Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Profitorii naivității

Doi vâlceni au tras pe sfoară37 de străini/Pagubăde 2 miliarde lei vechi

Vasile C. (24 de ani) și Claudiu N. (22 ani), ambii din municipiul Drăgășani, au înșelat, în perioada 2002-2005 – cu o singurăofertăde vânzare online, postatăpe Ebay, a unor mobile marca Sony- Ericsson, Motorola și Nokia  – nu mai puțin de 37 de cetățeni străini. Extrem de persuasivi, cei doi au reușit să-și determine „victimele virtuale” săle trimităsume importante prin sistemele Western Union și Money Gram. Imediat După ce intrau în posesia banilor, „țeparii” întrerupeau orice legăturăcu cei pe care îi înșelau, iar bunurile promise nu mai erau trimise  niciodatăcumpărătorilor.

 

Ebay este o companie Internet americanăcare are în subordine ebay.com, un site de licitații și vânzări online de bunuri și servicii în întreaga lume. Pe lângă site-ul din SUA, ebay are filiale și în alte țări și deține și PayPal, Skype, și alte afaceri. Site-ul de licitații a fost inaugurat în San Jose. Primul obiect vândut a fost un laser stricat în valoare de 14,83 dolari. Pe ebay poți găsi absolut orice. De la gumăde mestecat care a aparținut unei celebrități, obiecte de artă, haine, că rți, suveniruri și multe altele.

 

Lacomi și persuasivi

 

Pentru a face rost de cât mai mulți bani, tinerii au apelat la o metodăextrem de ingenioasăde înșelătorie. Vasile și Claudiu luau legătura, prin e-mail, cu victimele și le propuneau săle trimităsumele cerute prin Western Union și Money Gram evitând, astfel, serviciul de siguranțăPayPal (aparținând  companiei Ebay), înființat pentru înlăturarea fraudelor online. Majoritatea străinilor cu care au intrat în contact vâlcenii au acceptat cu ușurințăpropunerile făcute, dând dovadăde o naivitate greu de imaginat. Procurorii care s-au ocupat de anchetarea acestui caz, susțin că negocierile purtate cu victimele, prin e-mail, dovedesc, în mod clar, că în foarte multe cazuri s-au utilizat diferite tertipuri, menite săinducă și sămenținăîn eroare victimele, dar și săconducă la obținerea unor sume de bani mai mari de la acestea. 

Un exemplu edificator în sprijinul celor mai sus afirmate, este că După ce victima transfera o sumărelativ mică prin sistemul Western Union,” țeparii” susțineau că , din greșeală, în colet, au pus mai multe telefoane mobile decât numărul celor convenite inițial, astfel încât cei înșelați erau rugați sătrimită, în România, pe numele lor, și mai mulți bani.

Tinerii care și-au propus săse îmbogățească rapid și fără prea mult efort, sunt, în prezent, acuzați de fraudăinformatică în formă continuatăși înșelăciune.

Cât privește încadrarea juridică   a faptelor  comise de vâlceni, trebuie menționat că s-a reținut caracterul continuat al celor două infracțiuni, însă   înșelăciunea și frauda informatică , având în vedere modalitățile multiple de comitere ale acestora, nu sunt  identice, și prin urmare, ele vor fi încadrate juridic diferit.

Din punctul de vedere al procurorilor, infracțiunea de înșelăciune – ce formează, de altfel, și obiectul acestui dosar la care facem referire – are  caracter calificat deoarece sistemele informatice pot reprezenta un mijloc fraudulos atunci când sunt utilizate pentru producerea unor pagube și pentru obținerea unor foloase materiale necuvenite.

 

Incriminați de probe concludente

 

Procurorii spun că pe tot parcursul anchetei, tinerii au fost destul de cooperanți și au recunoscut, în parte, comiterea faptelor de care sunt acuzați. Mai mult, pentru a nu intra direct în cleștele legii, Claudiu și Vasile au declarat că se foloseau de două „săgeți” – C. că tălin Nicolae și N. Răzvan Mihai – care scoteau pentru ei, banii de la Western Union și Money Gram. Ei declarau că aceștia le dădeau un comision de 10% din suma primită. În plus, tinerii le-au spus legiuitorilor că „săgețile” știau faptul că banii provin din licitații online frauduloase. În acest mod, „țeparii” au încercat săbeneficieze de reținerea circumstanței atenuante legale prevăzutăde dispozițiile art. 18 din L.508/2004 modificată,  potrivit că rora  limitele pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea comisăse reduc la jumătate în ipoteza în care în timpul urmăririi penale persoana care a comis infracțiunea denunță și faciliteazătragerea la răspundere penalăa altor participanți la săvârșirea acelei infracțiuni.

Anchetatorii susțin însă că infractorii nu pot beneficia de această circumstanțăatenuantăîntrucât, pe baza probelor administrate în cauză, nu s-a putut stabili că existăo participație penalăsau de altănaturăla comiterea infracțiunilor ce formeazăobiectul dosarului, între Vasile și Claudiu, pe de o parte, și că tălin Nicolae C. și Mihai Răzvan N., pe de altăparte.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile celor doi învinuiți au fost descoperite, identificate și confiscate echipamente electronice diverse, inclusiv hardware, a că ror cercetare ulterioarăa pus în luminăexistența unor date privind licitații electronice frauduloase și instrumente de platăelectronică emise de bănci din străinătate.

