Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politicienii valceni neaga colaborarea cu Securitatea

          ” A început curățenia morală a clasei politice! VOCEA VÂLCII le-a cerut politicienilor locali să-și explice public eventualele relații cu „poliția politică „. Surprinzător, conform declaraților pe care ni le-au dat, niciunul dintre ei nu a colaborat cu Securitatea ” mai mulți analiști politici, istorici și sociologi atrag atenția asupra unui fapt de neiertat: în timp ce românii se simt trădați de fețele publice care se dovedesc a fi foști colaboratori, adevărații piloni ai sistemului comunist, foștii ofițeri ai Securității nu par să fie amenințați de dezvăluirile CNSAS

 

          Dosariadă, vânătoare de vrăjitoare, lustrație, securist, poliție politică , informator, turnător ori colaborator sunt cuvinte care au intrat foarte rapid, în vocabularul mai tuturor românilor. Aproape peste noapte. Relațiile personalităților vieții publice cu Securitatea au devenit o adevărată ocupație națională…  În urmă cu mai bine de 15 ani, din balconul Pieței Universității, se cerea desecretizarea dosarelor Securității. Între timp, peste subiectul sensibil al deconspirării foștilor colaboratori și ofițeri ai Securității s-a așternut tăcerea. În prezent, deconspirarea câte unui politician cunoscut cum  este cazul Monei Muscă provocă adevărate cutremure în cadrul societății și vieții politice românești. Ca urmare, mai mulți analiști politici, istorici și sociologi atrag atenția asupra unui fapt de neiertat: în timp ce românii se simt trădați de fețele publice care se dovedesc a fi foști colaboratori, adevărații piloni ai sistemului comunist, foștii ofițeri ai Securității nu par să fie amenințați de dezvăluirile CNSAS. însă , nu mai puțin adevărat este că deconspirarea, spun tot analiștii, este necesară și binevenită. Pornind de la această idee, VOCEA VÂLCII le-a cerut politicienilor locali să-și explice public eventualele relații cu „poliția politică „. Surprinzător, conform declaraților pe care ni le-au dat, niciunul dintre ei nu a colaborat cu Securitatea.

          Vlădoiu spune că nu a colaborat cu Securitatea

Deși pe la colțuri, politicienii vâlceni au spus în repetate rânduri că   deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, a avut relații cu Securitatea, social-democratul dezminte aceste zvonuri: „Nu am colaborat niciodată cu Securitatea. Pe vremea lui Ceaușescu am fost primar al orașului Olănești. Când veneau la mine cei de la partid, vorbeam despre treburile legate de administrație. Nu trădam pe nimeni „ mărturisește parlamentarul. În plus, el a precizat că în momentul în care se va da publicității dosarul său, opinia publică nu va avea nicio surpriză, pentru că , spune el, dosarul este curat: „Cei de la Securitate nu au făcut presiuni asupra mea. Nu au vrut să mă racoleze. Oricum, aș fi refuzat” a mai adăugat el. Parlamentarul ne-a declarat că nu a aflat, deocamdată, dacă cineva a cerut ca dosarul său să fie făcut public, dar, în orice caz, nu se teme de rezultate, pentru că „este curat ca lacrima”.  

          Președintele CJ, Dumitru Bușe, l-a luat pe „Nu” strâns în brațe

Dumitru Bușe, președintele Consiliului Județean, neagă și el orice fel de colaborare cu vechea Securitate. „Eu zic că nu am avut relații cu ei. Într-adevăr, am fost rugat să dau note informative, pentru că eram într-o funcție de conducere, dar am refuzat. În orice caz, nu au făcut presiuni asupra mea „ ne-a declarat președintele CJ Vâlcea. Dumitru Bușe mărturisește că nu este cazul să-și facă procese de conștiință, pentru că nu a cooperat cu Securitatea. „Chiar dorm liniștit. Nu am avut treabă cu ei. Sunt absolut sigur că dosarul meu este impecabil. Repet, nu am semnat niciun angajament cu Securitatea”– a încheiat el.

          Ion Cîlea vrea să afle dacă are colegi securiști

Întrebat dacă a avut legături cu Secu Î, vicepreședintele Consiliului Județean Ion Cîlea s-a arătat ușor indignat. „Dacă aș fi colaborat cu Securitatea mai trimiteam eu, spre verificare la CNSAS o listă cu consilierii județeni ai PSD? Vă dați seama că nu Nu am făcut carieră turnându-i pe alții, făcându-le rău” a spus vicele. Mai mult decât atât, Ion Cîlea spune că cei de la Securitate nu au făcut niciodată presiuni asupra sa, deoarece îndeplinea, pe timpul regimului comunist, o funcție de conducere: „N-aveau nicio treabă cu mine, nu m-au rugat să colaborez cu ei Eu nu eram șef, eram specialist” a conchis el. 

