Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Patriarhul nu va fi ales de Dumnezeu!

Pierderea fizică a patriarhului Teoctist dăprilejul unor mari dispute electorale în sânul BOR. De acum, toată suflarea creștinilor ortodocși stăcu ochii pe Dealul Mitropoliei. În luna septembrie, pe ipoteticul horn al Patriarhiei, va ieși fum alb, negru sau roșu? După cum se pare (și până acum flerul nu ne-a înșelat niciodată), fumul din 9 septembrie va fi roșu cu nuanțe spre rozaliul masonic. C-așa-i la noi. La alții e altfel. Legat de alegerile ciudate de conducă tor religios, catolicii greșesc că mirenii nu au nici un cuvânt de spus în alegerea Papei. Tot mai mulți sunt aceia care spun că ortodoxii greșesc și ei că implică mirenii în alegerea Întâistătătorului. E tare greu săîmpaci pe toată lumea, nu-i așa? Cum o dai, tot prost iese.

Reguli de vot

La București, Colegiul Electoral Bisericesc va alege viitorul Patriarh După ce membrii Sfântului Sinod vor desemna prin vot secret cel puțin doi, trei candidați, propuși dintre mitropoliți, arhiepiscopi sau episcopi în funcție. Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a BOR, în cazuri excepționale se admite și un singur candidat. Având în vedere că din Adunarea NaționalăBisericească fac parte și mireni care provin din mediul politic, academic și de afaceri este explicabilăsupoziția potrivit că reia decizia de alegere a noului Patriarh săfie influențatăde jocurile politice. Ce rol vor avea politicienii și partidele în lupta pentru noul patriarh, asta se va vedea curând. Cert este că nu a fost cântat încă postludiul Simfoniei Bizantine. În ultimul timp, dinspre capitalăne-au parvenit informații potrivit că rora unele partide politice s-au folosit de influența IPS Mitropolit Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei (pe numele de botez Dan – Ilie) pentru a-și face propagandăpolitică în rândul enoriașilor aflați la slujbă. Și tot aceleași surse ne-au declarat că membrii Sfântului Sinod au aprobat, în ședința din 17-18 ianuarie 2006, o propunere a IPS Mitropolit Teofan al Olteniei de modificare a regulamentului BOR privind alegerea viitorului Patriarh.

BOR calcă pe urmele PCR

După cum ni s-a spus cu amărăciune, făcând o asemănare cu trecutul pe care vrem să-l uităm,  Membrii Adunării Naționale Bisericești se întrunesc în sala Marii Adunări Naționale, iar în banca pe care stătea conducerea PCR-ului stăacum conducerea BOR-ului.
În sensul bănuielilor adevăraților preoți ortodocși români, devine ciudat faptul că nu a fost făcutăpublic la data respectivă, sau mai târziu, Hotărârea Sfântului Sinod cu privire la modificarea regulamentului de alegere a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Decizia de schimbare a regulamentului de alegere a Patriarhului a fost urmatăla scurt timp de desfacerea Mitropoliei Ardealului în două mitropolii mai mici. Simplăcoincidențăsau jocuri politice de culise?
Pătrunzând în „tainele” BOR, pe site-ul Patriarhiei Române se poate constata că ultima Hotărâre a Sfântului  Sinod este publicatăîn 10-12 februarie 2004 (Hotărârea nr. 410). Oare nu au mai existat și alte hotărâri posterioare datei de 10-12 februarie 2004? Sau Sfântul Sinod așezat în banca ministerialăa Marii Adunări Naționale recurge exact la aceleași metode folosite de regimul comunist și nu face cunoscute publicului toate hotărârile sale? O fi, oare, în canoanele BOR-ului și Legea secretului bisericesc cu secrete de serviciu, secrete bisericești și secrete bisericești de importanțădeosebită?

