Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Presedintele CJ scoate la vanzare Cabana Petrimanu

Aviz amatorilor/ Dacă consilierii județeni vor vota joi,

 

Consilierii județeni se vor întruni joi, 6 iulie a.c. pentru a dezbate și aproba punctele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Vâlcea. Unul dintre cele mai controversate subiecte care s-a mai aflat în discuția publică îl reprezintă trecerea Cabanei Petrimanu și a terenului aferent din domeniul public al județului Vâlcea în domeniul privat al județului Vâlcea, a imobilelor, în scopul valorifică rii acestora prin  vânzare. Președintele CJ, Dumitru Bușe, este de părere că acest imobil nu poate fi întreținut din banii Consiliului Județean, cheltuielile ridicându-se la sume colosale. Ba chiar, la o ședințăanterioară, Bușe a propus un parteneriat public privat, însă nu a găsit înțelegere în rândul majorității consilierilor județeni. Acum, președintele CJ a introdus din nou pe ordinea de zi a ședinței acest punct, în speranța că va reuși să-i convingă. Dacă nu, mai mult ca sigur că la vot se vor simți mișculațiile de pe scena politică vâlceană, în sensul că în ultimele luni PSD-ul a pierdut 3 consilieri județeni, ceea ce ar putea întoarce soarta cabanei Petrimanu. până acum, cei mai fervenți oponenți au fost pesediștii din Consiliul Județean, care susțin că nu doresc ca acest punct de atracție turistică săajungăpe mâna vreunui „investitor”.

      Consiliul Județean nu are bani pentru reabilitarea cabanei

      Aflatăîn masivul Buila, la poalele muntelui cu același nume, pe valea Latoriței, la o distanțăde peste 80 de km de Râmnic, Cabana Petrimanu are, în prezent, de suferit din cauza nepăsării autorităților județene, în administrarea că rora se aflăde mai bine de 15 ani.
Cabana are 100 de locuri de cazare, un minirestaurant, dar are nevoie urgent de renovări. CJ nu dispune de sumele necesare în acest moment și nici nu are garanția că o investiție ar asigura și un bun management pe viitor al locației. Legea spune că instituțiile și autoritățile locale care au în administrare hoteluri, case de odihnăși de oaspeți, baze de odihnăși tratament, vor asigura finanțarea cheltuielilor curente și de capital exclusiv din veniturile proprii ale acestora. În atare condiții, președintele Dumitru Bușe considerăcă în situația actualănu este posibilăalocarea de fonduri pentru reabilitarea cabanei și propune consilierilor trecerea cabanei în domeniul public privat al CJ. De asemenea, se mai urmărește degrevarea bugetului Consiliului Județean de cheltuielile cu paza acestui imobil, care anual, se ridică la aproape 700 milioane lei vechi. 

Cabana Petrimanu se degradează pe zi ce trece

Specialiștii Consiliului Județean au întocmit o listăcu lucrările urgente care trebuie efectuate. Imobilul nu mai funcționeazăde ani buni, ceea ce a dus la degradarea Continuă a acestuia. Astfel, în situația neintervenției la timp asupra construcției, consecințele pot fi dezastruoase. Învelitoarea și sarpanta din lemn se pot deteriora, precum și finisajele interioare. Datorităfaptului că pereții exteriori sunt netencuiți, pot fi afectate și închiderile perimetrale din zidărie. De asemenea, prin neasigurarea pazei la cabană, existăposibilitatea ca hoții săfure și ce mai este bun, adică ferestre, uși, instalații electrice etc.