Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Reforma sistemului sanitar continua

La Prefectură, a avut loc dezbaterea „Reorganizarea și restructurarea unităților sanitare cu paturi”  ” cu această ocazie au fost abordate o serie întreagă de probleme sistemul de sănătate: reorganizarea și restructurarea instituțiilor sanitare cu paturi, stadiul analizelor de evaluare desfășurate cu conducerile spitalelor și liderii de sindicat, măsurile pentru eliminarea deficiențelor în acordarea de medicamente compensate și gratuite, în ambulatoriu, în luna iulie a.c., activități organizatorice pentru îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare în unitățile medicale

Una din propunerile ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, integrate în setul de legi privind reforma din sistemul sanitar este    principal al acestei măsuri  se referă la „Reorganizarea și restructurarea unităților sanitare cu paturi”. Astfel, se dorește alinierea sistemului la standardele europene. În prezent, în Uniunea Europeană , există

o medie de 4,2 paturi la suta de locuitori în timp ce la noi media este 7,2%. Prin urmare, este vizată desființarea anumitor unități spitalicești, care au un număr mic de pacienți și medici. însă , ca orice propunere inovatoare, ideea ministrului a fost îndelung criticată atât de cei din interiorul sistemului, cât și de cei din afara lui. Ministerul Sănătății  este acuzat de directorii de spitale și șefii de secții că aplică indicatori mai degrabă matematici, greu realizabili având în vedere problemele cu care se confruntă majoritatea spitalelor din România.  La rândul lui, ministrul Sănătății îi acuză că doresc să-și mențină privilegiile (poziția de șef de secție sau sporul aferent acestei funcții). La acest moment, situația reorganizării spitalelor, la nivel central, este următoarea: 50 de clădiri vor fi dezafectate, aproximativ 20 vor fi retrocedate foștilor proprietari, iar 39 de spitale își vor schimba destinația actuală. În 13 județe din România,  reorganizarea unităților spitalicești a fost deja inițiată. Însuși ministrul Sănătății a anunțat public că măsura trebuie urgentată, pentru că a mai rămas puțin timp până la intrarea României în U.E.

       Rezultatul colectării taxei pe viciu a depășit cu mult previziunile

       La Instituția Prefectului a avut loc, zilele trecute, o  videoconferință organizată de Ministerul Sănătății, pe tema „Reorganizarea și restructurarea unităților sanitare cu paturi”. Cu această ocazie, au fost abordate o serie întreagă de probleme din sistemul de sănătate: reorganizarea și restructurarea instituțiilor sanitare cu paturi, stadiul analizelor de evaluare desfășurate cu conducerile spitalelor și liderii de sindicat, măsurile pentru eliminarea deficiențelor în acordarea de medicamente compensate și gratuite, în ambulatoriu, în luna iulie a.c., activități organizatorice pentru îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare în unitățile medicale.

În plus, ministrul Sănătății a comunicat participanților la videoconferință că rezultatul colectării taxei pe viciu a depășit cu mult previziunile. O altă informație, face referire, la rectificarea Bugetului de stat și a Fondului național unitar al asigurărilor sociale de sănătate. Prin rectificarea aprobată în ședință de guvern, Ministerul Sănătății a primit 2.000 miliarde lei vechi, iar Fondul asigurărilor de sănătate 1.060 miliarde lei vechi. În aceiași ședință de guvern, s-a aprobat o hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății.

       Unitățile sanitare luate la purecat

       După încheierea videoconferinței, prefectul Anuța Handolescu și participanții din sistemul de sănătate – directorii spitalelor din județ, reprezentanții CAS, ai Ambulanței și ai sindicatului Sanitas au analizat fiecare unitate sanitară cu paturi, în vederea restructurării. Datele vor fi trimise la Ministerul Sănătății până în data de 3 iulie a.c. și vor fi vizate de prefect și de liderul de sindicat. Mai mult, prefectul a propus înființarea rezervelor cu plată, pentru persoanele interesate, în unitățile spitalicești corespunzătoare unei asemenea inițiative. Măsura este destinată creșterii finanțărilor din venituri proprii. În ședință, s-a mai decis instituirea unor echipe mixte de supraveghere a distribuției medicamentelor în Vâlcea, începând cu data de 1 iulie a. c. Echipele vor fi formate din reprezentanți ai Autorității Județene de Sănătate Publică , ai CAS și ai Prefecturii.