 

Declarații fără susținere

 

însă , din perchezițiile informatice efectuate asupra sistemelor   informatice și asupra suporturilor de stocare a datelor informatice ridicate din locuințele lui Nicolae că tălin N. și Răzvan Mihai N, și constatările grafoscopice efectuate formularelor de platăWestern Union și Money Gram, nu s-a evidențiat existența unei colaborări de naturăpenalăîntre infractori și pretinsele „săgeți”.  În concluzie, a fost imposibil de stabilit, pe baza unei constatări grafoscopice, că scrisul și semnătura din cuprinsul anumitor formulare de platăar aparține lui Nicolae că tălin C. sau lui Răzvan Mihai N.

Rămâne, așadar, o singurăconcluzie acceptabilăși congruentăși anume că Vasile și Claudiu sunt singurii autori ai infracțiunilor continuate de fraudăinformatică și înșelăciune, mai ales că , potrivit rapoartelor de constatare grafoscopică , formularele de platăprin intermediul că rora s-au încasat banii au fost completate și semnate de aceștia.

 

Prejudiciu de 200 mii RON

 

Prejudiciul pricinuit persoanelor străine înșelate de vâlceni se ridică la exorbitanta sumăde 200.000 RON.  Pentru fapta săvârșită, Vasile poate primi 4 ani de închisoare, iar anchetatorii au apreciat că lăsarea sa în libertate reprezintăun pericol concret pentru ordinea publică . Astfel,  în data de 9 mai 2007 s-a luat împotriva sa  măsura reținerii  pentru 24 de ore, iar ziua următoare, la propunerea procurorului, s-a dispus arestarea preventivăa acestui inculpat pe o perioadă de 29 de zile.

Cât despre celălalt tânăr implicat în cazul amintit, acesta nu a mai fost de găsit de că tre oamenii legii. Claudiu a fugit din țară , sustrăgându-se în acest mod urmăririi penale.

 

Victimele 

 

Trebuie menționat că urmărirea penalăa tinerilor a început în urma numeroaselor plângeri formulate de cetățenii străini care au fost înșelați. Unul dintre ei, Ray McCormack, de naționalitate americană, spune, în plângerea sa, că în cursul lunii decembrie a anului 2003, vâlcenii i-au cerut săle transfere prin Money Gram, în mai multe tranșe, suma de 5.100 USD, reprezentând contravaloarea a 13 telefoane mobile marca Sony Ericsson P 900. Bineînțeles, victima nu și-a primit niciodatătelefoanele achiziționate online.

O altăpersoanăcare a că zut victima înșelăciunilor tinerilor  este Jeff Albert care s-a arătat interesat de achiziționarea a 20 de telefoane mobile Sony Ericsson, ofertăpostatăpe Ebay. Bărbatul a luat legătura, prin e-mail, cu ofertantul Vasile C., care a reușit să-l convingăsătransfere, în România, pe numele său, suma de 1.900 USD prin Western Union. După ce a intrat în posesia banilor, „țeparul” a încercat să-l convingăpe Jeff Albert să-i trimităalți bani, sub pretextul că în pachetul sunt 50 de telefoane mobile și nu 20 așa cum s-a convenit inițial.

Prin modalități asemănătoarecelei mai sus menționate, Vasile a indus în eroare în, octombrie 2003, și pe Dimitrios Tsaknas, că reia i-a produs un prejudiciu în cuantum de 6.000 de EURO, bani transferați în România prin Western Union, pe numele său.

În luna iulie 2004, un ofițer de poliție german, Thomas Kohal de la poliția din Ulm, a formulat un denunț la autoritățile judiciare române împotriva lui Vasile. Conform acestuia, în iulie 2004, vâlceanul l-a indus în eroare pe Walter Patrick, că ruia i-a oferit, spre vânzare 30 de telefoane Nokia 6600,  la prețul de 3200 Euro.

În 2003, Ben Simon Jones a participat la o licitație on- line pe site-urile E-bay pentru cumpărarea a 10 telefoane mobile  marca Sony Ericsson P 800, însă nu a câștigat licitația. După câteva zile el, a primit un e-mail de la vânzător care i-a comunicat  că oferta de vânzare a telefoanelor este încă valabilă. Astfel,  Ben Simon Jones a fost convins de Vasile să-i trimită, în două tranșe, suma de 1.400 lire sterline, reprezentând prețul celor 10 telefoane mobile. Cum era de așteptat, nici Jones nu a intrat în posesia bunurilor cumpărate pentru simplul motiv că „țeparul”  nu a avut nicio clipăintenția săi le trimită,  ci doar aceea de a-și însuși fraudulos suma de bani prin exploatarea bunei credințe manifestatăde victimă.

Desigur, lista celor înșelați este mult mai mare, însă , din lipsăde spațiu nu putem publica toate infracțiunile săvârșite de cei doi tineri.