Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primar european, rătăcit într-un partid de opoziție

” Gheorghe Mitrache a rămas fidel social-democrației

” cu ceva timp în urmă, povestește social-democratul, a fost sunat de un parlamentar liberal vâlcean, care l-a felicitat pentru acceptarea proiectului pentru alimentarea cu apă, amintindu-i că el este cel care l-a ajutat cu obținerea banilor. „Proiectul acesta este meritul meu 100%. Pentru obținerea lui, am fost ajutat de altcineva, nu de parlamentarul vâlcean. Dar, în fine Oricum, mi-a repetat că m-a ajutat și sănu-l uit ” – a subliniat el

 

Primarul comunei Ștefănești, Gheorghe Mitrache (PSD), este unul dintre cei mai gospodari edili din județ. El spune că i-a fost foarte greu săpunăîn aplicare proiectele gândite pentru dezvoltarea zonei, deoarece, încă din momentul câștigă rii alegerilor din 2004 a fost sabotat, în permanență, de aleșii locali. Paradoxal, majoritari în Consiliul Local al comunei Ștefănești sunt consilierii PSD – 6 la număr, care și-au dat mâna cu cei PNL, PD și PRM, pentru a-l „faulta” pe primar la fiecare proiect de hotărâre, introdus pe ordinea de zi. „De vreo 6 luni, apele s-au mai liniștit. Consilierii par mai puțin încrâncenați în ceea ce măprivește și, probabil, și-au dat seama că toate aceste certuri din Consiliu sunt în detrimentul cetățenilor”- ne-a declarat Gheorghe Mitrache. El susține că la un moment dat, datoritădisensiunilor create între el și aleșii locali a vrut chiar sădemisioneze. însă , în cele din urmă, a revenit la sentimente mai bune și a decis să-și continue programele începute.

Primar de opoziție

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că primarii care au câștigat pe listele unui partid aflat la putere sunt favorizați, de instituțiile statului, în ceea ce privește alocarea de fonduri, pentru dezvoltarea comunității pe care o păstoresc. Ceilalți se descurcă cum pot prin hățișul des al intereselor politice actuale, încercând sădevinăutili pentru cei care i-au ales, fie că sunt din PSD, PRM sau PNÎCD.  De multe ori, crede Gheorghe Mitrache, este, însă , foarte greu. „De obicei, nu prea ești băgat în seamădacă nu ești primar al unui partid aflat la guvernare. Trebuie săfaci dovada competenței tale pentru a reuși săobții ceva bani, pentru localitatea pe care o conduci” – a mai zis el. S-a vorbit întruna, înainte și După aderarea României la Uniunea Europeană , de necesitatea absorbirii de cât mai multe fonduri europene, pe baza unor proiecte viabile. însă și prefectul județului, Anuța Handolescu, a atras, în nenumărate rânduri, atenția edililor primăriilor din județ că vor fi aspru taxați de electorat, dacă nu reușesc săîntocmească proiecte eligibile, pentru localitățile pe care le conduc. De aceeași părere este și Gheorghe Mitrache, care spune că , până la urmă, cel mai important pentru un primar este săse înconjoare de câți mai mulți specialiști, care să-l consilieze cu privire la întocmirea unor astfel de proiecte, pe banii Uniunii Europene.

Cu forțe proprii

De curând, edilul-șef al comunei Ștefănești a renovat clădirea primăriei cu ajutorul oamenilor, înscriși la programul de ajutor social. „Vechiul sediu al instituției era în că minul Cultural din comună, un imobil dărăpănat și insalubru, în care, șobolanii, se plimbau ca la ei acasă. Am cerut, în nenumărate rânduri, bani de la autoritățile județene pentru construirea unui nou sediu. Din păcate, au rămas impasibili la rugămințile noastre” – a spus primarul. Deși a avut parte de un Consiliu Local ostil,  Gheorghe Mitrache a reușit săfinalizeze un proiect de alimentare cu apă- 20 kilometri – în comunăși unul pentru canalizare – 16 kilometri. „Am reușit sărezolvăm și problema iluminatului public. Momentan, avem montați stâlpi pentru iluminat, pe o supraFață de 25 de km, în toată comuna”. Și asta nu e tot. „Toate școlile din localitate au apăși frigidere, cumpărate din banii mei” – a mai adăugat el. Pe viitor, primarul Mitrache își propune săse ocupe mai mult și de problemele legate de protecția socială, motiv pentru care, în cel mai scurt timp, va angaja, în cadrul primăriei, încă doi consilieri sociali. În plus, el vrea săconstruiască și o cantină, unde să mănânce bătrânii săraci. Gheorghe Mitrache susține că va demara și proiecte pentru refacerea că minului Cultural din comunăși a dispensarului medical.

Curtat de mai multe partide

Primarul declarăcă , din momentul în care a câștigat mandatul de primar, a fost curtat de liderii mai multor formațiuni politice din județ: PD, PNL și chiar PRM. „Toți m-au rugat să mă înscriu în partidul lor. Am refuzat de fiecare dată, dintr-un motiv foarte simplu: urăsc traseismul și am considerat că trebuie sărămân fidel convingerilor mele politice” – a mai precizat el. Ajutor din partea partidului din care face parte, nu a prea primit. E mândru că toate realizările sale de până acum se datorează, în principal, eforturilor personale. Mai mult, el a spus că nu-i plac primarii care stau cu mâna întinsă, așteptând săprimească bani de te miri unde. „Nu conteazăîn ce partid ești înscris, ca primar. Important este săte zbați săfaci proiecte și săaduci bani pentru comunitatea pe care o conduci. Dacă -ți pasă, evident ” – a continuat Gheorghe Mitrache. Cu ceva timp în urmă, povestește social-democratul, a fost sunat de un parlamentar liberal vâlcean, care l-a felicitat pentru că a reușit săfacă rost de fonduri pentru proiectul de alimentare cu apăa comunei, amintindu-i că el este cel care l-a ajutat săobținăbanii. „Proiectul acesta este meritul meu 100%. Am fost ajutat de altcineva de la București, nu de parlamentarul vâlcean. Dar, în fine Oricum, mi-a repetat că m-a ajutat și mi-a spus sănu cumva să-l uit ” – a subliniat primarul.

Olivia Parvu