Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Polițist de la Circulație, amenințat de șoferul lui Pătru

„Ne-au spus că ei au pile la Consiliul Județean și că facem o mare greșealăcare ne va costa, întrucât o să aibă grijăca săfim dați afară” – susține agentul de poliție Romeo Norișor.

Nu știm câți dintre șoferi au o impresie bună, sau măcar mediocrădespre polițiștii de la circulație. Indiferent care ar fi părerea orică rui dintre noi despre oamenii în uniformă , ei trebuie respectați. Rolul unui polițist de la Circulație este esențial pentru monitorizarea siguranței traficului, a fluxului neîntrerupt al acestuia, dar mai ales pentru dirijarea lui. De multe ori, relațiile dintre polițist și conducă torii din trafic devin greoaie, iar comunicarea lasăde dorit, ajungându-se la situații-limită. O întâmplare mai puțin obișnuită, care i-a avut protagoniști pe un șofer de la Consiliul Județean Vâlcea și un polițist de la Serviciul Poliției Rutiere s-a petrecut pe străzile Râmnicului, în seara zilei de 9 februarie a.c.

„Ești un polițist nenorocit! Era să-l bagi la închisoare pe cumnatul meu, Gigi”

Agentul șef adjunct de poliție, Romeo Norișor, povestește că , fiind în trafic pe strada Lucian Blaga din Ostroveni, a observat cum un autoturism marca BMW a pătruns în intersecția dintre Bulevardul Tineretului și strada Lucian Blaga cu vitezăexcesivăși era cât pe aici sălovească un autoturism Daewoo Matiz, ce tocmai oprise în fața trecerii de pietoni din fața blocului A54. „Am văzut că a reușit cu greu săstăpânească bolidul. Chiar și el a fost surprins că nu a făcut accident. Bine că nu s-a întâmplat vreo nenorocire” – spune agentul Romeo Norișor. Fiind martor ocular la iminența producerii unui accident, polițistul i-a cerut șoferului Mihai Constantin Stanciu de 21 ani din Rm. Vâlcea, săse oprească . Mai apoi, polițistul de la SPR s-a prezentat regulamentar și i-a cerut conducă torului auto să-i prezinte pentru control atât documentele personale (cartea de identitate, permisul de conducere), cât și documentele autovehiculului (certificatul de înmatriculare, talonul cu inspecția tehnică , polița de asigurare). Totodată, i-a spus că prin nereducerea vitezei de deplasare, la pătrunderea în intersecție, era pe cale săproducă un accident rutier. Deși i s-a spus sănu coboare din mașină, tânărul Mihai Stanciu a refuzat sărespecte cele spuse și, mai mult,  a respins ideea de a prezenta documentele, motivând că nu a greșit cu nimic. Romeo Norișor spune că șoferul l-a făcut polițist nenorocit pentru că era să-l bage în închisoare pe cumnatul său, Gigi. „După ce mi-a zis chestia asta, am rămas surprins. Vădați seama că , în trafic, intri în contact cu sute de persoane. N-ai cum sa-i ții minte pe toți. Cu toate acestea, mi-am amintit că , în urmăcu doi ani de zile, pe strada Ostroveni din Rm. Vâlcea, l-am găsit pe acest Gigi, care era băut și care a avut un comportament ușor asemănător cu al lui Stanciu, iar colegul meu i-a suspendat permisul pentru consum de alcool pe o perioadă de trei luni de zile. Mi-am amintit deoarece și atunci, ca și acum, a fost prezent socrul, respectiv tatăl, Gheorghe Stanciu. Din câte am înțeles, acest Gigi era șofer de tir”.

A plecat cu mașina acasă

În timp ce autoturismul BMW era oprit, polițistul a observat și modifică rile efectuate asupra mașinii (bările Față și spate, aplicarea pe geamuri a unor folii de culoare închisă, jante neconforme cu normele legale), cerându-i și omologarea R.A.R. Pentru că atât BMW-ul, cât și mașina poliției, blocau traficul din zonă, agentul Norișor i-a cerut șoferului sămute mașina într-un loc unde nu încurcă circulația pentru a continua discuția. Atât i-a trebuit lui Mihai Stanciu. El s-a urcat la volan și nu a mai oprit decât pe bulevardul Pandurilor în fața blocului unde locuia.

