Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POSIBIL ACCIDENT ECOLOGIC LA OCNELE MARI

Dacă nu se vor realiza lucrări în regim de urgență

„cu cât întârziem aplicarea acestor proiecte pentru care existăfinanțare, cu atât reducem posibilitățile de a interveni în câmpul I și cresc toate formele de risc existente. Dacă ne apucă m săscoatem la licitație aceste lucrări, dureazăpatru – cinci luni de zile, timp în care noi putem face aceste lucrări vitale. Dacă găsim o firmădin cele care lucreazăîn Rm. Vâlcea cu forțătehnică mare, în special în transport, putem interveni rapid” – a conchis profesorul universitar Florian Zamfirescu

Marți, 30 octombrie a.c., la Instituția Prefectului s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgențăpentru a rediscuta care sunt principalele lucrări ce trebuie realizate, în regim de urgență, la Ocnele Mari. Profesorul Florian Zamfirescu a scos în evidențăfaptul că aceste lucrări sunt vitale, iar în cazul în care nu vor fi efectuate în cel mai scurt timp, existăriscul producerii unui alt accident ecologic. Cele mai mari probleme, se pare că le ridică sondele din câmpul I. „În sud de câmpul I, cu vreo 30 de metri mai în jos, sunt două sonde care țin de câmpul II, dar golurile lor sunt legate de câmpul I. Dacă se declanșeazăun proces de prăbușire activăîn câmpul I, atunci presiunea în aceste sonde, care au diametrul de 14 – 16 țoli, va depăși 4 bari. În cazul în care sondele astea două divizeazăcu peste 3 bari presiune, ele pot debușa o cantitate semnificativăde saramură” – a spus profesorul universitar Florian Zamfirescu. Specialiștii bănuiesc că în câmpul I, sub cupolă, mai existăîncă motorină, iar pentru a evita un posibil amestec cu saramura, ei intenționeazăsărealizeze o sondăînclinatăce va avea menirea de a scoate motorina în condiții de scurgere liberă. „Am testat posibilitatea de a crește presiunea în cavernăși de a menține la acest nivel pentru a scoate motorina existentă. însă a fost imposibil. Așadar, vom face această sondăînclinatăîn ideea de a scoate motorina existentăși pentru a reduce riscurile prezenței unui amestec de motorinăcu saramură” – a explicat profesorul Zamfirescu.

Lucrări vitale

În urmăcu aproximativ doi ani de zile, într-un studiu realizat de profesorul Florian Zamfirescu, s-a prezentat evoluția fenomenelor în câmpurile I, III și IV pe parcursul a următorilor 10 ani. Specialiștii spun că orașul este așezat pe o cavernăce se întinde pe o supraFață de cel puțin 10 hectare, al că rei tavan se poate prăbuși oricând. Atunci, s-a luat în calcul că , cel mai probabil, următorul fenomen care ar putea apărea va fi în câmpul de sondăI. Instituția Prefectului, Consiliul Local – Ocnele Mari și Primăria Ocnele Mari au avut sarcina de a identifica posibile locații pentru gospodăriile afectate, iar Universitatea București împreunăcu Centrul de Consultanțăau avut de stabilit soluții tehnice. Așadar, pentru a reduce riscurile prăbușirii necontrolate din câmpul I, trebuie realizate trei categorii de lucrări de maximăimportanță. Prima dintre ele este realizarea unui baraj de aluviuni pe râul sărat. „Pe partea cealaltăa câmpului sunt două conducte, iar în continuare sunt două care pot fi lovite direct de un eventual flux de saramură. Amenajarea acestei văi înseamnă protejarea caselor. Realizarea acestei lucrări presupune cel puțin 5-6 luni de lucru intens” – a explicat Florian Zamfirescu. Cea de-a doua categorie de lucrări se referăla dezamorsarea câmpului I prin montarea unor pompe, în trei dintre sondele existente, pentru a pompa saramura. În fine, cea de-a treia categorie de lucrări presupune amenajarea unei văi torențiale între câmpurile I și II. „Cu cât întârziem aplicarea acestor proiecte pentru care existăfinanțare, cu atât reducem posibilitățile de a interveni în câmpul I și cresc toate formele de risc existente. Dacă ne apucă m săscoatem la licitație aceste lucrări, dureazăpatru – cinci luni de zile, timp în care noi putem face aceste lucrări vitale. Dacă găsim o firmădin cele care lucreazăîn Rm. Vâlcea cu forțătehnică mare, în special în transport, putem interveni rapid” – a conchis profesorul universitar. Mai mult decât atât, profesorul Florian Zamfirescu a precizat că , la ora actuală, caverna comunăa câmpului I și II, împreunăcu golurile adiacente și celelalte patru sonde conțin circa 2,4 milioane metri cubi de saramură.

Prefectul, în alertă

La rândul său, prefectul de Vâlcea Anuța Handolescu a ținut sătragăun semnal de alarmăasupra necesității efectuării unor astfel de lucrări care săevite producerea unui colaps în caverna din câmpul I. „Îinând cont de faptul că România a creat deja două accidente ecologice datorităcâmpului I de sondăde la Ocnele Mari, s-a stabilit partea de lucrări care săținăde stabilizarea zonei și de neproducerea a încă unui accident ecologic, precum și de protejare a populației. Rostul nostru este săluăm act de aceste proiecte și săne asigurăm că nu vom mai petrece sărbătorile la Ocnele Mari. Trebuie săfim pregătiți pentru a nu se crea un alt dezastru ecologic. Nu putem declara starea de urgențăpentru că această stare se declarăde Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Noi prin hotărâre am instituit procedura de monitorizare ca efect al apariției situației imprevizibile de prăbușire a cavernelor. Am stabilit acțiuni prioritare în Ocnele Mari” – a declarat Anuța Handolescu.

54 de locuințe, posibil să fie afectate

De aproximativ 6 ani, localnicii din Ocnele Mari trăiesc cu frica-n sân, gândindu-se că în orice clipăse mai poate prăbuși o cavernă. Ocnele Mari a devenit un fel de oraș fantomă, unde dominăo liniște amenințătoare. Într-un memorandum întocmit pe o perioadă de 10 ani, specialiștii au ajuns la concluzia că cel puțin 500 de locuințe ar putea fi afectate în cele trei câmpuri de sondă. Autoritățile județene au stabilit că , în acest moment, 54 de gospodării trebuie mutate, ele fiind amplasate în zonăde risc. „Noi am dat drumul la proiectul tehnic pentru case, necondiționt de locație. Avem oferta Consiliului Local Ocnele Mari, așteptăm și pe cea a localității că zănești și în timpul cel mai scurt trebuie săne hotărâm ce variantăacceptăm pentru că nu mai este timp. Cetățenii au păreri împărțite, două familii doresc săli se dea bani pentru despăgubiri, 18 familii doresc săli se construiască case în că zănești, iar alții vor cât mai aproape de Râmnic. În final vom alege locația acolo unde sunt mai multe solicitări. Utilitățile nu se pot asigura doar pentru câteva case, ci trebuie un sistem centralizat” – a spus directorul executiv al societății bucureștene Conversmin SA, Sorin Copăescu.