Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PD a câștigat alegerile pentru Parlamentul European

Președintele BEJ, judecă tor Lucia Bărăscu ne-a surprins prin operativitatea de care a dat dovadăpe parcursul procesului de votare și de atenția deosebităpe care a acordat-o pentru ca, în județ, procesul electoral săse desfășoare fără probleme ” cele mai multe contestații au fost depuse de membrii PSD, care au avut numeroase și diverse obiecții în acest sens, unele dintre ele, ce-i drept, insignifiante ” nici PNL nu s-a lăsat mai prejos la acest capitol” în Pietrari, la nici 100 de metri de una dintre secțiile de votare, funcționa un bar unde „nehotărâții” își făceau curaj săvoteze, După un pahar zdravăn cu tărie ” PD a câștigat alegerile cu 31,5% ,ceea ce înseamnă că PD va trimite 11 parlamentari în PE

Ora 10.00: Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ), Lucia Bărăscu, a făcut publice datele referitoare la prezența la urne, înregistrate la primele ore ale dimineții.

„până la această oră, la vot, s-a înregistrat un procent de 3,86% de alegători. Menționam că până în acest moment nu ne-am confruntat cu incidente majore legate de procesul de votare” – ne-a declarat președintele BEJ, judecă tor Lucia Bărăscu, care ne-a surprins prin operativitatea de care a dat dovadăpe parcursul procesului de votare și de atenția deosebităpe care a acordat-o pentru ca, în județ, procesul electoral săse desfășoare fără probleme.

Ora 11.00: Președintele Biroului Electoral de Circumscripție 40 Vâlcea – Referendumul pentru Votul Uninominal (RVU) – judecă torul Petre Petria susține că , în județul nostru, la urne, a fost înregistratăo prezențăde 5,77%.

PSD – „campion” la contestații

Așa cum era de așteptat cele mai multe contestații depuse la BEJ au fost din partea partidelor politice care au reclamat faptul că – deși legea prevede că afișajul electoral este interzis în ziua alegerilor – în imediata apropiere a urnelor de votare existăpostere electorale. Menționăm că cele mai multe contestații au fost depuse de membrii PSD, care au avut numeroase și diverse obiecții în acest sens, unele dintre ele, ce-i drept, insignifiante. Nici PNL nu s-a lăsat mai prejos la acest capitol.

Gheorghe Ioniță- candidatul liberal la Parlamentul European (PE) a trimis președintelui BEJ pentru euroalegeri, Lucia Bărăscu, o contestație lungăcât o zi de post prin care își declara nemulțumirea vizavi de faptul că în apropierea unor secții de votare din Râmnicu Vâlcea, existăafișe electorale inscripționate cu numele candidaților PD la PE.

„Rog săprocedați urgent la îndepărtarea afișelor electorale și la sancționarea conform prevederilor legii” – se aratăîn contestația liberalului. Precizăm că , pe de altăparte, în timp ce penelistul Ionițălasăimpresia că militeazăpentru respectarea legislației în vigoare, BEJ primea contestații peste contestații că șeful său de partid, Emilian Frâncu, a amenințat membrii PD din comisiile de vot din mai multe comune vâlcene că le face „dosar penal” pentru fapte existente doar în mintea sa.

La Pietrari a votat și „cetățeanul turmentat”

Foarte intrigat de faptul că BEJ nu a soluționat contestația referitoare la existența unor afișe de campanie în apropierea secțiilor de votare, Ionițăa mai făcut o sesizare Biroului, în care îl admonesta pe președintele BEJ că nu a procedat la soluționarea sesizării sale. „Sunt foarte nemulțumit de faptul că Biroul nu a rezolvat nici măcar în proporție de 10% contestația mea. Aștept săvăd ce se va întâmpla, dar sunt dezamăgit” – ne-a mărturisit el.

Ora 11.00: Președintele secției de votare de la Școala Generalănr. 4 a anunțat membrii BEJ că ștampila de vot pentru referendum este inscripționata cu „TATOV” în loc de „VOTAT”. Astfel, judecă torul Petre Petria a decis că ștampila la care făceam referire săfie sigilată, pentru a nu se mai putea utiliza, specificând, însă , că voturile care au fost ștampilate cu „TATOV” au rămas valabile.

