Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PROPRIETAR NOU APUCATURI VECHI LA USG

              ” Polonezii de la Ciech l-au „cocoloșit” pe Florin Bălan

 

         ” inexistentul Titi Paraschiv, fostul președinte al Consiliului de Administrație de la USG a fost zburat, locul său fiind luat de Miroslaw Kochalski, președintele Consiliului de Administrație al Ciech Varșovia ” cunoscut mai ales După scandalurile de la fosta RAETA-RAESA și Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea, Florin Bălan și-a menținut timp de peste 18 luni scaunul de șef la USG, cu sprijinul politic puternic al Partidului Democrat ” în plus, pentru a-i „recompensa” meritele, cei de la Ciech Varșovia au decis includerea lui Florin Bălan în Consiliul de Administrație al USG ” ziariștii vâlceni au decis în bloc să plece de la conferința de presă, în semn de protest Față de gestul incalificabil al celor de la Ciech Varșovia

 

          În sfârșit, una dintre marile întreprinderi vâlcene, cu peste 50 de ani vechime a fost reprivatizată Este vorba de Uzinele Sodice Govora, care de câteva zile a intrat în grija companiei Ciech Varșovia din Polonia. Exact După patru ani de la semnarea contractului de privatizare a USG cu frații Cristescu de la societatea Begacom Timișoara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (pe atunci purta denumirea de Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului) a reușit să intermedieze o tranzacție de vânzare cumpărare între două societăți și compania Ciech din Polonia. Concret, este vorba de novarea contractului de privatizare a USG (de la Begacom Timișoara că tre Ciech) care prevedea cumpărarea a 40% din acțiunile USG, precum și de achiziționarea pachetului de circa 50% din acțiuni deținute la aceiași întreprindere de că tre societatea CET Govora. În total, polonezii de la Ciech dețin peste 93% din capitalul social al USG, restul de 7% din acțiuni fiind în posesia micilor proprietari.

 

             „Schimbările” operate de polonezii de la Ciech la USG

 

          La începutul acestei săptămâni, o delegație importantă din cadrul companiei Ciech Varșovia s-a deplasat la AVAS și la sediul Uzinelor Sodice Govora pentru a semna ultimele documente oficiale în vederea preluării pachetului de acțiuni majoritar la USG. După finalizarea acestor proceduri, reprezentanții de la Ciech Varșovia au făcut câteva mutări „pe tabla de șah” schimbând din mers Consiliul de Administrație al întreprinderii. Astfel, inexistentul Titi Paraschiv, fostul președinte al Consiliului de Administrație de la USG a fost zburat, locul său fiind luat de Miroslaw Kochalski, președintele Consiliului de Administrație al Ciech Varșovia. În aproape 18 luni de mandat, acest Titi Paraschiv, cadru universitar pe la București, nu a fost văzut pe la USG decât de vreo 2-3 ori. Astfel, frâiele întreprinderii au fost preluate în această perioadă de conducerea executivă, reprezentată în special de directorul Florin Bălan. Cunoscut mai ales După scandalurile de la fosta RAETA-RAESA și Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea, Florin Bălan și-a menținut timp de peste 18 luni scaunul de șef la USG, cu sprijinul politic puternic al Partidului Democrat. După o perioadă de „incubație” de două luni ca administrator provizoriu (imediat După alungarea fraților Cristescu de la conducerea USG), Florin Bălan l-a înduplecat pe Dumitru Bușe, președintele Consiliului Județean Vâlcea, și l-a convins să-l pună în continuare director executiv la aceiași întreprindere. Ceea ce s-a și întâmplat Trebuie să menționăm că CET Govora și AVAS dețineau controlul în Adunarea Generală a Acționarilor de la USG, iar CET este administrată de Consiliul Județean Vâlcea. De aici, rezulta „puterea” lui Dumitru Bușe în a numi oameni de încredere la conducerea acestei întreprinderi.

 

              Florin Bălan încearcă manevra fostului director Ion Popescu?

