1

Politica de mahala

Liberalii mint. Social-democrații aplaudă, pe ascuns, bucuroși că deși în opoziție, paradoxal, sunt la guvernare. La Vâlcea, de ochii lumii, „gurul” liberalilor Emilian Frâncu aruncă , cu nonșalanță, praf în ochii electoratului. Vorbește des, în ultima vreme, despre tunurile economice date de social-democrați, în orânduirea trecută. Pe sub masă, însă , liberalii și pesedeii își strâng prietenește mâna, coalizați în jurul ciolanului mare la care au rămas săroadă, După ce au scă pat de PD. Scena politică a devenit obscenă. Încrederea electoratului în politicienii actuali e aproape de zero. Lor nu le pasă. Nici măcar nu încearcă săse prefacă . până la alegerile din 2008 mai e timp și se bucurăcă mai au destul răgaz să-și garnisească conturile și săle crească gușile de bunăstare ca la pelicani. Voința poporului e doar o utopie pentru ei și parcă le pare rău că nu au o eternitate la dispoziție săîngenuncheze și mai tare națiunea română. Îara e zguduită, din temelii, de scandaluri politice menite săne arate ca niște circari de mâna a patra în ochii Uniunii Europene. Degeaba ni se transmit semnale exterioare care atrag atenția că dacă Continuă m astfel riscă m sănu depășim stadiul de copil urât și sărac al Europei.

Dar, sărevenim la problemele politice de interes local Emilian Frâncu – cel care își dorește sădevinăcu ardoare unul dintre stâlpii guvernării „locale” – a făcut o serie de declarații șocante, deși nu surprinzătoare având în vedere mocirla politică în care a ales, de curând, săse scalde alături de PSD. că tot a venit vorba de social-democrație, liderul liberalilor vâlceni a anunțat sec că de azi încolo, va admite înscrierea pesediștilor în PNL. Nu e mult de când același Frâncu spunea de parcă luase foc în gurăcă nu va admite vreodatăca vreun membru din acest partid săvinăînspre liberalism. Îopăind și el pe acordurile muzicii de prost gust cu tonalități politice, impusăde la centru, Gurul liberal a început săfredoneze, în teritoriu, același refren care în subsidiar induce, pe deplin, ideea că PNL și PSD nu mai sunt inamici.

Întrebat dacă existăo înțelegere între cele două formațiuni politice, liberalul a zis, că un asemenea lucru este total neconform cu realitatea. Mai mult, el a declarat că , într-o asemenea eventualitate, își va demisia din toate demnitățile pe care le deține. Aiurea. Ar trebui să-o facă pe acum. Declarația potrivit că reia va permite racolarea pesediștilor de PNL este un semnal clar că între PNL și PSD există, deja, o intimitate politică pe care o înțelege orice muritor de rând. Ce dovadămai clarăne mai trebuie că cele două formațiuni politice au devenit surori de cruce, unite doar de lupta imoralăpentru putere?

Deocamdată, pesediștii vâlceni refuzăsăspunăprea multe despre modul în care s-a conturat actuala scenăpolitică . Au intrat într-o poziție de stand-by și au renunțat la atacurile pe care le tot făceau la adresa liberalilor. Au destule de câștigat dacă fac pliscul mic. Oricum ar fi lucrurile, cele două partide stau tot mai prost în încrederea electoratului, care va taxa, fărădoar și poate, lipsa de onestitate politică care-i caracterizează. În momentul de Față , liberalii nu se aflădeloc într-o poziție confortabilă.  PNL nu se mai poate poziționa ca partid antiprezidențial fărăa fi asociat cu PSD sau PC, ceea ce anuleazăorice mesaj anticomunist sau antisecurist (amintit de nenumărate ori de liderii liberali), cu atât mai puțin cel referitor la anticorupție.
Paradoxal, deși se iubește cu PSD,  PNL se aflăexact în aceeași situație în care se aflăPD, adică izolat complet pe scena politică . Sprijinul pe care par că îl acordăPSD, PRM, PC nu face decât să-i aducă deservicii majore, această asociere oripilând deja, așa cum aminteam,  propriul electorat. Este foarte clar că nu mai existăcale de împăcare între liberali și Traian Băsescu. De partea cealaltă, PNL supărat că este „muștruluit” mai mereu de șeful statului, i se pare că ar fi injust săstea doar săîncaseze loviturile din partea președintelui. Așa că reacționează, sinucigaș, aducând în prim plan activități cu pronunțatăactivitate antiprezidențialăcare va conduce rapid și sigur, partidul pe calea pierzaniei politice. Ne pregătim de înmormântare