Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 200 de vâlceni au fost răpuși de caniculă

” În Vâlcea, temperaturi de peste 38 grade

Autoritățile județene au intrat în alertămaximăodatăce acul termometrelor a sărit de 38 de grade Celsius. Canicula, care a pus stăpânire de o bunăbucatăde timp pe sudul țării, a determinat Prefectura Vâlcea, împreunăcu instituțiile abilitate, săelaboreze un plan de măsuri pentru prevenirea unor evenimente neplăcute survenite în urma caniculei.

Autoritățile locale au obligația de a înființa puncte de prim ajutor (asigurarea dotărilor minime), în localitățile urbane în care se înregistreazătemperaturi caniculare.  De asemenea, autoritățile trebuie sămonitorizeze calitatea apei potabile, cu precă dere în mediul rural (fântâni publice) și informarea/intervenția în caz de neconformare. Astfel, s-a dispus și luarea de măsuri suplimentare în vederea prevenirii apariției bolilor la animale, cauzate de lipsa acutăde apă, identificarea mijloacelor de transport apăpotabilă(cisterne) pentru populație și pregătirea utilajelor proprii pentru intervenție în caz de necesitate, la incendiu și pentru distribuire apăpotabilăîn localitățile afectate de secetă.

Pentru cazul special din comuna Laloșu (unde apa din câteva fântâni a luat foc), Autoritatea de Sănătate Publică a efectuat analiza apei potabile din fântânile localității, iar prin intermediul ISU Vâlcea a fost transportatăo cisternăcu apăpentru animale, precum și  o altăcisternăcu 5 mii litri de apăpentru consumul populației.

Ambulanțerii, în alertămaximă

Deși, în urmăcu aproximativ o lună de zile Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a solicitat Autorităților de Sănătate Publică (ASP) județene săamenajeze, în corturi, puncte de acordare a asistenței medicale primare și distribuire de apăpotabilăîn zonele cele mai aglomerate, în municipiul Râmnicu Vâlcea, au fost montate trei corturi abia zilele trecute. Acestea se aflăamplasate în scuarul din fața Tribunalului Vâlcea, în piața din Nord și în Ostroveni la ștrand. „La ștrandul din Ostroveni am avut cele mai multe probleme. Acum, din fericire, a fost montat un cort pentru prim ajutor și am dus o ambulanțămedicalizată” – ne-a declarat medicul șef al Ambulanței Vâlcea, Paul Podărelu. Acesta a mărturisit că în ultimele zile numărul solicitărilor la ambulanțăs-a dublat. Dacă în zilele obișnuite la dispecerat erau înregistrate în jur de 100 de apeluri de urgență, acum numărul lor sare de 200. „Bineînțeles că cele mai multe cazuri sunt lipotimii sau probleme cardiace cauzate de caniculă. Numai sâmbătă, 23 iunie a.c., am „cules” de pe stradăpatru oameni într-o jumătate de oră” – ne-a mai spus Paul Podărelu.

Atenție la înțepăturile de albine

Unul dintre cazurile deosebite cu care s-au confruntat medicii ambulanțieri a fost al unei tinere care s-a aflat la un pas de moarte. În timp ce se afla la plajăla ștrandul din Ostroveni, tânăra a fost înțepatăde o albină. Fiind alergică la înțepături, ea a început săse umfle. „Noroc cu ambulanța medicalizatăde acolo, pentru că altfel nu mai scă pa. I-au făcut de urgențăo injecție și și-a revenit. Acesta nu este un caz singular, pentru că zilele trecute am mai avut unul. De aceea, vreau sătrag un semnal de alarmăși să-i atenționez pe râmniceni săaibăgrijăpentru că pe că ldura asta și albinele au luat-o razna” – a conchis medicul Paul Podărelu.