Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Puternicii Europei

Parlamentul European este organizat în grupuri politice, care își disputăinfluența în conducerea Europei ” Cel mai puternic grup este cel al Partidului Popular European, familia din care face parte Partidul Democrat

 

Deputații în Parlamentul European din partea României, care vor fi desemnați în urma alegerilor din 25 noiembrie, își vor desfășura activitatea nu în cadrul unor grupuri naționale, constituite pe țări, ci în cadrul grupurilor politice, în funcție de partidul european din care fac parte. Existăopt astfel de grupuri politice, dar și 13 deputați neafiliați.

Din iulie 1999, Grupul PPE-DE – al Partidului Popular European, din care face parte Partidul Democrat – este grupul cel mai important din Parlamentul European, cu 278 de deputați din totalul de 785, ceea ce reprezintă37% din locuri. În comparație, Grupul Socialist din Parlamentul European are 217 deputați, iar următorul plasat, Grupul Alianței Democraților și Liberalilor pentru Europa, are 103 deputați.

Grupul PPE-DE este singurul din cele șapte grupuri politice din Parlamentul European care reunește deputați din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Grupul PPE-DE ocupăpoziții-cheie în structurile Parlamentului – președinția a nouădin cele două zeci de comisii parlamentare, șapte vicepreședinți din totalul de paisprezece și trei chestori din cinci.

Prin Hans-Gert Poettering, PPE ocupăîn prezent și funcția de președinte al Parlamentului European, poziție deosebit de influentă.

Din PPE fac de asemenea parte 11 șefi de guvern și de stat din Uniunea Europeană – dintre care președintele Franței, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel – și 9 comisari europeni – inclusiv președintele Comisiei, Jose Manuel Durrao Barroso și vicepreședinții Jacques Barrot și Franco Frattini.

 

Grupuri politice actuale în cadrul PE

PPE-DE: Grupul Popular European (Creștin Democrat) și al Democraților europeni – 278 deputați

PSE: Grupul Socialist din Parlamentul European – 217 deputați

ALDE: Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa – 103 deputați

UEN: Grupul Uniunea pentru Europa Națiunilor – 44 deputați

Verzi/ALE: Grupul Verzilor/ Alianța LiberăEuropeană – 42 deputați

GUE/NGL: Grupul Confederal al Stângii Unite europene/Stânga Verde Nordică – 41 deputați

IND/DEM: Grupul Independențăși Democrație – 24 deputați

ITS: Grupul Identitate, Tradiție, Suveranitate -23 deputați

Deputați neafiliați – 13 (la această casetăar trebui făcut un grafic)

 

Ce este Parlamentul European?

 

Parlamentul European este format din 785 de deputați, aleși direct pe o perioadă de cinci ani de că tre alegătorii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în numele și pentru a reprezenta cele 492 de milioane de cetățeni. România are 35 de deputați în Parlamentul European, iar din 2009 ar putea avea 33, ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de Reformă .

Activitatea Parlamentului European este importantăpentru că , în multe domenii de acțiune, deciziile privind noua legislație Europeană sunt adoptate în comun de că tre Parlament și Consiliul de miniștri, care reprezintăstatele membre.

Parlamentul joacă un rol activ în elaborarea legislației care are un impact asupra vieții cotidiene a cetățenilor, ca de exemplu, legislația privind protecția mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea șanselor, transportul, libera circulație a lucrătorilor, capitalurilor, mărfurilor și serviciilor.

 

Fondurile pentru România, la mâna parlamentarilor europeni

 

Parlamentul are de asemenea competențe foarte importante în ceea ce privește bugetul anual al Uniunii Europene, aspect care prezintăun interes deosebit pentru România, mai ales în ceea ce privește fondurile structurale și de coeziune. Pentru perioada 2007-2013, România ar putea avea acces la fonduri în valoare de peste 20 de miliarde de euro, care ar putea fi investite în școli mai bune, mai bine dotate și o educație de o calitate mai bună, servicii publice mai bune și mai ieftine: apă, canalizare, încă lzire sau transport urban, drumuri mai bune, atât pe principalele trasee europene, cât și între localități.

România ar putea beneficia de asemenea – După deblocarea actualei crize – de fonduri europene importante, circa 13 miliarde de euro, pentru dezvoltarea agriculturii, modernizarea satelor românești, îmbunătățirea vieții în mediul rural.

 

De ce e important săvotăm la alegerile pentru PE?

 

două treimi din legislația Europeană , obligatorie pentru toate statele membre, deci și pentru România, este adoptată de Parlamentul European, împreunăcu Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene.