Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Orfanii cu parinti

         ” Sute de copii vâlceni tânjesc de dorul părinților plecați de acasă ” peste 400 de minori au rămas în grija bunicilor sau rudelor îndepărtate, pentru că părinții lor au ales să câștige bani în străinătate ” cu profunde traume sentimentale, micuții abandonați devin introvertiți sau au un comportament deviant ” lipsiți de dragoste părintească , capătă o atitudine agresivă Față de ceilalți copii, încercând, astfel, să treacă peste nedreptatea de a rămâne ai nimănui

 

           Instabilitatea socio-economică din România și tranziția interminabilă i-au determinat pe mulți dintre români, să plece la muncă în străinătate pentru a-și putea întreține familia. Desigur, câștigurile obținute sunt importante atât pentru familie cât și pentru economia românească , însă această migrație spre vest are și aspecte negre. Ne referim aici, la destrămarea familială și „abandonul” copiilor la bunici sau la alte rude, cu consecințe psihologice grave în timp pentru aceștia. Consecințele determinate de plecarea unuia sau chiar a ambilor părinți sunt destul de grave pentru starea psihică a micuților, putând apărea, foarte ușor, sentimentul de abandon sau anxietatea de separare. Psihologii sunt de părere că absența părinților sau doar a unuia dintre ei, poate conduce și la probleme școlare. Adolescentul nu se mai concentrează, se închide în el sau devine neliniștit sau, și mai grav, abandonează studiile, nemaigăsindu-și locul și sensul în colectivitatea în care învață. 

           Părinții de „carton”

           O situație rezultată din statisticile Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, relevă faptul că , la ora actuală, nu mai puțin de 22 de mii de copii au ambii părinți plecați la lucru peste granițele țării. Specialiștii au găsit și un termen pentru cei care-și părăsesc copiii, pentru a munci în străinătate: „părinți de carton”, fotografiile fiind singurul mijloc prin care micuții își mai pot vedea mama sau tatăl. Bunicii sau cei responsabili de copii se simt datori să suplinească absența părinților printr-o fotografie cu care copilul să comunice, să-i vadă permanent, aceasta devenind, astfel, substitutul realului. Cele mai grave repercusiuni le resimt copiii crescuți îndeaproape de părinți. Când se trezesc, dintr-o dată, singuri, universul lor se năruie. Studiile mai arată că lipsa părinților afectează viata copilului, generând adevărate drame, de la comportament deviant, ticuri până la suicid.

           Studii îngrijorătoare

           Sute de copii din județul Vâlcea au fost lăsați singuri în țară de părinții care au plecat la muncă în străinătate, mai ales la cules de că pșuni în Spania. În multe cazuri, minorii sunt îngrijiți doar de bunici, rude îndepărtate, vecini sau prieteni de familie. O statistică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea (DGASPC), arată că , în acest moment, 427 de minori au fost lăsați în grija rudelor de părinții plecați la muncă în străinătate. 22 dintre ei au sub vârsta de 2 ani, iar 118 până în 7 ani. Ultimele cercetări relevă că bebelușii crescuți în prezența mamei se dezvoltă diferit Față de pruncii separați de cea care le-a dat viață. Copiii abandonați de mamă de la o vârstă foarte fragedă nu se hrănesc suficient, au greutate mică , suferă de reflux gastroesofagian sau chiar de anorexie (refuzul alimentației).

           Afecțiune la distanță

           Lipsa părinților poate genera, la maturitate, apariția anxietății, agorafobiei (frica de a ieși din casă). Dintre cei peste 400 de copii vâlceni lăsați de părinți în voia sorții, doar 328 merg la școală sau grădiniță, iar 51 sunt crescuți de rude foarte îndepărtate. Asistenții sociali ai DGASPC Vâlcea susțin că toți acești copii se află sub supraveghere și că educația acestora este monitorizată permanent.

           Statisticile efectuate la nivel național arată că în cele mai multe familii, mama este cea care pleacă la munca în străinătate, fie că este vorba despre mediul urban sau rural. Nici la Vâlcea situația nu se prezintă diferit. Vârsta părinților care aleg să muncească în străinătate este cuprinsă între 25 și 45 de ani. Familiile care pleacă au doi sau trei copii. Studiul demonstrează că preocuparea principală a acestui tip de familie este aceea de a câștiga bani, copiii trecând pe locul doi. Aceasta schimbare de ierarhie a valorilor familiei are drept consecințe destrămarea familiilor. Cadrele didactice din Vâlcea susțin că majoritatea copiilor lăsați singuri de părinții plecați în străinătate sunt elevi-problemă, introvertiți și cu un comportament agresiv Față de colegii din clasă.

Olivia Pirvu