Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Reforma bate pasul pe loc

        Sistemul asistenței sociale, subfinanțat ” reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și cei Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familie, veniți într-un control în județul nostru, au întocmit un raport de evaluare a serviciilor de tip rezidențial din subordinea Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului Vâlcea (DGASPC)

 

      Nu mai este nici un mister că în România protecția socialăeste unul din domeniile cele mai deficitare. Nu mai puțin adevărat este că diferitele coaliții de guvernământ pe care țara noastrăle-a avut până acum au alocat sume derizorii acestui sistem. Frecventele rapoarte întocmite de autoritățile abilitate cu verificarea modului în care se face protecție socialăîn România, scot la iveală, invariabil, hibele serviciilor de tip rezidențial. De multe ori, comisarii europeni, care monitorizeazăîn permanențăsistemul de protecție socialădin România, în drumul său spre U.E., au atenționat statul că interesele superioare ale tinerilor și bătrânilor asistați nu sunt, adeseori, respectate.  Pentru a respecta condițiile planului prioritar de aderare la U.E., autoritățile au început evaluarea serviciilor de protecție socială. Astfel, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și cei Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familie, veniți într-un control în județul nostru, au întocmit un raport de evaluare a serviciilor de tip rezidențial din subordinea Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului Vâlcea (DGASPC). Scopul controlului, a fost de a formula o serie de recomandări cu privire la măsurile care trebuie urmate, După închiderea Centrului de plasament pentru copii cu dizabilități Bistrița. Reprezentanții ministerului s-au deplasat în localitățile în care unde funcționeazăcentre sociale și au strâns informații despre beneficiarii sistemului. Timp de două zile, 17-18 aprilie a.c., angajații ministerului au controlat centrele de plasament nr. 11 Bistrița, nr. 8 Băbeni, Casa „Pinochio” Băbeni, Centrele de Plasament nr. 4 și nr. 5 Rm. Vâlcea etc.

      Concluzia evaluatorilor: intenția DGASPC Vâlcea de a închide Centrul Bistrița, perfect justificată

      În urma evaluărilor, s-a constatat că Centrul de Plasament nr. 11 Bistrița nu îndeplinește cerințele standardelor minime obligatorii serviciilor de tip rezidențial. Mai mult, datorităfaptului că Episcopia Râmnicului revendică terenul pe care este amplasat centrul, conducerea DGASPC Vâlcea se află, în prezent, în imposibilitatea de a obține licența de funcționare a acestuia. Clădirea este amplasatăla 60 de kilometri de municipiu capitalăde județ, într-o zonăizolată. Datorităacestui fapt, tinerii instituționalizați au șanse minime de integrare socio-profesionalăîn momentul în care părăsesc centru. Raportul autorităților, scoate în evidențăeforturile susținute ale întregii conduceri a DGASPC Vâlcea de a îmbunătăți, pe cât posibil,  condițiile de viațăa tinerilor aflați aici. Iatăce spune raportul: „Au fost amenajate camerele unității de la parter și de la etajul I și au fost dotate cu mobilier. De asemenea, s-au montata ferestre din termopan și au fost revizuite programele de apăcaldă. însă toate aceste îmbunătățiri sunt de prisos datorităcomportamentului violent al tinerilor instituționalizați care au diverse forme de handicap mintal și care în timpul crizelor distrug mobilierul și sparg geamurile”. Același raport evidențiazăfaptul că numărului mare de personal necalificat, tinerii nu respectăregulile impuse de instituție și nu au capacitatea de a-și controla emoțiile și comportamentele conflictuale. Ca urmare a celor constatate, reprezentanții ministerului au considerat că intenția DGASPC Vâlcea de a finaliza planul de închidere a Centrului de plasament Bistrița, este perfect justificată.

      Personal necalificat la Centrul de Plasament nr. 4

      Un alt obiectiv de control a fost Centrul de Primire în Urgențăpentru copiii străzii și Centrul de Plasament nr. 8 din Băbeni. Cele două funcționeazăîntr-o singurăclădire împărțind aceleași spații de recreare, de servit masa, precum și unica spălătorie a imobilului. Centrul de Primire în Urgențăpentru copiii străzii beneficiazăde serviciile personal de educație și îngrijire propriu. În schimb, Centrul nr. 8 găzduiește copii cu dizabilități ușoare – de cele mai multe ori modul de comportare, atitudinea și vocabularul lor indicând un intelect normal. Autoritățile de control au constatat că în această instituție nu sunt respectate standardele minime obligatorii.

