Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

‘Platforma Liberala’ – un exercitiu de democratie politica

          ” Theodor Stolojan luptăpentru unitate în interiorul PNL  ” deciși sănu mai accepte comportamentul dictatorial impus de șefii liberali, inițiatorii acestei construcții politice cer redobândirea identității liberale ” Flutur și Stolojan susțin că „platforma” se consolideazăcontinuu ” criticând dur conducerea PNL, Cristian Boureanu îl comparăpe Tăriceanu „cu un porc care s-a repezit la troc, aducând lături în partid” ” în opinia lui Flutur, dictatura din partid trebuie înlocuităcu libera expresie ” el mai spune că PNL-ul a ajuns partidul lui „Sărut mâna, conașule!”, iar Raluca Turcan crede că e o formațiune politică de genul Dinu Păturică  

 

          „Am format o forțăpolitică redutabilă, care a dat naștere adevăratei democrații în PNL”, a spus Theodor Stolojan, zilele trecute la Sibiu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu susținătorii „Platformei Liberale” din acest județ. Inițiatorul acestei construcții politice i-a avut alături, la Sibiu, pe teoreticianul platformei, Valeriu Stoica, fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, deputații Cristian Boureanu, Raluca Turcan și Petre Ungureanu, precum și pe fostul ministru al Sănătății, Mircea Cinteză.

Încă de la începutul discursului său politic, Theodor Stolojan a ținut săsublinieze că , în ultima perioadă , tot mai mulți membri PNL aderăla platforma liberală, astfel, fiind posibil ca balanța voturilor din Parlament săse schimbe decisiv. „Suntem, în continuare, deschiși dialogului cu cei din conducerea PNL-ului. Avem speranța că în acest partid va fi recunoscut principiul general valabil și anume că o „echipăneperformantătrebuie înlocuită”. Conducerea partidului se comportă, în acest moment, ca un canibal care-și devoreazăprin excludere membrii care au muncit cel mai mult pentru creșterea în credibilitate a acestei formațiuni politice. Prin excluderea lui Flutur, Tăriceanu transmite un mesaj foarte clar și anume că nu-l intereseazăvalorile liberale, ci interesul propriu și pe cel al petroliberalilor săi. El vrea o falsăunitate în partid prin zdrobirea caracterelor „ a spus Stolojan. Politicianul a mai adăugat că ministrul Flutur, unul dintre cei mai competenți miniștrii liberali, în opinia sa, a reușit săfacă performanță, pentru prima datăîn România, în domeniul Agriculturii. „În loc să-l încurajeze săcontinue proiectele pe care le începuse, Tăriceanu l-a revocat din funcție”  – a mai spus el.  Cea mai mare problemăa PNL-ului, susține Stolojan, este aceea că , în ultima perioadă , în acest partid nu a intrat nicio personalitate, care săajute la creșterea credibilității liberalilor. „În 2005, într-o discuție pe care am purtat-o cu Tăriceanu, i-am atras atenția că PNL nu are un proiect viabil de dezvoltare al partidului sau de dezvoltare a României După aderarea în Uniunea Europeană „ . Theodor Stolojan a atras atenția că în perioada imediat următoare intrării țării noastre în U.E., regiunile din România care sunt mai slab dezvoltare, trebuie sprijinite financiar. „Vremea atitudinii de tipul „Sămai vedem, sămai așteptăm” a trecut. Este nevoie a se face o opțiune, acum” i-a îndemnat Stolojan pe „platformiștii”, prezenți la întâlnirea de la „Sala Talia”, din Sibiu.

          PNL are nevoie de o reformă internăprofundă

          Valeriu Stoica a subliniat că , din păcate, PNL-ul, la această dată, nu este un partid european și că a venit momentul ca liberalismul românesc săfie reconstruit din temelie pentru a deveni, cu adevărat, un partid modern. Ca și Theodor Stolojan, el a adus în discuție ideea că „Platforma Liberală”, reprezintăun exercițiu democratic pe o scenăpolitică în Continuă transformare. „Noi venim cu o ofertăviabilă, care săimplice participarea membrilor PNL la elaborarea și fundamentarea strategiilor, precum și la adoptarea deciziilor politice importante. Este foarte important săacceptăm curentele interne care iau naștere în partid și sădăm frâu liber competiției din interiorul PNL. Cea mai importantăînsă , din punctul nostru de vedere, este transparența, care nu mai trebuie mimată, ci pusăîn practică „ a afirmat Valeriu Stoica. În concluzie, el propune o profundăși realăreformă în cadrul PNL, care sătransforme acest partid într-unul european, în care, democrația și transparența săprimeze.

          În opinia lui Flutur, Orban este un „vorbete de week-end”

