Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Președintele Traian Băsescu cere demisia guvernului și organizarea alegerilor anticipate

Principiul fundamental al orică rui sistem democratic este respectul Față de voința naționalăexprimatăprin vot

„Este vorba de contradicția dintre voința poporului suveran și voința unei majorități parlamentare care nu reflectăorientarea majoritarăa cetățenilor cu drept de vot. Este inadmisibil ca voința poporului să rămână captivăîn cadrul unei majorități de conjunctură, cu partide care sfidează agenda cetățeanului, preferând săcontinue jocurile de culise”, a spus Traian Băsescu în discursul de la tribuna Parlamentului

 

Președintele României, Traian Băsescu, a adresat miercuri, 30 mai, un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului, primul discurs După referendumul din 19 mai 2007. Văprezentăm câteva selecții importante din acest discurs: „Imediat După integrarea țării noastre în Uniunea Europeană , s-a format în actualul Parlament o majoritate de conjunctură, a că rei cifră- 322 – a făcut ocolul României și chiar al lumii. această majoritate a hotărât suspendarea din funcție a Președintelui legitim ales prin votul popular din 2004, chiar dacă avizul Curții Constituționale arăta clar că acuzațiile împotriva mea, ca șef al statului român, nu aveau nici o bazăconstituțională. Decizia dumneavoastrăa costat bani publici pentru organizarea referendumului și a generat deturnarea vieții instituționale normale că tre o temăfărăsusținere populară. De asemenea, această decizie a deteriorat relația instituționalădintre Parlament și Președinte și între Guvern și Președinte prin angajarea fărărezerve a primului ministru și a celor două partide aflate la guvernare în coaliția antiprezidențială. Practic, s-au înlocuit, printr-un abuz de putere al Guvernului, alegerile pentru Parlamentul European cu referendumul pentru destituirea președintelui. Pe 19 mai, poporul român s-a manifestat la urne. Peste șase milioane dintre cele opt milioane de cetățeni care și-au exercitat votul mi-au reconfirmat încrederea lor. 75% dintre alegători îl sprijinăpe Președinte, pentru că sprijinăde fapt agenda de modernizare a statului român. Într-o democrație Europeană , care funcționeazănormal, un asemenea scor electoral ar fi declanșat imediat demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate. Sunt nevoit săvăreamintesc că democrația este acel sistem politic în care voința popularăse reflectăcorect în compoziția parlamentului și a executivului”.

 

Prizonierii așa-zisei „democrații originale”

 

„Așadar, trei pătrimi dintre parlamentari au pledat pentru demiterea șefului statului, în vreme ce tot trei pătrimi din totalul alegătorilor prezenți la urne au decis susținerea șefului statului pentru funcția de Președinte. O asimetrie numerică atât de amplăîntre reprezentanți și cei pe care îi reprezintăpune în evidențăo prăpastie între Parlament si popor, intre votul din 2004 și situația actuală. Într-o democrație autentică asemenea dezechilibre sunt corectate imediat. Nu alegătorii sunt cei care au deviat de la cursul normal, ci reprezentanții poporului în forul legislativ. Din păcate, comportamentul coaliției antiprezidențiale de După anunțarea rezultatului la referendumul din 19 mai demonstrează- în văzul tuturor românilor – că mulți dintre dumneavoastrăau rămas prizonierii așa-zisei „democrații originale”. Liderii partidelor care au declanșat procedura de suspendare, nu doar că nu și-au asumat responsabilitatea După votul popular din 19 mai, dar acum îi vedem acționând pentru intrarea sau rămânerea la guvernare. Ei sunt cei care astăzi, După sancțiunea referendumului, vor sădecidăpașii următori. Ei sunt cei care transmit mesajul cel mai neobișnuit pentru o democrație: dacă pierzi în fața poporului, atunci poți săemiți pretenții pentru a-l guverna. În calitate de mediator între stat și societate, potrivit articolului 80 din Constituția României, am datoria de a văsemnala contradicția apărutăîn urma votului românilor de la referendumul din 19 mai. Este vorba de contradicția dintre voința poporului suveran și voința unei majorități parlamentare care nu reflectăorientarea majoritarăa cetățenilor cu drept de vot. Este inadmisibil ca voința poporului să rămână captivăîn cadrul unei majorități de conjunctură, cu partide care sfidează agenda cetățeanului, preferând săcontinue jocurile de culise. Votul de la referendum aratăcă aveam dreptate în luna februarie 2007 când, adresând Parlamentului un mesaj, spuneam că societatea românească evolueazămai dinamic decât liderii politici de astăzi ai României”.