 

          Abilitatea lui Florin Bălan în a-și menține scaunul de șef la USG a continuat și După ce această întreprindere a fost cumpărată de polonezii de la Ciech. Timp de câteva luni cât au durat negocierile cu polonezii directorul executiv al USG a reușit o adevărată performanță: să-i „aburească „ pe cei de la Ciech că este cel mai tare. această manevră a fost încercată și de fostul director de la USG, Ion Popescu, atunci când frații Cristescu au cumpărat USG, însă acesta n-a rezistat pe post decât câteva luni După ce Begacom Timișoara și-a intrat în pâine la USG. Totuși, trebuie să remarcă m că După ședința Adunării Generale a Acționarilor de la USG din data de 5 decembrie 2006, polonezii au decis menținerea lui Florin Bălan în conducerea executivă a întreprinderii. În plus, pentru a-i „recompensa” meritele, cei de la Ciech Varșovia au decis includerea lui Florin Bălan în Consiliul de Administrație al USG. Astfel, din om angajat la stat, Florin Bălan a reușit să treacă în barca „privaților”, odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni la USG. De altfel, cei de la Ciech au mai anunțat că vor prelua prin convenție de cesiune de creanță a întregii datorii comerciale acumulată de USG Față de CET Govora, garantând plata prețului cu scrisoare de garanție bancară. În plus, polonezii de la Ciech au propus reglementarea penalităților de întârziere aferente datoriei comerciale prin conversia acestora în acțiuni în favoarea CET Govora.

 

          Protestul jurnaliștilor locali .

 

          Marți, la orele prânzului, cei de la Ciech Varșovia au programat o conferință de presă la sediul Uzinelor Sodice Govora pentru a anunța schimbările de la nivelul conducerii întreprinderii, strategii, intenții și previziuni în ceea ce privește viitorul USG. Din păcate, ședința AGA în care se aproba componența nominală a Consiliului de Administrație (trei polonezi și doi români) s-a prelungit cu o jumătate de oră peste perioada prevăzută inițial. Astfel că ziariștii vâlceni au decis în bloc să plece de la acea conferință de presă, în semn de protest Față de gestul celor de la Ciech Varșovia În fața delegației din Polonia, Florin Bălan, proaspătul membru în Consiliul de Administrație de la USG, s-a văzut nevoit să dreagă busuiocul și să arunce vina pentru acest gest pe unii reprezentanții ai presei. Oricum, delegația de la Ciech Varșovia și-a continuat programul și marți După amiaza a organizat o recepție la Vila de Protocol de la Olănești, unde s-a întâlnit cu oficialități și politicieni din județul Vâlcea. De altfel, în urmă cu o lună, Miroslaw Kochalski, președintele Consiliului de Administrație al Ciech Varșovia, a mai venit în România unde a semnat un acord cu Begacom și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Obiectul acestui acord îl reprezenta transferul (novarea) contractului de privatizare a USG, de la Begacom la Ciech Varșovia. Atât AVAS cât și CET Govora au considerat că oferta Ciech Varșovia este viabilă din punct de vedere juridic deoarece a ajuns deja la o înțelegere cu Begacom pentru novarea contractului de privatizare a USG, fapt care asigură CET Govora de recuperarea integrală a contravalorii creanței convertite în acțiuni.

 

              Banii pentru creanța CET au rămas „în ceață”

 

          Mihai Bălan și Dumitru Bușe au anunțat de mai multe ori că CET Govora va transfera acțiunile deținute la USG la AVAS doar în condițiile în care AVAS va vinde aceste acțiuni că tre un investitor capabil să garanteze plata datoriei comerciale acumulate de USG Față de CET Govora și, implicit, reușita procesului de privatizare a USG cu recuperarea integrală de că tre CET Govora a creanțelor asupra întreprinderii. Propunerea de ofertă pentru reprivatizarea USG a fost trimisă deja de trei luni la AVAS. CET Govora a fost direct interesată să-și vândă acțiunile de la USG pentru recuperarea banilor, dar și pentru că aici sunt necesare investiții mari, de 125 milioane euro în următorii cinci ani, pe care CET nu le poate suporta. Primele discuții  au evidențiat faptul că AVAS ținea morțiș să ia acțiunile USG deținute de CET. În această situație, cei mai avantajați sunt, culmea, tot frații Cristescu, care și-au putut vinde acțiunile fără nici o problemă. Le-au cumpărat în 2002 cu circa 2,5 milioane de dolari, au împins USG la faliment, iar acum, ei câștigă din nou. Surse din cadrul USG susțin că ei și-au vândut acțiunile pentru circa 10 milioane de dolari. Specialiștii spun că o soluție pentru ca CET Govora să-și recupereze creanța de 426 miliarde lei vechi, anterioară privatizării, ar fi transformarea ei în ajutor de stat. Datoria ar urma să fie plătită parțial de stat, iar restul de Ciech Varșovia. În plus, acesta ar trebui să se angajeze, prin contractul de privatizare, și la plata datoriei comerciale de 660 miliarde de lei vechi, acumulată de USG Față de CET După privatizare. Fostul Guvern chiar a sărit în ajutorul CET Govora și pentru stimularea procesului de restructurare și privatizare a societăților comerciale cu capital majoritar de stat, creanțele CET Govora deținute asupra Uzinele Sodice Govora la data de 30 noiembrie 2002, în valoare de 426 miliarde de lei vechi au fost convertite în acțiuni la USG.

