Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Recordmen-ii cuvintelor

• Vorba multă…meteahnăde deputat • deputații de Vâlcea bat recordul la „luări de cuvânt“, declarații politice și întrebări, însă, proiectele de legi sunt cam „subțiri”, asta dacă ne ghidăm După inițiativele promulgate. „Pe hârtie“, mai exact, pe site, parlamentarii stau bine, având zeci de interpelări, deși unii dintre ei au venit, în 2006, foarte rar în Vâlcea sau chiar deloc. Desigur, acest fapt nu i-a împiedicat câtuși de puțin să-și încaseze suma forfetarăsau salariul

 

             6500 de lei (65 de milioane lei vechi) este suma forfetarăpe care un deputat o primește din banii publici pentru funcționarea cabinetului plus  3000 – 3800 lei/lună, salariu. El are obligația săparticipe la ședințele Camerei Deputaților, sălucreze în comisii și delegații, dar și sădesfășoare activități în județul pe care îl reprezintă. La fiecare deplasare în teritoriu, deputatul, conform atribuțiilor prevăzute de statut, trebuie săse întâlnească cu cetățenii și săle asculte problemele. Mai apoi, încearcă săle rezolve, la București, unde inițiazălegi. De multe ori însă, nu se întâmplădeloc așa. Parlamentarii români se implică mult prea des în tot soiul de jocuri politice, care le ocupămai tot timpul, problemele celor care i-au trimis în Parlamentul României trecând, astfel, pe un plan secund sau rămânând îngropate în uitare.   

Deputații de Vâlcea bat recordul la „luări de cuvânt“, declarații politice și întrebări, însă, proiectele de legi sunt cam „subțiri”, asta dacă ne ghidăm După inițiativele promulgate. „Pe hârtie“, mai exact, pe site, parlamentarii stau bine, având zeci de interpelări, deși unii dintre ei au venit, în 2006, foarte rar în Vâlcea sau chiar deloc. Desigur, acest fapt nu i-a împiedicat câtuși de puțin să-și încaseze suma forfetarăsau salariul.

             Deputatul comod, dar credincios

             Dumitru Dragomir (PRM) a fost ales deputat în circumscripția electoralănr.40 Vâlcea și este unul dintre exemplele vii de parlamentari care iau bani fărăsămuncească aproape deloc. Din câte ne aducem aminte, peremistul a venit, de când ocupăfotoliul de deputat, o singurădatăîn Vâlcea. Considerând că și-a făcut „datoria”, Dumitru Dragomir a decis sănu mai dea niciodatăochi în ochi cu electoratul vâlcean. Nici în Parlament, deputatul nu a reușit săse facă deloc remarcat. El face parte din Comisia pentru industrii și servicii. În 2006, nu a luat cuvântul decât de 3 ori și a făcut tot atâtea propuneri legislative. Cea mai recentăluare de cuvânt a sa din Camera Deputaților (22 iunie 2006), se referăla dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului.    

Preocupat la maximum de soarta ortodoxiei românești și destul de bisericos, acesta a avut o propunere legislativăprivind sprijinul financiar acordat pentru înălțarea de biserici, iar o alta, referitoare la construirea unor biserici ortodoxe și greco-catolice pentru comunitățile românești aflate în jurul granițelor României. În plus, s-a numărat și printre semnatarii a două moțiuni care au fost, însă, respinse. Dumitru Dragomir mai face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Libaneză.  Cam atât.

             Rovana Plumb, un parlamentar …ipotetic

             Deputatul PSD, Rovana Plumb, este un alt exemplu de parlamentar care a uitat cu desăvârșire Vâlcea. De fapt, existau șanse mici săși-l amintească , având în vedere că este originarăde pe alte meleaguri ale României. Ea a fost „băgată” pe listele PSD Vâlcea în urma unor evoluate jocuri politice, ce par săne depășească . În anul care a trecut, deputatul a avut 5 luări de cuvânt în plen, dintre care ne-a atras, în mod special, atenția: „Declarație politică «ca reprezentantăa unui ipotetic Partid al Femeilor din România»”. Este secretar al Comisiei pentru administrație publică , amenajarea teritoriului și echilibru ecologic și face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Croația și Regatul Suediei. În 2006, a avut o singurădeclarație politică intitulată: „Îara o ia la vale, Guvernul dăaspect integrării”.  De asemenea, Rovana Plumb a devenit, în anul care a trecut și președintele organizației de femei a PSD București. Tot în 2006, ea a avut 5 propuneri legislative, dintre care patru au fost respinse definitiv, iar „Propunerea legislativăpentru modificarea Articolului 79 alin.(2) din Legea nr.76/16.01.2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj”, a fost trimisă la Senat.  În ceea ce privește interpelările, Rovana Plumb, anul trecut, nu a reușit săformuleze decât una singură, privind situația locuitorilor din orașul vâlcean, Ocnele Mari, adresatăMinisterului Economiei și Comerțului, condus la acel moment de Codruț Șereș. De la începutul mandatului și până-n prezent, deputatul PSD Rovana Plumb a semnat 6 moțiuni de cenzură, respinse rând pe rând. 