 

Părăsirea zonei improvizațiilor democratice

 

„Pe 19 mai, reacția corpului electoral a demonstrat că o copleșitoare majoritate a românilor dorește ca țara săfie condusăca un veritabil stat de drept, cu o justiție independentăși reprezentanți dedicați interesului public și nu intereselor private sau intereselor unui grup oligarhic. Prin votul lor, cetățenii României ne impun tuturor responsabilitatea de a elimina decalajul dintre prioritățile societății românești de astăzi și acțiunile clasei politice. Partidele au primit mandatul imperativ de a construi, într-un cadru democratic, viitorul european al României și nu pe acela de a provoca crize instituționale artificiale, păgubitoare pentru interesele națiunii și pentru imaginea noastrăîn lume. În acest sens, văadresez chemarea de a părăsi zona improvizațiilor democratice și de a ne concentra asupra construcției instituționale pe care corpul electoral ne-o cere! Aceasta este responsabilitatea noastră. Consider că După condamnarea oficialăa crimelor comunismului din România, la 18 decembrie 2006, După intrarea în Uniunea Europeană , la 1 ianuarie 2007, și După referendumul din 19 mai, România a intrat într-o nouăetapăa istoriei sale. Pentru a valorifica șansele acestui nou ciclu istoric avem nevoie de o nouăelităpolitica capabilăsăgenereze proiecte responsabile și săgestioneze inteligent resursele umane, materiale și comunitare de care dispunem; o elităcare să-i reprezinte cu adevărat pe români și care sărecredibilizeze actul politic. Avem nevoie de o elităcare săconjuge competența cu simțul responsabilității. Principiul fundamental al orică rui sistem democratic este respectul Față de voința naționalăexprimatăprin vot. În actualul context existăo singurăsoluție onestă: demisia guvernului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. După consultările cu partidele parlamentare, pe care le-am organizat la Palatul Cotroceni, la începutul acestei săptămâni, înțeleg cu regret faptul că alegerile anticipate nu reprezintăpentru cea mai mare parte a partidelor o soluție acceptabilăchiar dacă partidele au fost sancționate dramatic prin votul popular la referendumul din 19 mai 2007 . Înțeleg și faptul că , pentru aceste partide politice, întâlnirea cu electoratul este inoportună. Îmi permit totuși săvăatrag atenția că o asemenea poziție anti-electoralăcorespunde exclusiv unor interese pe termen foarte scurt.

 

Reconcilierea partidelor cu propriul lor electorat

 

„Liderii partidelor care au eșuat la referendumul din 19 mai vorbesc acum despre o reconciliere cu Președintele. Văatrag atenția că e nevoie de o reconciliere a acestor partide cu propriul lor electorat. După rezultatul votului din 19 mai nu e suficient săspunem: vom colabora, vom avea bune relații, vom lucra împreună! E moral și democratic săcereți o reconfirmare din partea celor care v-au trimis în funcțiile publice și care v-au contrazis fărănici un echivoc la referendum. De aceea, fac un apel la responsabilitatea Față de interesul național, fac un apel la conștiința fiecă rui parlamentar și mă gândesc aici, în primul rând, la aceia dintre dumneavoastrăcare au votat, uneori la comandăpolitică : v-ați asumat o responsabilitate majoră. Cei pe care îi reprezentați în urma alegerilor din 2004 v-au dat un vot de blam pe care trebuie săîl respectați. Numai respectând votul din 19 mai, puteți arăta că îi respectați pe cetățenii acestei țări. Aveți șansa ca, întorcându-văla electorat, săconfirmați faptul că -i reprezentați pe cetățeni și că puneți interesul național și democrația mai presus de orice interes partizan. Numai în sistemele politice nedemocratice o minoritate care a mobilizat doar 25 la sutădintre alegători poate pretinde sădecidăpentru o majoritate de aproape 75 la sută. Cei care vor acum săguverneze România fărăsăținăcont de această majoritate sunt într-o gravăeroare politică și vor săse sustragăprincipiilor de bazăale democrației. În acest moment, dumneavoastră, fiecare dintre parlamentari, indiferent de partid, aveți responsabilitatea directăde a găsi o soluție pentru ieșirea din actuala situație nedemocratică . Indiferent de formula pentru care veți opta, eu voi rămâne atașat adevăratelor soluții democratice și voi respinge orice aranjament de culise. Voi fi întotdeauna partenerul celor care au înțeles mesajul alegerilor din decembrie 2004, reconfirmat în mai 2007. Toate aceste obiective nu pot fi realizate decât prin constituirea unui guvern puternic, sprijinit de o majoritate asumatăîn mod transparent; un guvern competent, care săaplice exclusiv politica interesului național, fărăa-și limita acțiunea la interesele unor persoane și grupuri nereprezentative. Dacă partidele parlamentare vor continua sa refuze principiile de baza ale democrațiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maximăFață de realitatea politică a momentului trebuie săfie că utate în rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 și, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007. Trebuie avut în vedere faptul că referendumul din 19 mai reprezintăcea mai recentăconfruntare a aleșilor cu electoratul. Văîndemn săfacem politică pentru viitorul tuturor și al fiecă ruia! Am intrat într-un stadiu în care numai cei ce urmăresc politica interesului național vor putea sămai aspire vreodatăla privilegiul de a-i reprezenta pe români”.