Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politica pe bicicleta

Primarii PSD au pedalat că tre conservatori ” partidul Conservator (PC), s-a transformat, la Vâlcea, într-un adevărat aspirator de traseiști ” primarii Dumitru Pearcu, Alexandrina Ivancu, Ion Bușagă și Ștefan Aurel și-au schimbat partidul ” dacă PSD-ul revine la guvernare edilii cochetează cu ideea de a se reîntoarce în partid

      La Vâlcea, peste jumătate din primarii aleși în iunie 2000, și-au schimbat afilierea politică , cel mai mult profitând de aceasta situație PSD care a trecut de la 35,5% la peste 70% dintre primari. După alegerile din 2004, cele două formațiuni politice importante (PNL și PD) dețin aproape 86% din mandatele de primar.

      În perioada 2000-2004, migrația politică a atins cote uriașe, racolările primarilor, ale consilierilor locali și celor județeni fiind o practică politică a partidului aflat la acea vreme la guvernare – PSD. După alegerile de acum doi ani, atât democrații cât și liberalii s-au exprimat împotriva migrației politice, deși au dat totuși liber racolărilor la nivelul filialelor.

Și în Vâlcea, ca și în alte județe ale țării, există destui politicieni, primari, consilieri locali sau județeni care s-au plimbat prin mai toate partidele existente. Migrația politică este un fenomen permanent în România postdecembristă. Dincolo de oportunismul balcanic, ea relevă și faptul că doctrina politică este, pentru foarte mulți, o vorbă goală, un moft, care ar aparține trecutului romantic al politicii. De obicei, oamenii se adună, sub sigla unui partid, indiferent cum s-ar numi el, doar pentru interesele de moment, și nu pentru a servi o cauză neapărat. Traseismul politic a fost foarte mult invocat în legislatura trecută, când PSD – aflat la guvernare – a racolat tot ce putea în teritoriu, mai ales primari și consilieri locali, motiv pentru opoziția de atunci, în primul rând PNL și PD, să strige ca din gură de șarpe că este imoral ce se întâmplă și că -și iau angajamentul că niciodată nu-i vor primi înapoi pe trădători și nu vor accepta în propria ogradă picior de pesedist.

      La o analiză mai atentă a traseului urmat de primarii „bicicliști”, realizăm că la Vâlcea, După alegerile din 2004, Partidul Conservator (PC), s-a transformat într-un adevărat aspirator de traseiști.  Din datele pe care le deținem până -n prezent, foștii primari social-democrați au ales să vâslească în barca conservatorilor, dezamăgiți, spun ei, de politica de îngâmfare pe care o duce PSD-ul.

      Am încercat să obținem câteva răspunsuri ale edililor-pasageri legate de motivele care i-au determinat să plece de la partidele, pe listele că rora, și-au câștigat că lduțul fotoliu de primar. Între timp, el s-a cam răcit, și nedorind să facă pneumonie, aleșii locali s-au gândit să-l încă lzească puțin cu „suflarea” aproape că lduță a puterii actuale. Și-au pus fesul-interesul drept în vârful capului și s-au parașutat că tre alte doctrine. Acolo, au găsit oameni mai înțelegători, mai aplecați chipurile că tre rezolvarea problemelor cetățenilor. I-au dat un șut cocorului social-democrat drept în cioc și și-au spus că nu dă deloc bine să fii primar de opoziție.

      „Sunt primar, am bicicleta mea!”

      Într-una din foarte puținele sale conferințe de presă, liderul democrat, Dorel Jurcan, anunța că Viorel Cioteanu (PSD), primarul orașului Băile Olănești a tăiat cuvântul social din adeziunea sa. Adică , a devenit democrat. Întrebat ce l-a determinat să pedaleze spre un alt partid, mai nou-democratul a sărit ca ars. „Așa și care e problema? Mda, eram la PSD când am câștigat primăria, să zicem Pentru mine PSD-ul este un mare semn de întrebare. Acolo e corupție mare, îngâmfare, oameni fără nici un fel de scrupule La ei, se vorbește încă cu „dumneavoastră”, în timp ce în PD, se vorbește cu „tu”. Nu știu unde sunt acum, poate acolo unde am fost întodeauna. Nici eu nu știu„ susține el, apelând la un ilar joc de cuvinte. Mai pe șleau, primarul e în două luntrii: una democrată și alta social-democrată. Iar de va fi ca PSD-ul să ajungă peste doi ani, din nou la guvernare, el spune că se mai gândește dacă va reveni sau nu, în partid. Deci, edilul a „decolat” de la social-democrați, de ceva timp, în ciuda filozofiei ieftine la care apelează pentru a se explica. Un lucru esențial omite însă Viorel Cioteanu De ceva timp, a intrat în vigoare „Legea migrației politice”, care prevede că primarii își vor pierde mandatul în situația în care, din vina lor, rămân fără calitatea de membri ai partidelor pe a că ror listă au fost aleși. Așa că e mai greu să dea fuguța înapoi la PSD.