          Pătru crede în curățenia morală a clasei politice

Celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean, Nicolae Pătru a afirmat și el că a refuzat colaborarea cu cei de la Secu Î:„Nu am avut relații cu ei, că eram erou al muncii socialiste. Au încercat ei să mă racoleze, dar nu au reușit. M-au urmărit un timp Presiuni nu au făcut. Oricum știau că aș fi refuzat” spune el, râzând. În opinia peremistului, pe eșichierul politic românesc nu există nicio formațiune politică , în care să nu se afle, în funcții de conducere, persoane care au colaborat cu Securitatea. „Toți politicienii care se dovedesc a fi colaborat cu cei de la Secu Î ar trebui să dispară de pe scena politică . E nevoie de curățenie morală „  – a  mai adăugat el.

Senatorul PD Dorel Jurcan a fost ceva mai reținut în declarații. „Nu am colaborat cu Securitatea și nici nu au încercat să mă racoleze” a spus el scurt.

Liberalul Traian Dobrinescu crede că Securitatea nu l-a avut niciodată în vizor, pentru că era „un amărât profesor de limba română și franceză. Nu am colaborat pentru că , probabil, erau deja alții care turnau. Așa că nu au făcut presiuni asupra mea” a precizat el.

          Prefectul Anuța Handolescu n-are emoții

Anuța Handolescu nu are nicio emoție privind desecretizarea dosarului său de la Secu Î. „Ştiu că premierul Tăriceanu a cerut pentru toți funcționarii guvernului verificarea la CNSAS. În ceea ce mă privește, pot să spun că n-a vrut nimeni să mă racoleze, deși în facultate aveam și colegi străini, cu care mă înțelegeam destul de bine. Apoi, am lucrat pe șantier și nici acolo nu am devenit țintă pentru vechea Securitate” a precizat prefectul județului.

          Emilian Frâncu a colaborat cu Securitatea

Până acum, singurul politician vâlcean care a recunoscut că a colaborat cu Securitatea, prin semnarea mai multor note informative, este deputatul liberal Emilian Frâncu. Iată ce a declarat el într-o conferință de presă, susținută cu câteva zile în urmă: „S-a întâmplat în perioada în care am lucrat la PTTR (actuala Companie Națională Poșta Română), dar și când am fost ghid la BTT (Biroul de Turism pentru Tineret). Ţin să menționez că nu am făcut poliție politică , întrucât acestea erau doar niște rapoarte nevinovate, care nu au făcut rău nimănui. La BTT, ghidul, șoferul și șeful de grup semnau câteva rânduri informative, că , de exemplu, în timpul excursiei nu s-a întâmplat nimic. Am semnat note și în perioada în care am fost șef al Compartimentului Personal de la PTTR, dar această sarcină era prevăzută în fișa postului”. Aceasta este destăinuirea făcută de Emilian Frâncu în fața a peste 10 jurnaliști din presa locală în data de 16 august 2006.

O altă dovadă a colaborării lui Emilian Frâncu cu Securitatea o face declarația liberalului dată în noiembrie 2000, declarație ce i-a fost necesară la candidatura pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2000. Reproducem integral declarația autentificată de notarul public Ion Holohan:

„Subsemnatul Emilian-Valentin Frâncu, cetățean român, fiul lui Cornel și al Valentinei, născut la data de 13 februarie 1956 în municipiul Rm. Vâlcea, județul Vâlcea, cu domiciliul în mun. Rm. Vâlcea, strada Carol I, nr. 4 (fostă stradă Mareșal Ion Antonescu), bloc M, scara A, ap. 5, județul Vâlcea, legitimat cu BI seria GX nr. 486166, eliberat de Poliția mun. Rm. Vâlcea la data de 29 mai 1997, de profesie inginer, cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declarații, după luarea la cunoștință a conținutului Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică , declar pe propria răspundere că nu am fost agentul sau colaboratorul organelor de securitate, ca poliție politică , în interesul art. 5 alin. 1 5 din lege.

Menționez faptul că am avut relații de serviciu cu organele de securitate, în calitate de angajat al Direcției Județene de poștă și telecomunicații Vâlcea și ghid B.T.T.

Dau prezenta declarație fiindu-mi necesară pentru a candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2006.

Redactată și dactilografiată în cinci exemplare, astăzi data autentifică rii, la Biroul Notarului public, Ion Holohan, cu sediul în municipiul Rm. Vâlcea”.

          Demnitarii care și-au recunoscut colaborarea nu mai pot deține funcții publice

Legea accesului la dosarele Securității a deschis cea mai mare parte a arhivelor fostei poliții politice. Practic, la cerere, fiecare cetățean român are dreptul să-și vadă propriul dosar. Mai mult, dosarele persoanelor ce dețin demnități și funcții publice, indiferent că sunt numiți sau aleși, de la nivelul primarilor, consilierilor locali și județeni, al directorilor din administrația locală, al magistraților, până la senatori, deputați și președintele României, sunt verificate din oficiu de CNSAS. Toți aceștia au fost obligați să dea o declarație pe proprie răspundere privind relațiile pe care le-au avut cu Securitatea. În cazul în care din verificarea întreprinsă de CNSAS reiese că o persoană a tăinuit relațiile pe care le-a avut cu poliția politică , conform legii aceasta își pierde automat funcția publică deținută, urmând să fie pus sub acuzație pentru infracțiunea de „fals în declarații publice”. Firește, sunt siliți să își părăsească posturile și demnitarii care și-au recunoscut colaborarea cu organele de represiune politică .

Olivia Pirvu