Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Președintele Dumitru Panu a delapidat 6 miliarde lei

În numărul trecut v-am atenționat că prin această ediție veți lua cunoștințăde o mare delapidare și de o evaziune fiscalăde miliarde lei. Ea s-a comis la Obștea de moșneni Robești, autor fiind Dumitru Misăilescu Panu și tovarășul său de ilegalități Gheorghe Robescu. Dacă ar fi săne luăm După zvonurile care circulăîn Îara Loviștei și bazându-ne pe documentele delapidării în posesia că rora ne aflăm, am putea spune că cei doi sunt numai autorii de fapt ai furturilor, dar capii, responsabilii morali, ar fi pseudo-avocatul Bogdan Tudor și liberalii săi din conducerea organizației județene. Dar nu avem noi că derea de a acuza pe altcineva decât pe cei doi, restul urmând săse contureze prin anchetă.

Plângerea penală

De nenumărate ori, în periplul nostru de investigații privind furturile de brazi și arbori pentru construcții din zona de nord a județului, am fost interpelați de moșneni cu domiciliul în zona Câineni – Robești care ne-au cerut săaflăm dacă Obștea Robești a desfășurat acte și fapte de comerț și dacă a înregistrat venituri, pentru că președintele Dumitru Misăilescu Panu le spune că nu a tăiat arbori, nu a încredințat goluri alpine pentru a paște ciobanii oile și nu a vândut piatrăde construcții din perimetrul unde își au ei dramurile. Corespunzător, încă de la înființarea obștei, ei nu au primit cota parte în bani din cât le-ar fi revenit conform proprietății cu care au creditat ei Obștea Robești. Cu insistență, am sesizat opinia publică și instituțiile statului că Dumitru Panu vinde brazi pe picior și materiale de construcții, însușindu-și banii și că nu are nicio evidențăa actelor comerciale făcute. însă , așa cum se obișnuiește în România, nimeni nu ne-a luat în serios. A trebuit ca Sindicatul Național al Îăranilor și Proprietarilor Români – PROPACT – sădepunăo plângere penalăcu același subiect, pentru ca legea săse urnească din loc, declanșându-se o anchetăpenală.

Modus operandi

Dumitru Panu și acolitul său Gheorghe Robescu s-au crezut pe moșia familială, tăind și spânzurând După cum i-a dus capul. Încă din anul 2000, de la înființarea obștei, ei au refuzat sistematic convocarea Adunării Generale a societarilor obștei sau săprezinte actele financiar-contabile comitetului ad-hoc constituit pentru conducerea reuniunii juridice. Membrii comitetului au fost mințiți că nu s-au făcut încasări sau vânzări de niciun fel și După demisia unor nemulțumiți de cele ce se întâmplă, nu au mai ales un alt comitet în Adunarea Generală. Verificând superficial activitatea financiar- contabilăexercitatăde firma SPADD SRL (CUI 9319322), am constatat că șmecherii aflați în fruntea obștei nu au prezentat documente pentru întocmirea bilanțului de venituri și cheltuieli și nici nu au solicitat Adunării Generale aprobarea contului de pierderi și profit, procedându-se anual la descă rcarea de gestiune. De asemenea, în scopuri prestabilite, nu s-a înființat o comisie de cenzori, conform statutului, care săaprobe raportul anexăla bilanț a situației financiare. Toate constatările noastre conduc la convingerea că s-a încă lcat legea contabilității, existând chiar suspiciuni de evaziune fiscală, neregăsindu-se veniturile obținute în balanțele analitice ale lunilor când s-au făcut actele de comerț.

Acte și fapte de comerț făcute

Nu ne-a fost ușor săintrăm în posesia unor documente prin care Dumitru Panu a produs acte și fapte de comerț, încasând mari sume de bani. Cu puținele noastre mijloace de investigare am descoperit că Obștea Robești a vândut brânză(peste 150 kg) Asociației Provita, din Rm. Vâlcea, piatrăde râu pentru construcții la SC Hidroconstrucția SA (12 lei/mc), masălemnoasăla „Grupul Industrial Voiculescu et Co.” (GRIVCO), din București (de 419 milioane lei), 1.241 mc de masălemnoasă(valoare 559 milioane lei) la SC Manta Company SRL, la fel la SC Gamado Impex SRL (2.439 mc – 75 milioane lei; 502 mc – 40 milioane lei; 1.085 mc – 73 milioane lei), SC Viaduct (234 mc+137 mc – valoare 27 milioane lei), Eorand SRL (1.067 mc – 544 milioane lei), Memo Grup SRL (1.322 mc – 89 milioane lei) și iar Gamado Impex SRL (1.941 mc – 155 milioane lei). Totalizând valorile de pe documentele în posesia că rora ne aflăm, am tras concluzia că moșnenii din Robești au fost înșelați cu suma de peste 6 miliarde lei vechi.

Tupeu de infractor

Simțind că lațul i se strânge de gât, Dumitru Panu a încercat să-și ascundăurmele infracțiunilor comise întocmind procese verbale din care rezultăcă ar fi creditat obștea în fruntea că reia se află, cu suma de peste 1 miliard lei vechi. Aceste documente nu au niciun suport real și nu pot fi băgate în seamă. Ele nu au fost prezentate Adunării Generale și nu pot fi validate fără acceptul membrilor asociați. Este inutil sămai Continuă m prezentarea tuturor infracțiunilor comise de cei doi, acum, când dosarul a fost înaintat procurorilor de la DIICOT. Dar nu este inutil săamintim că Dumitru Panu Misăilescu este cunoscut în zonăca un individ cu antecedente penale (amnistiate), în anul 1976, fiind condamnat la 3 ani și jumătate închisoare pentru furt din avutul obștesc, speculăși operațiuni interzise cu valută, faptăgrațiatăprin Decretul 331/1977. (Vom reveni)