Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Opt primării îi pun bețe-n roate președintelui Bușe

În crearea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitarăde apă,

Deja, Consiliul Local din Berbești a respins asocierea la ADI, motivul principal fiind acela că cei de la consiliul județean ignorămereu această localitate atunci când este vorba de alocarea de fonduri de la buget

 

La sfârșitul anului trecut, Dumitru Bușe, președintele Consiliului Județean Vâlcea, recunoștea că încă mai existăconsilii locale care nu au aprobat asocierea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară”APA”, doar 40 din cele 48 de primării adoptând decizii favorabile pentru asociere. Se pare că termenul limităa expirat, iar crearea aceastei asociații este solicitatăimperios de Uniunea Europeană în vederea alocă rii de fonduri europene. însă , la Berbești, Consiliul Local a respins asocierea la ADI, motivul principal fiind acela că cei de la consiliul județean ignorămereu această localitate atunci când este vorba de alocarea de fonduri de la buget. În schimb, Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea nu a aprobat încă această asociere. Președintele Bușe a promis că va avea o discuție cu viceprimarul Nicolae Dicu pentru urgentarea procedurilor de aprobare. Potrivit unui calendar stabilit mai demult, hotărârile administrației publice trebuiau aprobate până la data de 30 noiembrie 2007, Asociația de Dezvoltare Intercomunitarăpentru modernizarea infrastructurii de apăla nivel județean trebuia înregistratăpână la data de 15 decembrie 2007. De asemenea, înființarea operatorului regional trebuie realizatăpână la data de 1 februarie 2008, iar contractul de delegare a serviciilor trebuie semnat până la data de 1 martie 2008. Crearea Unității de Implementare a Proiectelor (UIP) trebuie realizatăpână la data de 1 martie 2008. Hotărârile Consiliului Județean și a Consiliilor Locale care se vor adopta, trebuie săconținăurmătoarele prevederi: acordul unităților administrativ-teritoriale cu privire la înființarea operatorului regional; stabilirea Apavil SA Vâlcea, societate cu acționar majoritar Consiliul Județean Vâlcea, ca operator regional; împuternicirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară,,APA” Vâlcea sădelege gestiunea serviciilor de alimentare cu apăși canalizare că tre SC Apavil SA Vâlcea, în calitate de operator regional.

ADI „APA” Vâlcea va avea ca obiectiv realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea în comun a unor servicii publice și următoarele domenii de intervenție: alimentarea cu apă; canalizarea și epurarea apelor uzate; colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale. Al doilea element instituțional, Compania Regionalăde Apă, urmeazăa se realiza prin fuziunea prin absorbție a SC Acvarim SA de că tre SC Apavil SA, fiind în derulare etapele premergătoare realizării fuziunii. Contractul de delegare de servicii se va realiza După realizarea primelor două elemente instituționale. Asociația de dezvoltare va avea în componență48 de autorități ale administrației publice locale, acestea fiind: Consiliul Județean Vâlcea, Municipiile Rm. Vâlcea, Drăgășani, orașele Băile Govora, Brezoi, Băbeni, Băile Olănești, că limănești, Horezu, Ocnele Mari, Berbești, Bălcești și comunele Bujoreni, Dăești, Grădiștea, Păușești, Pietrari, Alunu, Costești, Roești, Șirineasa, Vaideeni, Voineasa, Boișoara, Fârtățești, Frâncești, Malaia, Mihăești, Măldărești, Stoilești, Ștefănești, Dănicei, Bunești, Lădești, Milcoiu, Popești, Sălătrucel, Slătioara, Stroești, Valea Mare, Vlădești, Bărbătești, Lăpușata, Sutești, Șușani, Perișani, N. Bălcescu, Berislăvești. Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, subliniazăfaptul că , în promovarea proiectelor de modernizare/extindere a infrastructurii de apăla nivel regional, esențialăeste crearea unui cadru instituțional adecvat, conform prevederilor POS Mediu, ca și condiție de eligibilitate pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană .