Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 63% din școlile generale nu au autorizație sanitară

Situație dramatică în unitățile de învățământ din județul Vâlcea

„majoritatea școlilor care nu au autorizație sanitarăde funcționare sunt din mediul rural și au cam aceeași problemă: lipsa sursei de apăși W.C – urile neigienizate ” printre aceste școli putem enumera: Școala I – IV Valea Mare – Băbeni, Școala I – IV Ulicioiu din Bălcești, Școala I – IV din Fețeni, Școala I – IV Slătioarele din Ocnele Mari, Școala I – IV Groși din Cernișoara, Școala I – IV din Câineni Mici, Școala I – IV din Bălteni din Copăceni, Școala I- IV Poienari – Ghioroiu ” „Le-am cerut tuturor directorilor de unități de învățământ măcar săsolicite autorizația sanitarăde funcționare de la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea. Aveam școli unde nu se solicitase acest act atât de necesar de ani de zile”, ne-a spus inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Gheorghe Ciucă

Anul școlar 2007 – 2008 a început de mai bine de o lunăși jumătate. Ca în fiecare an, cea mai mare problemăcu care se confruntă autoritățile locale este lipsa de autorizații sanitare ale unităților de învățământ din județ. La nivel național, ultima evaluare aratăcă aproximativ 10.000 de unități școlare nu au obținut autorizații sanitare de funcționare, 5.500 dintre acestea neputând săo obținădin cauza faptului că nu au apăpotabilăși grupuri sanitare, iar 2.500 nici măcar nu au solicitat Autorităților Județene de Sănătate Publică obținerea lor. Pentru 2008, ministrul Educației și Cercetării a promis rezolvarea acestei probleme, prin găsirea unor soluții tehnice pentru școlile aflate în localitățile unde nu existăcanalizare și unde primarii au spus că nu au resursele necesare pentru întreținerea unor fose septice pentru grupurile sanitare. Trebuie menționat că bugetul alocat educației pentru anul viitor este de 6% din PIB, ceea ce reprezintăo creștere de 24,3% Față de bugetul alocat învățământului în 2007.

Ce spune șeful Inspectoratului Școlar?

Un ultim raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea scoate în evidențăcă la nivelul județului Vâlcea există341 de școli generale cu clase I – IV, I – VIII, în mediul urban și rural. Dintre acestea 216 unități (63%) nu au primit nici până acum autorizație sanitarăde funcționare. De ce? Pentru că nu le asigurăelevilor nici măcar minimele condiții de igienă. „Le-am cerut tuturor directorilor de unități de învățământ măcar săsolicite autorizația sanitarăde funcționare de la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea. Aveam școli unde nu se solicitase acest act atât de necesar de ani de zile. Nu se poate așa ceva. Le-am spus săsolicite de urgență. Zilele trecute, am vorbit cu reprezentanții Autorității și mi-au spus că au înaintat documentația toți directorii. Acum rămâne de văzut câte școli vor primi „ – ne-a mărturisit inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Gheorghe Ciucă . Lipsa sursei proprii de apă, WC – uri neigienizate, săli de clasămurdare, mobilier vechi au fost doar câteva din neregulile care i-au determinat pe inspectorii ASP sănu elibereze autorizațiile de funcționare.

Elevii, în pericol

La Școala I – IV din Urșani acordarea autorizației a fost amânatăpe termen nelimitat. Asta pentru că , la ultimul control, inspectorii sanitari au descoperit că sistemul de distribuție al apei din unitate este defect, iar curățenia în sălile de clasăși grupurile sanitare lasăde dorit. Mai mult decât atât, sobele de teracotăfolosite pentru încă lzirea sălilor de clasă, au plăcile fisurate, reprezentând un adevărat pericol pentru copii. Cu aceeași problemă, se confruntă și elevii din localitatea Roșiile. La Școala generalăI – VIII din localitate plăcile de teracotăale sobelor din sălile de clasăsunt fisurate, existând riscul de apariție a unor accidente sau intoxicații. De asemenea, acolo calitatea apei nu este certificatăde existența unor buletine de analiză. O altăunitate de învățământ neautorizatăeste Școala cu clasele I – VIII din Runcu. Aici copiii pot fi accidentați chiar în timpul orelor de curs pentru că tavanul dintr-o clasăeste deteriorat, în orice moment putând săcadăpe ei. De asemenea, la Școala I – VIII Bârsoiu, aripa de sud a localului este înclinatăși se poate prăbuși oricând, iar la Școala I – VIII din Dealu Văleni probele de apăsunt necorespunzătoare chimic și bacteorologic. În acest fel, copiii se pot alege foarte ușor cu boli contagioase.