Grădinița „Pinochio” găzduiește la ora actuală17 copii (între 2 și 10 ani) cu handicap fizic și mintal sever. Instituția este foarte bine dotată, personalul este preocupat de îngrijirea spațiilor, însă mai puțin de nevoile copiilor, spun evaluatorii. În cadrul Grădiniței „Pinochio” își desfășoarăactivitatea mai mulți educatori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Raportul mai sus menționat, scoate în evidențăcă sunt îndeplinite în totalitate standardele minime obligatorii.

      La Centrul de Plasament nr. 4 din Râmnic sunt instituționalizați tinerii școlari cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Unitatea funcționeazăsub capacitate, iar personalul este necalificat. Copiii au probleme mari la școalăși de aceea angajații pun accent mai mare pe frecvența la cursuri decât pe alte nevoi fundamentale ale tinerilor. De altfel, raportul aratăcă nu sunt respectate interesele superioare ale copiilor.

      Centre la standarde europene

      Unul din centrele bine întreținute, unde personalul este motivat și preocupat de îngrijirea copiilor este Serviciul de tip rezidențial pentru recuperarea copilului cu dizabilități din Râmnic. De asemenea, persoanele instituționalizate la Serviciul rezidențial de recuperare a tinerilor cu afecțiuni neuro-psihice Băbeni beneficiazăde o clădire amenajatăla standarde europene. În plus, tinerii sunt îngrijiți de persoane bine pregătite profesional, asistate frecvent de specialiști francezi.

Raportul întocmit de autoritățile abilitate din cadrul Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familie Vâlcea au scos în evidențăfaptul că în centrele de tip rezidențial din Vâlcea existămari discrepanțe între servicii, atât în ceea ce privește condițiile oferite copiilor, cât și calitatea îngrijirilor acordate tinerilor. Una din cauzele pentru care au fost găsite probleme mari în centrele de plasament este aceea că șefii centrelor, deși sunt responsabili de implementarea standardelor minime obligatorii, nu și-au întocmit actele necesare pentru a justifica respectarea acestora. De asemenea, asistenții sociali au făcut evaluări superficiale, programele de prevenire a instituționalizării a copiilor fiind inexistente. O altăcauzăo reprezintălipsa programelor de integrare a tinerilor în familie. Datorităneîncurajării menținerii relațiilor dintre părinți și copii, șansele de reintegrare a acestora sunt foarte reduse, motiv pentru care durata găzduirii în centre este nelimitată. Concluzia finalăa evaluatorilor este: „cu excepția Centrului de Plasament Bistrița, celelalte centre oferăcondiții acceptabile de viațăcare printr-un bun management pot fi îmbunătățite într-un timp relativ scurt”.

      „Fărăbani, reforma din sistemul de asistențăsocială, e de pomană”

      Nicolae Badea, directorul executiv al DGASPC Vâlcea susține că din punct de vedere al reformării domeniului asistenței sociale, anul 2006 va fi un an dificil. „Oricât ți-ai dori săfaci reclamă, un lucru e clar: nu o poți face fărăspecialiști și mai ales bani. Angajații instituției, și aici mărefer cei care intrăîn permanent contact cu copii, trebuie săînțeleagăcă tinerii instituționalizați au nevoie săsocializeze cu cei normali. A-i izola de societate”š înseamnăsăle faci un rău care mai poate fi cu greu reparat. Mai mult, avem nevoie mare de educatori, profesioniști care săștie săse ocupe de copiii cu nevoi speciale” ne-a declarat el. Șeful instituției, referindu-se la un alt aspect al reformei din sistemul asistenței sociale,  afirmăcă existăo tendințăca instituțiile mari, ca cea pe care o conduce, săse orienteze spre centre mici, cu un maximum 100 de locuri, pentru instituționalizați sau asistați social. „Mai existăun aspect important care trebuie luat în considerare, și anume, că este absolut necesar săobișnuim copiii cu deprindere cotidiene. În acest sens, cel mai indicat, este săconstruim cât mai multe că suțe de tip familial, care să-i ajute săse integreze cât mai rapid în societate. Poate, veți spune că repet cu obstinație,  că tinerii trebuie săse integreze în societate, dar, până la urmă, este singura modalitate de a-i ajuta săaibăo existențănormalăși săscape de traumele, pe care le lasăviața într-un centru de plasament”¦” a mai spus Nicolae Badea.  În perioada următoare, copiii cu handicap vor putea săînvețe alături de elevii normali. Directorul instituției este de părere că majoritatea profesorilor care predau la școlile speciale nu doresc ca centrele să-și reducă numărul de locuri, pentru că , spune el, se tem sănu-și piardălocul de muncă . „Cea mai mare problemăa profesorilor din aceste centre este că nu au reușit săînvețe noi metode educaționale, deși în permanență, la centre, au fost asistați de voluntari străini, de la care ar fi avut ce învăța”¦” a conchis directorul DGASPC.

                                                                          ” Olivia PÎRVU, Claudia STANCIU