Vâlcenii care vor vota

Consultând lista Colegiului Electoral Bisericesc care pe 9 septembrie 2007 va decide cine va fi viitorul Patriarh, am descoperit și câțiva preoți și mireni vâlceni care vor contribui la ridicarea fumului rozaliu spre cer. În cadrul Adunării Naționale Bisericești, la Comisia Economico-Financiară figureazăîn calitate de membru economistul Marin Dobre, din partea Episcopiei Râmnicului, la Comisia de Validări și Petițiuni, l-am găsit pe inginerul viticol Constantin Cimpoacă , cel care se ocupăcu viticultura podgoriei Dobrușa și cea de la Episcopia Râmnicului, din Rm. Vâlcea și la Comisia Bugetară l-am găsit tot în calitate de membru pe preotul Ioan Florescu. În Sfântul Sinod, în Comisia Canonică – Juridică și pentru Disciplină funcționeazăP.S. Episcop Gherasim al Râmnicului, iar la Comisia Teologică și Liturgică este de găsit P.S. Arhiereu-Vicar Irineu Slătineanul. Lupta s-a declanșat deja și majoritatea preoțimii și a cunoscă torilor politicii BOR înțelege că în felul acesta mitropolitul de la Iași pornește în pole position în cursa pentru Scaunul de la București.

Va fi o priveliște pentru toată țara și pentru întreaga lume. Sperăm ca măcar sănu ne facem prea tare de râs, După ce va trece parastasul de 40 de zile și va începe războiul declaraților și mișcă rile de putere.

Morții ce votează?

La o primăprivire a Colegiului Electoral Bisericesc, poți constatăcă vreo câțiva membri ai lui sunt de mult dincolo de Stix. Astfel, academicianul Virgil Cândea, din Comisia Culturală, va face eventual semne și complimente, probabil, de dincolo, că s-a dus la cele veșnice de vreun anișor. În lista cu Comisia Organizatoare, la poziția 5 este de găsit prof. dr. Ioan Floca, săvârșit din viațăîn iunie 2006. Oare și în acest caz voteazămorții ca la alegerile parlamentare?

Secretomania din Episcopia Râmnicului

Dacă cineva se înșealăcrezând că în Biserica străbunăeste transparență, nu are decât să-și poarte cu cinste și respect numele de (Valerică ) Fraierică . Nu existăașa ceva. În justificare, exemplifică m prin faptul că marți, 7 august 2007, la Mânăstirea Bistrița din județul Vâlcea, a avut loc ședința Sinodului Mitropolitan al Olteniei, unde I.P.S. Mitropolit Teofan Savu al Olteniei este șeful său. Timp de mai bine de 10 ore, peste 20 de preoți, capi ai episcopiilor Olteniei, au studiat pe toate fețele propunerile de patriarh, fără însă a lua o hotărâre majorăîn ceea ce privește votul care va fi acordat alegerii capului BOR. Surse interne ale Episcopiei din Mehedinți, apropiați ai PS Nicodin – episcopul județului oltenesc, ne-au declarat că majoritatea episcopilor din Sinodul Olteniei îl susține pe IPS Daniel – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, favoritul ecumenicilor, iar dintre vâlceni cel mai aprig susținător al său este PS Irineu Slătineanu. Totuși, oricând, însă , pot apărea surprize sau compromisuri. Va depinde foarte mult de cine va face jocurile. Se vor forma multe alianțe, pe sub masă, în următoare perioadă , PS Gherasim votând După cum îi vor cere superiorii săi ecumenici, tradiționaliști sau laici. După cum am concluzionat noi, până la urmă, tradiționalistul IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, va fi învins.

Sub semnul întrebării

Cunoscut ca un om independent, cu un caracter puternic, un fel de Traian Băsescu al Bisericii, care se bucură, datorităfaptelor sale creștinești, de o mare simpatie în rândul credincioșilor și al Sinodului, Înalt Prea Sfinția Sa Daniel Ciobotea ar putea fi un Patriarh, incomod pentru mai marii țării. Mitropolitul nu este un om al compromisului, care săaccepte ingerințele politicului în cele sfinte, din contră, este un ierarh hotărât, care luptăpentru Biserică și pentru proiectele care vizeazăajutorarea credincioșilor. Din păcate, asemenea calități nu pot fi pe placul conducă torilor. În aceste condiții, victoria, mult clamată, a mitropolitului Moldovei ar putea fi o capcană, ca în final săiasăcine trebuie, un om maleabil, sensibil la patimile politicienilor și dispus săplece urechea la sfaturile „binevoitoare” ale acestora. Suntem siguri că alegerea noului patriarh este mai mult că lăuzităși influențatăde alte chestiuni decât de rugăciunile clericilor și enoriașilor. Acum, când se discutăde alegerea unui patriarh care săfie apropiat valorilor francmasone, nu putem decât săne dorim alegerea unui patriarh care săfie cât de cât în vecinătatea valorilor Evangheliei.