      Primarul „mă abțin”

      Sindromul traseismului l-a lovit irecuperabil și pe primarul comunei Berislăvești, Ion Bușagă. Acesta a câștigat pe listele PSD-ului, dar din motive pe care nu dorește să le explice nimănui, a preferat să pună social-democrația la conservat. A trecut cu arme și bagaje la PC. Întrebat de ce a părăsit PSD-ul, el a spus: „Mă abțin. Nu pot să vă răspund. Zău, lăsați-mă, mă abțin „. până la urmă, e adevărat ce se spune că absenteismul nu duce la nimic bun, dar, toată lumea a văzut cum se pupă pe obraji cu Dumitru Bușe, președintele PC, la fiecare eveniment pe care-l organizează. De Față cu pesediștii, fără nici o reținere, așa că ce oare l-o determina să se abțină așa de rău? În schimb, Alexandrina Ivancu, primarul comunei Livezi, cu origini pesediste și ea, recunoaște că a plecat la conservatori.

      „Da, am plecat. Așa am considerat eu că este mai bine.  Mda, am vorbit cu domnul Bușe când m-am hotărât să plec. De ce mă întrebați? Ce e așa de important dacă am plecat sau nu?”– ne-a răspuns ea, cu voce robotică . însă , dacă PSD-ul va câștiga viitoarele alegeri locale și parlamentare, Alexandrina Ivancu nu este sigură de traseul politic pe care-l va urma. Se prea poate să oprească din nou, în gara numit PSD. „Dacă ies social-democrații în 2008, nu știu, vom mai vedea. Poate „ .

      Primarul comunei Tomșani, Dumitru Pearcu, ne-a luat prin învăluire. Ne-a dat un răspuns în trei peri, ce ar pune și o mâță beată-n coadă:

„Fiecare poate să spună ce dorește. Nu știți dacă vreau să plec de la un partid la altul. Nu pot să vă dau o certitudine Știți că în interiorul PSD-ului eu am avut mereu o poziție verticală, am fost intransigent Sunt foarte aproape de PC, este adevărat. Da, e posibil să plec la PC, să fiu la PC Am găsit foarte multă înțelegere și la deputatul PNL, Emilian Frâncu, la PD, de asemenea. Personal, sunt în relații bune cu toți parlamentarii puterii.  Dar, cu domnul Dumitru Bușe și cu cei din conducerea PC, am o relație mai apropiată, ne întâlnim mai des. Mă înțelegeți „ ne-a declarat edilul. Un alt primar pe care PC-ul se laudă că l-a achiziționat pe „stoc” este cel de la Berbești, Ștefan Aurel, cunoscut ca un neliniștit politic.

      Mirajul puterii seduce tot mai mulți pesediști sătui de viața austeră din Opoziție

      Traseismul politic a redevenit o preocupare majoră a politicienilor locali sau din eșalonul doi. În ultimul an, la nivelul central, aproape în fiecare zi un primar a trecut de la o formațiune politică la alta.  Fenomenul pare să nu se sfârșească aici. Analiștii estimează că până la alegerile locale din 2008, aproape jumătate dintre aleșii locali își vor schimba partidul pe listele că ruia au candidat. În legislatura trecută, în perioada 2000-2004, fosta opoziție și actuala putere denunță că aleșii locali care au câștigat pe listele lor sunt supuși la tot felul de șicane și presiuni politice pentru a se înscrie în PSD. Acum situația s-a inversat. Iar practica de la nivel central, a fost preluată și la Vâlcea. Social-democrații vâlceni trâmbițează că Alianța D.A. și PC-ul le fură primarii. Prefăcându-se că nu au auzit, aceștia au semnat adeziuni pe sub masă, vorbind cu capul sus despre legea care interzicea migrația politică.