             Parlamentarul invizibil

             Deputatul Dumitru Becșenescu este cel mai tăcut și puțin vizibil parlamentar vâlcean. Din 2004, de când a câștigat mandatul de deputat, el a susținut maxim două conferințe de presă. Întâlniri cu cetățenii județului a avut mai puține decât degetele de la o mână, iar activitatea din Parlament este aproape zero. Deși faptele nu-l recomandau, Dumitru Becșenescu a fost delegat, surprinzător, observator la Parlamentul European. Nu știm câtăsau ce fel de experiențăa dobândit acesta în calitatea mai sus amintită, deoarece, s-a ținut foarte departe de ochii presei. De menționat că pânăîn anul 2006, Dumitru Becșenescu a fost membru al PC Vâlcea, însă, cum numele său a fost legat de o serie de scandaluri publice, a decis să-și dea demisia din această formațiune politică , devenind independent. În ceea ce privește munca sa de parlamentar, nu sunt prea multe de spus. Dumitru Becșenescu a avut, în anul care a trecut, o singurăpropunere legislativăprivind pentru modificarea și completarea Legii nr.373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, iar interpelări tot una singură, depusăîn 2006, referitoare la licitațiile organizate pentru atribuirea contractelor de închiriere a sectoarelor de plajă. Nu știm dacă deputatul independent își propune săcandideze sau nu pentru Parlamentul European, pentru că , pânăacum, nu a făcut nicio declarație în acest sens.

             Record la declarații politice

             Deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, este campion la luări de cuvânt în plen (61), declarații politice (35) și interpelări (58). Parlamentarul este, de asemenea, membru al Comisiei pentru administrație publică , amenajarea teritoriului și echilibru ecologic. În 2006, a avut nu mai puțin de 33 de luări de cuvânt în plen, dintre care cele mai importante au fost: „Continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2007” și „Dezbaterea și adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 591/2004 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgențăa Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase, aliajelor acestora și pietrelor prețioase în România”. În ceea ce privește propunerile legislative – nouăla număr în 2006 – aparținând lui Aurel Vlădoiu, amintim: „Propunere legislativăprivind zonele metropolitane”, „Propunere legislativăpentru modificarea și completarea Legii nr.44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război (republicată)” și „Propunere legislativăpentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului”. Așa cum aminteam, la capitolul inițiative legislative, deputatul social-democrat nu stădeloc rău. În 2006, numărul acestora  s-a ridicat la 32. Însă, Aurel Vlădoiu nu este campion doar la numărul mare de interpelări, declarații politice și propuneri legislative, ci și atunci când vine vorba de a da titluri declarațiilor sale politice, unele mai …interesante decât altele. Dintre acestea, spicuim: „Ciorba de urzici a ajuns un lux”, „Îara arde și baba se piaptănă”, „Bătrânii – bătaia de joc a alianței «Dezastru și Amar»”, „Sărăcia trezește România!”și „Populația ruralăeste «eutanasiată» fărămilă”.

             Parlamentarul prietenos

             Liberalul Emilian Frâncu face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica PopularăChineză, Irlanda, Norvegia, Brazilia și Bahrein și face parte din Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă. Deși se prezintădestul de bine la capitolul activitate, nu se poate spune că l-a devansat pe colegul său, deputatul PSD, Aurel Vlădoiu. În 2006, a avut 26 de declarații politice.  Dacă Aurel Vlădoiu are o predilecție aparte pentru declarațiile politice cu titluri haioase, Emilian Frâncu le preferă  pe cele cu nume seci, scurte ca de exemplu: „Banii asiguraților din sistemul de sănătate trebuie săse întoarcă la asigurați”, „Sănu că dem în capcană” sau „Minciunile și scornelile PSD nu mai impresioneazăpe nimeni”. Anul trecut, liberalul a avut 19 propuneri legislative. Cea mai „futuristă” dintre ele a fost aceea ca fiecare elev și cadru didactic săaibăun laptop. De asemenea, deputatul a avut, în 2006, 36 de interpelări. Deși numărul pare impresionant, doar câteva dintre ele au primit răspuns favorabil, restul rămânând consemnate pe hârtie, …pentru posteritate.

             Rebelul

             Petre Ungureanu, fost deputat liberal, face parte din Comisia juridică de disciplinăși imunități și este, în momentul de față, parlamentarul cu cel mai interesant prezent politic. În 2006, Petre Ungureanu, a decis săpărăsească PNL-ul, în favoarea Platformei Liberale, inițiatăde Theodor Stolojan, motivând că nu se mai regăsește în cadrul formațiuni politice pe listele că reia a câștigat fotoliul de deputat. Tot în 2006, a candidat împotriva colegului său, Emilian Frâncu la funcția de președinte al PNL Vâlcea, însă, încercarea s-a soldat cu un eșec. În ceea ce privește numărul luărilor de cuvânt în plen, acesta se ridică la 25. Le prezentăm, în rândurile care urmează, pe cele mai interesante dintre ele: „Cine apărăși de cine, ordinea de drept în județul Vâlcea”, „De ce nu avem încredere în justiție?” și „Cine este proprietarul unei «proprietăți» de stat?”. Cât despre propunerile legislative, în 2006, acestea au fost în număr de 13, câteva dintre ele atrăgându-ne atenția în mod deosebit: Propunere legislativăpentru completarea Legii nr.705/2001, privind sistemul național de asistențăsocială, Propunere legislativăpentru modificarea Legii nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, Propunere legislativă„Legea Curții de Conturi” și Propunere legislativăprivind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Turism.

Olivia Parvu