Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OLTCHIM SA, la ceas aniversar

       ” 40 de ani de existențăpe piața industriei chimice  ” la eveniment au participat foști și actuali miniștri, directori de instituții sau societăți comerciale din județ și din țară , oameni politici și de cultură, dar și actualii și foștii angajați ai gigantului industrial, cei care, de-a lungul timpului, au adus faimăchimiei românești

 

       SC OLTCHIM SA, una dintre cele mai mari companii de produse chimice din România și din sud-estul Europei, a sărbătorit vineri, 26 mai a.c., 40 de ani de existență. Actul său de naștere (sub denumirea de Combinatul Chimic Rm. Vâlcea) a fost semnat la data de 26 mai 1966 și de atunci, pentru vâlceni, dar nu numai, această perlăa chimiei românești reprezintăcalitate, seriozitate, performanță, viziune și grijăpentru mediul înconjurător. Orașul pensionarilor, așa cum era cunoscut Râmnicul în anii Î60, a devenit, datorităCombinatului, unul puternic industrializat, destinul rezervându-i o realădezvoltare. 40 de ani de existențăsemnificativă Pentru a puncta evenimentul așa cum se cuvine, echipa managerialăcondusăde directorul general dr. ing. Constantin Roibu, a organizat o petrecere de zile mari la care au fost invitați sute de personalități, care au avut legătură, direct sau indirect, cu activitatea de la Oltchim. La eveniment au participat foști și actuali miniștri, directori de instituții sau societăți comerciale din județ și din țară , oameni politici și de cultură, dar și actualii și foștii angajați ai gigantului industrial, cei care, de-a lungul timpului, au adus faimăchimiei românești. Cu toții au ciocnit o cupăde șampanie în onoarea celor 40 de ani de existență. La ora menționatăîn invitație era forfotămare pe Platforma chimică , în jurul cortului amenajat pentru desfășurarea evenimentului, locul unde s-a desfășurat festivitatea. Ca un adevărat amfitrion, „generalul” Constantin Roibu întâmpina invitații, schimbând urările de conveniență, într-un veșnic du-te vino. „Trebuie săaparăMugur Isărescu, Bogdan Olteanu și Codruț Șereș” ne-a spus, din fugă, conducă torul Oltchim-ului. Organizarea a fost aproape perfectă, fiecare invitat găsindu-și numele pe mesele special amenajate, iar Mihaela Rădulescu binecunoscuta „televizoristă”, aflatăde post de prezentator, a întreținut o atmosferăprietenească , de mare sărbătoare.

       Oltchim-ul de mâine

       În deschiderea acțiunii, din prezentarea oferităde directorul general Constantin Roibu, s-a putut înțelege ușor că dorința dumnealui ca societatea comercialăvâlceanăsădevinătot mai puternică și de sine stătătoare. Planul de afaceri pe termen mediu (până în 2011) este unul îndrăzneț, dar nu imposibil. Managerul Constantin Roibu intenționeazăca Oltchimul sădevină100% acționar al pirolizei de la Arpechim Pitești, iar alături de CET Govora săînființeze un centru energetic, la care sădețină20 30% din acțiuni. Pe termen cât mai apropiat, se întrevăd investiții de 288 milioane USD, realizabile până în anul 2011. Nu a fost uitat nici perioada gri din existența Combinatului chimic, adevărul pronunțându-se de la tribuna festivității. Începând cu anul 1990, întreprinderea a cunoscut un declin evident datorat pierderii unor piețe de desfacere, apoi ca urmare a scă derii dramatice a consumului intern, dar și dispariția CAER-ului și-a pus amprenta pe declinul companiei. însă , printr-o strategie de dezvoltare bine conceputăde conducerii societății, având la bazăexportul și investițiile, curba Oltchim a devenit una ascendentă, iar an de an rezultatele economice au arătat că strategia dăroade. Dacă ar fi săjudecă m numai După cifra de afaceri, se poate spune cu ușurințăcă Oltchim este o companie viabilăși puternică , iar managerul general dr. ing. Constantin Roibu este un vizionar. În acest an, cifra de afaceri planificatăeste de  600 de milioane de dolari, iar pentru anii următorii, specialiștii de la Oltchim preconizeazăo cifrăde afaceri de 620 milioane USD în 2007, 750 milioane USD în 2008 și 800 milioane USD în 2009. De asemenea, în speach-ul său, managerul a mai precizat că peste 75% din producția internăde PVC merge la export, astfel încât combinatul vâlcean se situeazăpe locul doi în Europa Centralăși de Est. La producerea sodei caustice, polioli pentru poliuretani, propenoxid și plastificanți, Oltchim este lider pe piața Europei Centrale și de Est. Cu emoție în glas și mândria la vedere, directorul general al Oltchim și-a încheiat prezentarea, spunând: „Am ambiția ca Oltchim săreprezinte etalonul calității în industria chimică mondială”.