Ora 12.00: Membrii BEJ pentru PE au fost sesizați că la Mitrofani procesul de votare pentru cele două tipuri de alegeri se desfășoarăîn aceiași încă pere, deși, legea prevede, în mod expres, că cele două secții trebuie săfie delimitate prin panouri.

Ora 13.00: Nici în comuna vâlceană Pietrari procesul electoral nu s-a desfășurat fără probleme. Aici, la nici 100 de metri de una dintre secțiile de votare, funcționa un bar unde „nehotărâții” își făceau curaj săvoteze, După un pahar zdravăn cu tărie.

Mai mult decât atât, nici afișele electorale din vecinătatea urnelor de vot nu fuseserădate jos, primarul comunei motivând că nu stăîn competența lui sărezolve situația. „BEJ a dat o dispoziție că toate materialele de campanie afișate în spațiul public săfie ridicate. Decizia este o consecințăa numeroaselor contestații pe care le-am primit din partea partidelor. Astfel, am dispus ca toate bannerele din județ care se aflăpe o distanțăde 500 de metri săfie înlăturate” – a afirmat Lucia Bărăscu.

Turism electoral la Mădulari?

Ora 13.00: Prezența de vot la alegerile europarlamentare a fost de 11,58%. În continuare prezența la urne se menține redusă. La BEJ apar din ce în ce mai multe contestații din partea reprezentanților PSD precum și PNL.

Membrii BEJ – Parlamentul European – sunt sesizați cu privire la faptul că la Măciuca peste 30 de alegători au votat pe listele suplimentare și mai puțini pe cele permanente. Din declarațiile președintelui secției de votare, electorii au votat în această localitate, deși aveau domiciliul stabil în Mădulari, motivând că lucreazăpe unul dintre șantierele firmei Damila.

Ora 14.00: Prezența la urne la referendumul pentru votul uninominal a fost, în Vâlcea, de 16, 36%.

Membrii RVU au fost anunțați de câțiva alegători că la spitalul din Drăgoești, bolnavii nu au putut să-și exercite votul și pentru referendumul privind votul uninominal, deoarece directorul instituției nu le-au pus la dispoziție urne mobile, pentru acest tip de alegeri. Articolul 52 al Legii 3/2000 – privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede că împiedicarea prin orice mijloace al liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni de la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Ora 17.00: Prezenta la urne la referendumul pentru votul uninominal – 19,73%. Menționăm că la RVU s-a primit o singura contestație, întocmităde PSD, în care se sesiza faptul că angajați ai Direcției Administrației Domeniului Public (DADP), au dezlipit afișele social-democraților, aflate în proprietatea privatăa CEC Rm.Vâlcea.

Ora 18.00: Prezența la urne a fost de 17.70%.

Ora 19.00: Prezența la urne al alegatorilor care și-au exercitat votul pentru PE a fost de 28,2%.

Conform Exit-Poll-urilor, democrații au obținut cele mai multe voturi

Exit Poll-ul a indicat o prezențăla vot de 24,8 % pentru referendum, așadar acesta a fost invalidat, deși 89,2% din votanți s-au exprimat pentru votul uninominal. Astfel, pentru referendum s-au exprimat cu voturi „DA” (89,2%), iar 10,8% cu „NU”. Pe de altăparte, estimările la alegerile pentru Parlamentul European, rezultatele estimative arată: PD a câștigat alegerile cu 31,5% (ceea ce înseamnă că PD va trimite 11 parlamentari în PE), urmat PSD cu 21,1% (7 europarlamentari), PNL – 15,6% (7 mandate de europarlamentari), PLD cu 6,9% (2 reprezentanți în PE) și UDMR cu 6,2% ( 2 europarlamentari).

Contactat de redactorii VOCEA VÂLCII, primarul municipiului, Mircea Gutău, a declarat că este foarte mulțumit de rezultatul votului și că acesta reprezintă, de altfel, și cel mai bun barometru pentru viitoarele alegeri. „Sunt foarte bucuros. Măașteptam săobținem un procent bun în alegeri. Oricum, După numărătoarea finalăa voturilor, probabil PD va avea 35%. PD a muncit mult în campania pentru Parlamentul European. Merita săînvingă” – a spus primarul municipiului.