Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Priveaza copiii de folosirea grupurilor sanitare

        ” Inconștiența primarului din Brezoi,  „la Grădinița Valea lui Stan din Brezoi am întâmpinat tot felul de probleme. La început, când muncitorii zugrăveau, noaptea rromii de acolo se duceau și mânjeau pereții cu balegă. Și o luam de la capăt. Acum, va trebui să găsim o soluție pentru a instala o pompă la conducta principală pentru a mări debitul apei. Am depășit deja bugetul ce era alocat acestei grădinițe. Va trebui de asemenea să face niște adrese și să vedem ce vom face în continuare”- ne-a spus inspectorul adjunct șef din cadrul Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea, Ion Gava

 

          Într-o Românie care vrea să ajungă la standardele țărilor din Uniunea Europeană , școala rămâne, din păcate, undeva pe ultimul plan. Europa nu vrea copii handicapați, analfabeți sau retarzi. Învățământul este privit ca un lux, pe care doar cei bogați mai și-l mai pot permite. La ora actuală, în România, sunt multe sate izolate care nu au școli sau grădinițe, iar copiii sunt condamnați la o viață cu nimic mai bună decât cea a părinților lor. Iar, în comunele unde accesul la educație al copiilor este cât de cât asigurat și autoritățile încearcă să îmbunătățească condițiile, ei sunt împiedicați de inconștiența cetățenilor. Un astfel de caz, îl vom prezenta și noi în rândurile de mai jos.

 

          Proiect european pentru 8 școli din Vâlcea

 

          În unul din numerele trecute ale ziarului nostru, spuneam că încă din anul 2005, în județul Vâlcea se derulează un program PHARE, intitulat „Toți diferiți, toți egali”, care se adresa în special grupurilor dezavantajate. Investiția totală a fost de 525.000 euro, din care 494.000 de euro – fonduri PHARE, iar restul au fost suportați de că tre Consiliul Județean și primăriile în localitatea că rora s-a desfășurat programul. Astfel, opt unități școlare vâlcene au beneficiat de fonduri europene pentru reabilitarea și amenajarea clădirilor, dar și pentru îmbunătățirea accesului la educație. Cele opt unități de învățământ sunt: Școala Desrobiți Frâncești, Școala Valea Mare Băbeni, Școala Valea Cheii Păușești Măglași, Școala Nr. 8 Colonie Nuci Rm. Vâlcea, Școala Jiblea Veche că limănești, Școala Romanii de Sus Horezu, Grădinița nr. 8 Drăgășani și Grădinița Valea lui Stan. până acum, toate bune și frumoase. Așa cum spuneam și atunci, lucrările la cele opt unități au început din luna octombrie 2005 și au durat 11 luni de zile, septembrie 2006 fiind data scadentă când recepția celor opt proiecte trebuia să predată. Numai că , inspectorul adjunct șef, Ion Gava, cel care a fost desemnat coordonator PHARE, a întâmpinat probleme la trei dintre cele opt unități de învățământ.

 

          Rromii din Brezoi au mânjit cu balegă pereții grădiniței

 

          Așadar, la Grădinița Valea lui Stan din orașul Brezoi, proiectul a constat în alimentare cu apă a unității de învățământ. Inițial, proiectantul a optat pentru realizarea unui puț forat în curtea unui sătean din apropiere. însă , la puțin timp s-a renunțat la acea variantă, pentru că porțiunea care a fost aleasă pentru forat era din stâncă . Astfel, s-a gândit să facă racordarea la apă de la conducta Brădișor, ce alimentează Râmnicul. Așa s-a și făcut. Pe o distanță de 600 de metri a fost băgată în pământ o conductă cu diametrul de 32. O perioadă de timp, copiii au avut apă în școală. până când, primarul orașului Brezoi, Elena Coroțchi, s-a gândit să dea autorizație de racordare la apă, la trei dintre rromii în fața gospodăriilor că rora trece conducta ce alimentează grădinița. Astfel, la ora actuală în grădiniță nu mai curge nici o pică tură de apă, pentru că debitul nu este suficient de mare pentru a alimenta și locuințele romilor și unitatea de învățământ. „La acest obiectiv am întâmpinat tot felul de probleme. La început, când muncitorii zugrăveau, noaptea rromii de acolo se duceau și mânjeau pereții cu excremente de animale. Și o luam de la capăt. Acum, va trebui să găsim o soluție pentru a instala o pompă la conducta principală pentru a mări debitul apei. Am depășit deja bugetul ce era alocat acestei grădinițe. Va trebui de asemenea să face niște adrese și să vedem ce vom face în continuare”– ne-a spus inspectorul adjunct șef din cadrul Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea, Ion Gava.

 

          Lucrări în curs de finalizare

 

          Mai mult, la alte două unități școlare nu au fost depuse, încă , recepțiile de încheiere a lucrărilor. La școala Nr. 8 Colonie Nuci Rm. Vâlcea a fost îngreunată alimentarea cu gaze a unui atelier mecanic din cadrul unității de societatea Distrigaz Rm. Vâlcea. Conducerea societății a condiționat proiectantul să doteze atelierul cu patru arzătoare automatizate. După mari insistențe și după ce au fost achiziționate cele patru arzătoare, lucrarea este pe cale de a fi terminată. De asemenea, la Școala Romanii de Sus Horezu problema este pe cale de a fi rezolvată. Aici lucrările au constat în alimentarea cu apă a două clădiri ce aparțin de unitatea școlară. 

Claudia Stanciu