Lipsa sursei de apă, o problemă generală în mediul rural

Majoritatea școlilor care nu au autorizație sanitarăde funcționare sunt din mediul rural și au cam aceeași problemă: lipsa sursei de apăși W.C – urile neigienizate. Printre acestea, putem enumera Școala I – IV Valea Mare – Băbeni, Școala I – IV Ulicioiu din Bălcești, Școala I – IV din Fețeni, Școala I – IV Slătioarele din Ocnele Mari, Școala I – IV Groși din Cernișoara, Școala I – IV din Câineni Mici, Școala I – IV Bălteni din Copăceni, Școala I- IV Poienari – Ghioroiu și multe altele. Sute de elevi vâlceni din mediul rural învață, în acest moment, în condiții mizere, ei fiind privați de privilegiile pe care le au cei din mediul urban. Acest lucru se întâmplănumai din cauza neimplică rii autorităților locale, care rămân în continuare pasive la nevoile copiilor. Mai mult decât atât, la ora actualăexistăun număr semnificativ de școli ale că ror clădiri sunt foarte vechi și într-o stare avansatăde degradare. La Școlile din Negrulești, Linia, Fișcă lia, Sălătrucel și Atârnați – Vaideeni iluminatul natural și artificial este deficitar, iar la Școala I – VIII din Râmești – Horezu, localul este foarte vechi, iar elevii sunt nevoiți săintre în clase direct de afarăpentru că nu existăun hol de acces.

Liceul din Băile Govora aratăimpecabil

Același raport al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea aratăcă din cele 30 de licee din județul Vâlcea, doar trei nu au obținut autorizația sanitarăde funcționare. Acestea sunt: Grupul Școlar „că pitan Pleșoianu” din Rm. Vâlcea – localul a intrat într-un proces de reabilitare, Grupul Școlar „Preda Buzescu” din Berbești – în curs de reabilitare și Liceul Teoretic Măciuca. Mai mult decât atât, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnic a fost autorizat doar cu program de conformare. Asta pentru că la ultimul control al inspectorilor sanitari, care a avut loc în această vară, s-a constatat că nu au fost respectate termenele prevăzute în programul de conformare, adică conducerea școlii nu a găsit un alt spațiu pentru cabinetul de stomatologie, care funcționa în același spațiu cu cabinetul de medicinăgenerală. „Noi avem vizăpe autorizația sanitarădin martie 2007 și este valabilătimp de un an. Într-adevăr, avem probleme cu cabinetele medicale din unitatea de învățământ. Nu avem spațiu suficient, pentru că funcționeazădouă cabinete, printre care și unul stomatologic. Singura soluție în acest moment este transferarea cabinetului stomatologic la Colegiul Tehnic Forestier, pentru că am înțeles că acolo este spațiu suficient. Vom rezolva și problema asta cât de repede putem” – ne-a mărturisit că tălin Pană, director general al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea. Existăînsă și licee care pot fi date exemple pozitive. Unul dintre ele este Liceul din Băile Govora. Acolo, primarul Mihai Mateescu și-a dat interesul pentru ca elevii săînvețe în cele mai bune condiții, iar în acest moment clădirea aratăimpecabil.

Elevii din Măciuca, cazați în condiții mizere

În ceea ce privește starea internatelor din județul Vâlcea, putem spune că din cele 13 internate, atât de fete, cât și de băieți, doar trei nu au primit autorizația sanitară. Astfel, internatul Grupului Școlar „Ferdinand” din Râmnic are mobilierul degradat, dormitoarele neigienizate, iar grupurile sanitare aratăjalnic. Mai mult, la parterul imobilului sunt cazate persoane defavorizate care utilizeazăaceleași grupuri sanitare cu elevii. La Grupul Școlar „Petrache Poenaru” din Bălcești, internatul de fete nu a primit autorizație sanitarădin cauza faptului că funcționeazăîn incinta primăriei, nu asigurăapăcaldăla dușuri și instalațiile sanitare sunt defecte. De asemenea, nici internatul Liceului Teoretic Măciuca nu a fost autorizat sanitar. Asta pentru că , scrie în raport, pe perioada iernii, în internat, sunt cazați aproximativ 20 – 30 de elevi fărăavizul ASP Vâlcea, în condiții total necorespunzătoare (lipsăapăcurentărece și caldă, lipsăde frigidere pentru păstrarea produselor alimentare degradabile, în dormitoare sobele au plăci fisurate și uși că zute, existând riscul de intoxicare). Cât despre cantinele și microcantinele școlare, putem spune că lucrurile stau chiar foarte bine. Din cele 10 cantine existente în județ, doar una singură, cea a Grupului Școlar „Ferdinand I” din Râmnic, nu a primit autorizație sanitarădatoritălipsei circuitelor funcționale.