Fiul și tatăl, puși pe scandal

Polițistul s-a văzut nevoit să-l urmărească pe șoferul recalcitrant și din nou i-a cerut acestuia săse legitimeze. Văzând că nu a reușit săscape de polițistul insistent, Mihai Stanciu și-a pierdut controlul, a dat cu telefonul de pământ, cu cheile de la mașinăși și-a aruncat geaca. „Văzând un asemenea comportament, am rămas consternat. L-am rugat săse calmeze ca săputem sta de vorbă. I-am mai spus că dacă nu-mi va prezenta nici un act, trebuie să-l duc la sediul poliției rutiere pentru verifică ri. În acel moment, șoferul a reacționat violent, m-a îmbrâncit și m-a înjurat. Dându-mi seama că situația poate scă pa de sub control am dat prin stație și am cerut ajutorul colegilor mei de la ordine publică . De asemenea, am anunțat dispeceratul SPR despre cele întâmplate”. În câteva minute, pe bulevardul Pandurilor și-au făcut apariția doi polițiști de la ordine publică . Ei eu încercat să-l calmeze pe șoferul recalcitrant și, de asemenea, să-l legitimeze. Tot atunci, a apărut și tatăl tânărului, Gheorghe Stanciu, care a început săamenințe că va suna conducerea Consiliului Județean. până la urmă, atât fiul, cât și tatăl s-au urcat în duba poliției pentru a ajunge la sediul SPR. Aici, din nou, Mihai Stanciu nu a vrut săcoopereze cu polițiștii, iar tatăl i-a amenințat încontinuu pe polițiști. Romeo Norișor spune că tatăl șoferului a făcut uz de relațiile pe care le are: „Ne-au spus că ei au pile la Consiliul Județean și că facem o mare greșealăcare ne va costa, întrucât o săaibăgrijăca săfim dați afară. Mai mult decât atât, cei doi au spus că nu ne dau nicio lămurire până când nu ajunge și avocatul lor la sediu”. Peste vreo jumătate de oră, la sediul SPR a sosit avocat Victor Stănculescu, președintele organizației de tineret a PRM- Vâlcea. 

Intrăîn scenăavocatul PRM

Conducă torul auto a refuzat săprezinte date cu privire la identitatea sa până când nu va sosi avocatul său pentru a-l asista. „După aproximativ 30 minute la sediul poliției s-a prezentat un domn care a susținut că este avocatul unui partid politic, neprezentând o delegație sau o legitimație în acest sens și a cerut săstea de vorbăcu tânărul conducă tor auto. Ca prin minune, După câteva minute de discuție, tânărul s-a calmat și a prezentat cartea de identitate și permisul de conducere, susținând că certificatul de înmatriculare nu îl are la el” – ne-a mai declarat Romeo Norișor. Avocatul PRM, Victor Stănculescu susține că a fost împuternicit de Mihai Stanciu pentru a face plângere împotriva procesului verbal de contravenție: „Am contestat amenda și urmeazăsămai facem o plângere penalăpentru lovire. Clientul meu susține că polițistul a tras de el, l-a zgâriat, i-a rupt geaca și l-a împins în mașină”.

La plecare, din nou, polițistul a fost amenințat

După legitimare, agentul de poliție i-a aplicat tânărului o amendăcontravenționalăde 702 lei noi pentru refuz de legitimare, dar și pentru modifică rile efectuate asupra mașinii (bările Față și spate, aplicarea pe geamuri a unor folii de culoare închisă, jante neconforme cu normele legale). De asemenea, Romeo Norișor a propus suspendarea permisului de conducere al lui Mihai Stanciu pentru o perioadă de 3 luni de zile. „La plecarea din sediul poliției unde au fost în prezența avocatului, atât tânărul cât și tatăl acestuia, nu au avut nimic de reclamat ci ” m-au amenințat că vor întreprinde toate demersurile prin influența oamenilor politici, aflați în funcții de conducere administrativăa județului, pentru a fi dat afară, deoarece le-am făcut mult rău familiei lor, nefiind un polițist care săacorde clemență”” – a mai adăugat Romeo Norișor.