          Fostul ministru al Agriculturii, Gheorhe Flutur, a avut un mesaj tranșant și concis din care a reieșit, în mod evident, regretul său că nu s-a alăturat,  mai demult, „platformiștilor”. „Am fost unul dintre acei politicieni care a făcut politică din casa „Big Brother” și care a luptat, în  permanență, pentru starea de normalitate din interiorul PNL-ului. Este acesta un partid normal, în condițiile în care are 2 președinți afarăși 2 în casă?” se întreabăel. În percepția sa, odatăcu intrarea României în Uniunea Europeană , țara noastrătrebuie să”exporte” democrație și nu dictatură. Mai mult, el a spus că , în prezent, un liberal bun este un liberal mut. Mai exact, actuala conducere a partidului îi eliminăpe toți aceia care au curajul săaibăaltfel de idei decât șefii lor, libertatea de expresie fiind astfel, flagrant încă lcată. „Dăm naștere la adversari politici imaginari, purtând războaie politice false. Uităm că , de fapt, avem de terminat lupta pe care am declarat-o, cu mult timp în urmă, PSD-ului și omitem că a început un război intern, ce trebuie săse sfârșească în favoarea liberalismului românesc. Finalitatea trebuie săducă la salvarea lui Cred că sunteți de acord că nu vrem o formație politică a lui „Sărut mâna, conașule!”, ci una modernăîn care săguverneze perfect legea democrației. Deviza PNL-ului nu mai este demult „Prin noi înșine!”, ci „Excludeți fraților, excludeți”” a declarat el. Un „vorbete de week-end” ca Ludovic Orban, crede Gheorghe Flutur, care a făcut mult rău PNL-ului, ar fi trebuit exclus, de foarte mult timp din partid. În încheierea speach-ului său, fostul ministru al Agriculturii a spus că starea de normalitate din acest partid nu poate fi atinsă prin întâlniri politice, cu titlul de „simpozion” sau tot felul de conferințe de presă. „Trebuie sămergem în teritoriu, săvorbim cu oamenii, săle ascultăm doleanțele „ a sugerat el inițiatorilor platformei liberale.

          „Tăriceanu s-a repezit ca porcul la troc și a adus în PNL doar lături” Cristian Boureanu

          Deputatul liberal vâlcean, Petre Ungureanu, a avut un discurs tranșant și extrem de sincer care a declanșat aplauze, fiind ovaționat de cei prezenți, După aproape fiecare mesaj politic transmis „platformiștilor”. „Venind la Sibiu, mi-am dat seama că avem nevoie săimportăm niște nemți” a spus el făcând referire la edilul-șef al Sibiului, Klaus Johannis. „Singurul primar neamț pe care l-a avut Râmnicu Vâlcea a continuat deputatul a fost Sorin Zamfirescu, care, de altfel, și-a dat și demisia, de curând, din funcția de președinte al organizației municipale a PNL. ( ) De acum încolo, refuz sădau girul unor măgării, care săpoarte amprenta liberală. Dacă nu vom lupta cu toate armele pentru a restabili unitatea în interiorul PNL-ului, riscă m ca PSD-ul săajungămai democratic decât noi. Trebuie săavem mare grijăce vom face de acum încolo, pentru că am început săînlocuim „baronii” social-democrați cu „logofeții” liberali.   a conchis el.

Extrem de acid, Cristian Boureanu a adus critici dure președintelui partidului, că lin Popescu Tăriceanu despre care a spus: „s-a repezit ca porcul la troc și a adus în PNL numai lături”.          

          Acesta a punctat că „Platforma Liberală” nu se situează, așa cum o percep cei mai mulți, în afara partidului, ci în interiorul său și că , în viitorul apropiat, o fuziune cu PD-ul nici nu poate fi luatăîn discuție. „Tăriceanu a primit un partid mare și puternic la cheie și și-a bătut joc de el. ªeful partidului nu a înțeles că noi nu facem politică pe persoane, ci pe proiecte viabile, iar el nu a fost în stare săproducă niciunul. E momentul ca Tăriceanu sărealizeze că nu mai beneficiazăde susținerea clasei politice din România. Ar trebui, deci, săplece în demnitate, însă , nu cred că se va întâmpla așa „Cel care astăzi tace, mâine nu va mai exista”, este un principiu de care e nevoie săținem cont” a încheiat Boureanu.

Mai moderatăîn declarații, Raluca Turcan a spus că la această oră, „Platforma Liberală” nu dorește unificarea cu PD-ul, ci regăsirea identității liberale. „Trebuie săurmărim unificarea forțelor de centru dreapta din România și săavem grijăca PNL-ul sănu ajungăun partid de genul „Dinu Păturică „. El trebuie săfie un demn continuator al politicii Brătienilor” a zis ea.

          „Platformiștii” doresc echilibru și unitate în PNL

          După discursurile susținătorilor „Platformei Liberale” a urmat o scurtăconferințăde presă, cu ocazia că reia Theodor Stolojan a reiterat ideea că „platformiștii” sunt deschiși dialogului cu cei din conducerea PNL, deși, susține el, pânăacum răspunsurile primite din partea acestora au fost pline de aroganță. Gheorghe Flutur, ministrul revocat din funcție, sperăca premierul României săgăsească , cât mai rapid, la Agricultură, un înlocuitor care săcontinue proiectele pe probleme de integrare Europeană . În plus, acesta a explicat că în decizia PNL-ului de retragere a sprijinului politic a fost încă lcat statutul partidului. Așa cum a spus și în discursul său, Flutur a menționat că platforma este o mostrăde democrație care, imperios necesar, trebuie săducă la restabilirea unității în PNL. Întrebat care este mesajul concret transmis de platformă , Valeriu Stoica a spus că acesta este expresia comunăa dorinței politice a susținătorilor ei și că noua construcție aduce o ofertăconcretă, pozitivăcare cere salvarea valorilor liberale românești. „Pe democrați a spus Stolojan îi privim ca pe niște parteneri politici și nu ca pe niște adversari inventați”. 

La această dată, peste 31 de parlamentari și-au exprimat opțiunea de a adera la „Platforma SS”, iar inițiatorii acestei construcții politice, își vor continua „turneul”, prin țară(Târgoviște și Suceava), pentru a explica necesitatea redobândirii echilibrului și unității în interiorul PNL.

Olivia Pirvu