Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Razboi intre prefect si primarii valceni

” în luna iulie a.c., Autoritatea Naționalăde Control va lua la purecat toate cererile depuse de vâlceni referitoare la legile proprietății ” primarii care au luat în derâdere aceste legi vor răspunde cu propriul buzunar    

 

Noile legi ale proprietății asumate prin răspunderea guvernului în vara anului trecut au dezgropat securea războiului între cei care-și așteaptădrepturile de zeci și ani și administrațiile publice locale. Primarii, crezându-se niște mici Dumnezei, nu se sinchisesc săaplice legea, iar dosarele zac uitate în sertare de ani întregi. La nivelul județului Vâlcea, din punct de vedere al punerii în posesie al  cetățenilor ce și-au cerut drepturile în baza noilor legi ale proprietății, situația este dezastruoasă. Afirmația a fost făcutăde prefectul județului, Anuța Handolescu, care a prezentat și o statistică pentru susținerea declarațiilor sale: „De 3 săptămâni suntem vedete pe OTV doar pentru că anumiți primari nu înțeleg să-și facă treaba. Am primit destule reproșuri că sunt prea răutăcioasăcu domnii primari și că nu înțeleg că ei n-au timp și de legile proprietății. Am avut nenumărate discuții cu ei și oficiale și private, însă în zadar. Am ajuns în situația jenantăca angajații prefecturii săle facă domnilor primari ordine în sertare. Este cazul edilului din Lăpușata” susține Anuța Handolescu.

Legile proprietății luate în derâdere de primari

Conform legii, punerea în posesie a unui cetățean se ia în discuție de comisia localăde aplicare în localitatea unde s-a depus cererea. Primarul este obligat săînființeze respectiva comisie de aplicare, ai că rei membrii trebuie săanalizeze dosarele depuse și săle valideze. Asta, doar conform legii, pentru că în practică , situația este jalnică . Anuța Handolescu a declarat că sunt câteva localități vâlcene, unde din iulie 2005 și până în iunie 2006 nu s-a luat în discuție nici o cerere. Este vorba despre Cernișoara, Grădiștea, Gușoieni, Laloșu, Lungești, Pesceana, Racovița, Șușani și Voineasa. Nici alte localități nu stau bine, iar exemplele negative pot continua. La Berbești, din 760 de cereri depuse, au fost soluționate 760 și validate doar 15. La Alunu, din 856 de cereri depuse, au fost soluționate 154, iar validate doar 14. La Bujoreni, au fost depuse 416 cereri, soluționate 100 și validate 30. În localitatea Nicolae Bălcescu au fost înregistrate 1.217 cereri, din care soluționate 594 și validate 46. La Stănești și Stroești din peste 500 de cereri depuse nu au fost validate nici una.

Vâlcenii, reclamagii notorii

Reprezentanții Autorității Naționale de Control, precum și cei din Ministerul Administrației și Internelor (MAI) sunt exasperați de numărul mare de petiții venite de la vâlcenii nemulțumiți. Anuța Handolescu a anunțat că , la începutul lunii iulie, o comisie mixtăalcă tuitădin specialiști ai Autorității și ai MAI se va afla în control în Vâlcea, pe aplicarea legilor proprietății. „Într-un top al reclamațiilor, Vâlcea se situeazăpe locul 2, După Dolj. Controlul de la București va viza aplicarea legilor proprietății în județ. Să-i văd eu atunci pe primari pe unde vor scoate că mașa” a mai adăugat Anuța Handolescu.

„Vor scoate bani din buzunar”    

Reprezentantul guvernului în teritoriu le-a atras atenția primarilor că legea nu se negociază, ci se aplică . „Domnii primari încă n-au înțeles că reforma în administrație nu e o joacă . Sunt atât de siguri pe ei, încât au acționat comisia județeană de aplicare a legilor proprietății în judecată. Este cazul primarului din Bărbătești, cu care ne judecă m. Alt primar șmecher, cel de la Fârtățești, a pierdut un proces și trebuie săplătească în nume personal 87 milioane lei vechi. Numai că el s-a gândit că mai bine săsuporte comunitatea și au scos repede o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Nu e corect săsuporte comunitatea greșelile primarului. Dacă vor continua astfel, se va ajunge în situația de a aduce primăriile în incapacitate de platăsau vor scoate bani din buzunar. N-o să-i bage nimeni în pușcă rie, dar vor plăti din propriul buzunar. 

O ultimăîncercare

Pentru a nu fi acuzatăde rea credință, Anuța Handolescu a mai făcut o ultimăîncercare de conștientizare a primarilor. „Ca un factor moderator ce sunt, am trimis câte o scrisoare tuturor șefilor de partide, în care le-am adus la cunoștințăsituația realăși că nu stăm atât de grozav pe cât raporteazăprimarii la partidele din care fac parte. Am speranța că liderii de partide vor reuși să-i impulsioneze pe ultima sutăde metri înainte de control. De asemenea, am trimis o nouăcircularăîn teritoriu, la primării, referitoare la aplicarea legilor proprietății. până acum, n-am vrut să-i amendez pe primari, deși am posibilitatea, în calitate de prefect, săo fac, iar cuantumul amenzilor este de 100 până la 300 milioane lei vechi. Cei de la Autoritatea Naționalăpot merge cu amenzile până la un miliard lei vechi, iar ei, cu siguranță, n-or săfie atât de înțelegători ca mine”.

Magda Tolea