          Conversia în acțiuni a creanțelor furnizorilor de utilități a reprezentat o măsură de ajutor de stat instituită în favoarea unor societăți aflate în proces de privatizare. Prin efectul conversiei în acțiuni a creanțelor, CET Govora a dobândit un pachet de 17 milioane de acțiuni, reprezentând 49,8% din capitalul social al USG. În perioada ulterioară datei de 30 noiembrie 2002, la USG s-a acumulat o nouă datorie comercială Față de CET Govora, a că rei valoare se ridică la circa 750 miliarde de lei vechi, inclusiv penalitățile de întârziere.

 

               Planul de restructurare al USG, uitat prin sertar de Florin Bălan

 

          Directorul executiv al USG, Florin Bălan, le-a predat polonezilor de la Ciech o întreprindere cu datorii totale de peste 40 milioane de euro. În primele nouă luni din acest an, societatea a realizat venituri totale de circa 100 milioane de lei noi, și a înregistrat pierderi de 24 milioane de lei noi. De altfel, vânzările de produse sodice reprezintă aproximativ 80% din totalul cifrei de afaceri a USG. După anul 1990, datorită evoluției negative a întregii economii românești, cererea de sodă calcinată de pe piața internă a cunoscut o prăbușire de la 340.000 de tone în 1990 la 105.000 tone în 2000, și 80.000 de tone (estimat) în 2006. această situație a condus la necesitatea reorientării vânzărilor că tre export. USG are o concurență puternică pe piața externă atât din partea UPSOM Ocna Mureș cât și din partea marilor producă tori cum ar fi Solvay, asociația producă torilor polonezi Ciech, producă torii turci, grupul Harris și producă torii din Ucraina și Rusia care încearcă să-și formeze o piață externă. Același director executiv de la USG, Florin Bălan, a moștenit de la fostul director executiv, Sorin Pureca, un amplu program de restructurare a întreprinderii, care cuprindea măsuri privind restructurarea tehnică și tehnologică , organizatorică , investiții de mediu și restructurare financiară, măsuri care necesitau un efort financiar estimat la 1.700 miliarde de lei vechi. Frații Cristescu chiar au făcut un grafic cu măsurile care erau cuprinse în programul de restructurare și redresare financiară a USG. Astfel, se viza închiderea și dezafectarea Secțiilor Caustică I și Caustică II. Operațiunea era dictată de factori de natură tehnologică (consumuri specifice mari) și de piața concurențială, existând pe piață sodă caustică obținută prin alt procedeu (electroliză) la prețuri mult mai mici.

          Măsura trebuia să aducă resurse financiare din valorificarea deșeurilor metalice recuperate ce puteau fi folosite la rambursarea creditelor bancare, eliminându-se astfel cheltuielile de conservare. De asemenea, frații Cristescu intenționau să aplice măsuri privind restructurarea tehnică și tehnologică a USG, având ca sursă de finanțare aportul beneficiarului de ajutor de stat, adică același USG. După ce a studiat „planul” celor de la Begacom, Consiliul Concurenței a obligat USG să implementeze în totalitate planul de restructurare asumat și să respecte îndeplinirea indicatorilor economico-financiari asumați. Numai că Florin Bălan a aruncat într-un sertar acest program de restructurare, doar pentru motivul că era făcut de societatea Begacom Timișoara.

 

             Cine este Ciech Varșovia?

 

          Cumpărătorul pachetului de 93% din acțiunile USG este de fapt o centrală de import-export de chimicale și aparatură chimică . De aici denumirea de Centrala de Import-Export de Chimicale (CIECH). În anul 1995, firma s-a transformat în societate pe acțiuni. Datorită unei dezvoltări dinamice societatea a devenit lider pe piața de chimicale și una din primele organizații economice din Polonia. Mai deunăzi, consilierii județeni din Vâlcea și conducerea CET Govora au considerat că oferta depusă de Ciech Varșovia acoperă cele cinci aspecte solicitate de CET Govora și de asemenea este conformă cu prevederile hotărârii Consiliului Județean Vâlcea din octombrie 2004 și cu documentația pentru elaborarea și prezentarea ofertei în cadrul procedurii selecției de oferte eligibile organizată de CET Govora. Totodată, s-a considerat că oferta Ciech Varșovia este viabilă din punct de vedere juridic deoarece a ajuns deja la o înțelegere cu Begacom pentru novarea contractului de privatizare a USG, fapt care asigură CET Govora de recuperarea integrală a contravalorii creanței convertite în acțiuni.

Andrei Bacalu