Pătru se luptăcu mafioți imaginari

Despre conducă torul auto recalcitrant am aflat că este angajat din 3 ianuarie 2005 ca șofer la Consiliul Județean Vâlcea și conduce autoturismul Dacia Logan cu nr. VL-02-JUD, care-l deservește pe vicepreședintele CJ, Nicolae Pătru. De asemenea, am mai aflat că este fiul secretarei celuilalt vice al CJ, Ioan Cîlea. Contactat telefonic, Nicolae Pătru s-a arătat mirat de cele întâmplate: „Mihăiță e un copil cuminte. Ce a făcut? Nu este niciun păcat că nu a vrut săprezinte actele. Este un abuz al polițiștilor faptul că a fost amendat. Toți suntem conducă tori auto și am văzut că nu și-au schimbat obiceiurile de milițieni. De fapt, când au auzit că este șoferul meu, au luat foc domnii polițiști. Dacă vreți săaflați adevărul și săfiți în slujba lui, trebuie săluptați alături de mine împotriva mafioților ăștia” – a spus, foarte convins, Nicolae Pătru.

În loc de concluzie, prezentăm declarația unui martor ocular Nicolae Irimia, care susține afirmațiile agentului Romeo Norișor: ” ( )  În data de 9 februarie 2007, orele 19.30  măaflam pe str. I.C Brătianu din Rm. Vâlcea în fața blocului A64,  când, la un moment dat, am observat că , pe bulevardul Tineretului, dinspre Hermes, a venit un autoturism BMW cu numărul de înmatriculare VL- 85-SML, care a parcat în parcarea din fața blocului A64,  în zona scă rii C. Imediat După autoturism, a apărut un echipaj de poliție, care a oprit în spatele BMW-ului, din care a coborât  un agent al poliției rutiere, ce s-a îndreptat în grabăcă tre BMW. Din BMW, a coborât un tânăr de circa 20 de ani, tuns scurt, ce a încuiat mașina și a plecat spre blocul A64. Polițistul a întors tânărul, întrebându-l de ce vrea săfugă, cerându-i totodatădocumentele. Tânărul i-a spus polițistului că nu îi dănici un document. Agentul de poliție l-a adus pe tânăr la echipajul de poliție spunându-i săse calmeze, săse liniștească , cerându-i săîi spunăcum îl cheamăși unde locuiește. Conducă torul auto a refuzat, făcând multăzarvăși strigând să-l lase în pace, săplece. ( ) Polițistul a încercat să-l urce în echipajul de poliție. Tânărul s-a împotrivit, îmbrâncindu-l pe polițist, După care și-a dat jos  de pe el geaca de fâș, aruncând pe jos telefonul și mai multe chei. Din blocul A 64 a apărut un bărbat în vârstăde circa 50 de ani, care văzând cele întâmplate a început săstrige la organele de poliție să-i lase fiul în pace. Organele de poliție au încercat săvorbească cu tatăl, cerându-i săîși liniștească fiul care a început săstrige . În loc ca tatăl săîși liniștească fiul, acesta i-a spus fiului săplece pentru că nu are nici o treabăcu poliția ( ) Polițistul a cerut ajutoare ( ) Din nou, tânărul a refuzat să-și prezinte documentele, fapt pentru care polițiștii l-au urcat în dubăpe acesta, lângăel urcându-se și tatăl său, care a cerut sămeargăcu fiul. ( ) Declar că agentul de poliție rutierănu l-a lovit, nu l-a îmbrâncit pe tânărul conducă tor auto și nu a tras de hainele tânărului, acesta plecând cu organele de poliție la sediul poliției în tricou și cu geaca în mânăacestea fiind nedeteriorate. Precizez  că organul de poliție nu a folosit violența împotriva tânărului, cerându-i în repetate rânduri săse calmeze și sănu mai facă scandal. Nu sunt de acord cu comportamentul acestui tânăr Față de organul de poliție, indiferent dacă acesta a săvârșit vreo altăfaptăprin oraș. Doresc ca organele de poliție săaducă la cunoștința șefilor ierarhici comportamentul de zi cu zi al acestor tineri aflați pe drumurile publice pentru ca împotriva lor săse ia măsuri drastice întrucât nu mai existăînțelegere, decențăFață de organele statului ( ) Dacă comportamentul acestui tânăr ar fi degenerat și dacă polițistul ar fi avut nevoie de ajutor, aș fi intervenit.”

Magda Tolea