Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politistii valceni invata sa faca proiecte europene

      – în curând, la IJP Vâlcea, vor fi încadrați doi polițiști de etnie rromă-

 

      Vineri, 27 octombrie a.c., Hotelul Maria din municipiu a găzduit seminarul „Designul de proiect o necesitate în activitatea de poliție”. Întâlnirea a fost organizatăde Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, în colaborare cu Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității din București (I.C.P.C.). După seminar, a urmat și o întâlnire cu mass-media vâlceană, la care au participat adjunctul șefului IJP Vâlcea, comisar Florian Marin și directorul adjunct al I.C.P.C., comisarul Nicolae Alin Maximilian. Acesta a lăudat inițiativa lui Florian Marian de a organiza un astfel de seminar la Vâlcea:  „Pentru inițiativa de a organiza acest simpozion, felicit IPJ Vâlcea, pentru că asta dovedește că în acest județ se dorește nu numai schimbarea imaginii Poliției, ci și schimbarea modului de abordare. De la modul de abordare ce constă în intervenția la solicitarea cetățenilor se dorește trecerea la noua modalitate proactivăși chiar la cea mai modernăla această oră, tactica coactivăce presupune că Poliția va acționa alături de societatea civilăîncercând săse găsească soluții la problemele comunității. La un moment dat, au mai fost astfel de inițiative însă , în acest județ reușim pentru prima datăsăadunăm la un loc toate structurile responsabile de siguranța comunității, conducerea polițiilor municipale și orășenești” ne-a spus comisarul. Încolțit de ziariști, comisarul bucureștean a recunoscut că la nivel de mentalitate, mai trebuie lucrat, mai ales cu polițiștii din zona rurală, adăugând că în această zonătrebuie că utate soluții. De asemenea, comisarul a mai spus că : „În Occident, este recunoscut că siguranța cetățenilor și a comunității nu este o sarcinăexclusivăa poliției. Trebuie săschimbăm viziunea și modul de abordare astfel încât poliția sădevinăun partener al societății civile”

    Nicolae Alin Maximilian este conștient că încrederea populației în poliție este redusă: „În ciuda unor rezultate pozitive, oamenii nu au încredere în poliție. În primul rând din cauza lipsei de comunicare, iar mai apoi cred că încă poliția mai este privităca un organ de represiune. Noi ne-am axat pe rezolvarea cazurilor grave de trafic de droguri, vătămări corporale grave, tâlhării etc și am uitat de ceea ce-i doare mai mult pe oameni. Poliția trebuie sădevinărotițăîntr-un sistem și săfie cât mai aproape de oameni.

Tot cu ocazia acestei întâlniri cu jurnaliștii vâlceni, comisarul Florian Marin a anunțat că în curând în cadrul IJP Vâlcea vor fi încadrați și doi polițiști de etnie rromă: „În context cu normele europene, vom angaja doi polițiști de etnie rromă. La ce probleme avem noi pe Daniil Ionescu, cred că angajarea lor este benefică . În primul rând, pentru că le cunosc limba, iar mai apoi le înțeleg modul de a gândi” a declarat Florian Marin.

Magda Tolea