Fărăîndoială, acum în prag de integrare, când au mai rămas mai puțin de două luni de zile până când cei 22 de milioane de români vor fi primiți în marea familie Europeană , trăim o perioadă de intense frământări politice. Atât la stânga, cât și la dreapta eșicherului politic românesc au loc schimbări, reformă ri, permutări, care mai de care mai interesante și mai controversate.
Aș începe cu partea stângăa politicii românești, acolo unde întâlnim un PSD ce se pregătește de congres pe 10 decembrie pentru alegerea liderului, care să-i aducă din nou la guvernare în 2008. Ambițiile pesediștilor merg dincolo de Palatul Victoria, iar ei chiar cred că -l vor bate pe Traian Băsescu la prezidențialele din 2009. Deși prăbușit în sondaje sau ținut de actuala Putere, cum a lăsat săse înțeleagărecent actualul președinte al PSD Mircea Geoană, PSD-ul mai găsește puterea săspere că situația în sondaje se va îmbunătăți în ceea ce-i privește. până acum, în această perioadă post-decembristă, niciun partid de opoziție nu s-a erodat mai mult decât PSD-ul în cei doi ani care au trecut de când a pierdut alegerile. E drept că scandalurile de corupție în care au fost implicați lideri marcanți ai PSD-ului și care au ținut prima paginăa ziarelor au erodat imaginea acestui partid.
Nici fostul premier Adrian Năstase nu i-a ajutat foarte mult pentru că el a fost implicat în scandalurile „Mătușa Tamara”, „Termopanele din Zambaccian” și odatăcu pierderea președinției Camerei Deputaților, acesta a pierdut și susținerea în interiorul partidului, dar și PSD s-a prăbușit în sondaje. Se aflăîn momentul în care partidul care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din 2004, își cautăcalea, dar mai ales își cautăliderul care săle aducă victoria. Pentru că , în România, mai toate partidele sunt partide de lider. Se bazeazăpe carisma și pe capacitatea de influențare a maselor a unui individ pentru a fi în topul preferințelor românilor.
Acum, în PSD e mare fierbere. Se pregătește congresul. Probabil că de soarta acestui congres va depinde și procentul pe care-l vor obține pesediștii la alegerile europarlamentare, locale și generale care vor veni. În toată țara, au avut loc sau vor fi conferințe extraordinare ale organizațiilor județene pentru desemnarea delegațiilor la congres. Tot acum, se depun și candidaturile pentru președinția partidului. Deocamdată, doar Mircea Geoană, Sorin Oprescu și Antonie Iorgovan și-au exprimat dorința de a se înscrie în luptă.
Asistăm, în aceste zile, în interiorul PSD la o luptăacerbăpentru putere. Ceea este de apreciat este faptul că liderii din PSD vorbesc fățiș despre problemele lor și despre ceea ce se întâmplăîn partid. Dacă privești cu atenție, taberele s-au cam format, cine pe cine susține s-a cam stabilit, însă vorba lui Iliescu, surprizele pot apărea chiar în ultima clipă. În mod cert, elementul surprizăva fi determinant la congresul PSD din 10 decembrie. Deși multe organizații județene, printre care și Vâlcea, au semnat rezoluții de susținere a candidaturii lui Mircea Geoană, jocurile încă nu sunt făcute.
De departe, bătălia pe viațăși pe moarte se dăîn interiorul și în afara PNL-ului. Petro-liberalii lui Patriciu se luptăcu platformiștii lui Stolojan. Adică , lupta se dăîntre cei care au rămas în PNL și cei care au fost dați afarăîntr-un mod de-a dreptul caraghios. Având în spate o istorie de peste 100 ani, n-aș fi crezut că PNL se va da în acest hal în stambăși că unii dintre liderii lui își vor pune poalele în cap ca niște babe plângă cioase. De asemenea, nu l-am crezut în stare pe Tăriceanu de atâta autocrație, obtuzitate și stupizenie. Să-i dai afarădin partid pe oamenii aducă tori de procente importante în sondaje mi se pare sinucidere politică . Sub conducerea lui Tăriceanu, PNL-ul s-a discreditat, abuzând de puterea publică pentru a-și rezolva problemele de partid. Vezi cazul demiterii ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Astfel, Tăriceanu ne-a pus în fața evidenței că principiile liberale pălesc în fața răzbunărilor și intereselor personale.
În aceste zile, se pune problema dacă platformiștii vor face alt partid sau dacă vor forța un congres extraordinar în PNL pentru a-l debarca pe Tăriceanu de la conducerea partidului. Evident este că nici gruparea lui Tăriceanu nu se lasăcu una cu două și se folosesc de toate pârghiile pentru a-și menține puterea în partid. Ultima găselnițăa tăricenilor, care, sincer, m-a amuzat, a fost alipirea de Alianța Popularăa fostului președinte al României, Emil Constantinescu, partid care nu conteazăîn sondaje. El se aflăla categoria „Alte partide”, cele care au sub 1%. Încerc săînțeleg mutarea lui Tăriceanu, anunțatăcu aplomb de Bogdan Olteanu, și nu reușesc. Adică , ai dat afarădin partid personalități care au în sondaje în jur de 30% din încrederea populației și faci alianțăcu un partid care nu conteazăpe scena politică . Este chiar ridicolăo asemenea manevră. până una alta, platformiștii câștigă teren, însă ostilitățile nu s-au încheiat și nici victoria nu poate fi atribuităvreuneia dintre părți.
N-ar fi exclus ca anul 2007 săne găsească cu alți lideri politici la cârma partidelor. Anul integrării va fi unul extrem de greu pentru toți românii și vom avea nevoie de lideri politici puternici care săștie săgestioneze problemele țării. Măîntreb, cum poate Tăriceanu săsusținăcă guverneazăbine țara, în condițiile în care nu este în stare săconducă partidul care l-a făcut premier. Aș vrea săcred că După 1 ianuarie 2007, apele politicii românești se vor limpezi, dar este posibil ca ele săse învolbureze mai rău decât sunt acum.
Magda Tolea
Lasă un comentariu