de că rți de credit, precum și de la Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei SUA la București pentru a obține dovezile necesare trimiterii în judecată a infractorilor vâlceni.

                                                                                                                      ” Cristina PÎRVU