       Aprecieri la superlativ

       Deși multora dintre invitați expunerea cifrică a managerului Constantin Roibu li s-a părut ca o „limbăstrăină”, toți vorbitorii ce l-au urmat au apreciat la superlativ parcursul celor de 40 de ani. În aplauzele tuturor, prezentatoarea Mihaela Rădulescu l-a invitat la microfon pe președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, primul oficial care a deschis lista invitaților ce au luat cuvântul. Au urmat, pe rând, deputatul PNL ing. Emilian Frâncu, fostul director al OLTCHIM, ing. Marin Râmneanțu, MihăilăParaschiv, fost ministru socialist, fostul ministrul al Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, P.S. Gherasim, scriitorul Dinu Săraru, primarul Râmnicului, Mircea Gutău, academicianul, Alexandru Balaban, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Lista vorbitorilor a fost încheiatăde prefectul județului, Anuța Handolescu, care a apreciat că privatizarea societății ce bate la ușătrebuie săfie în atenția conducerii societății și a ministerului Economiei și Comerțului, agreându-se firme cu adevărat puternice și dornice de continuitatea activității desfășuratăpână acum.

       Medalii pentru foștii directori

       La ceas aniversar, Constantin Roibu nu i-a uitat nici pe foștii directori care au condus Combinatul și nici pe colaboratorii acestuia, fărăde care Oltchim nu ar fi deținut astăzi o poziție impozantăîn topul companiilor europene de profil. Foștii conducă tori ai combinatului au primit câte o medalie de aur. Dintre firmele și instituțiile cu care Oltchim a colaborat, de-a lungul anilor, amintim: Arpechim Pitești, CET Govora, USG, Distrigaz, Societatea Naționalăa Sării, Electrica, CFR Craiova Marfă, Direcția Apelor Olt, Banca ComercialăRomână, Acedo Bucuresti, Terra Plast Bistrita, Camera de Comert și Industrie Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea, Instituția Prefectului, Primăria Râmnicului etc.

       Un film despre Constantin Roibu

       „Omul sfințește locul”, așa sunăun vechi proverb românesc pe care Constantin Roibu și l-a însușit cu talent. Toți cei prezenți la eveniment au fost de acord că o contribuție covârșitoare în dezvoltarea Combinatului de După 1990 a avut-o inginerul  Constantin Roibu, manager plin de talent și curaj. Tocmai de aceea, în prezentarea sa, Dinu Săraru a propus realizarea unui film despre omul Constantin Roibu. Se știe bine că Dinu Săraru este autorul romanului „Clipa”, folosit drept scenariu într-o ecranizare de răsunet, iar filmările au fost făcute la Combinatul Chimic Oltchim. La conferința de presăce a urmat După încheierea festivității oficiale, managerul general al Oltchim a fost întrebat ce actor și-ar dori săjoace într-un film care va ecraniza viața și activitatea sa. Modest, Constantin Roibu a zâmbit și a menționat că un film despre împlinirile sau neîmplinirile dumnealui ar fi prea mult.

       Tupeu de ministru

       Deși a sosit la aniversarea Oltchim cu o întârziere de aproape douăore, ministrul Economiei și Comerțului, Codruț Șereș, a uitat de bunele maniere și de faptul că se aflăla o sărbătoare, iar atunci când a luat cuvântul a strecurat răutăcios: „Întâi de toate, Oltchim-ul trebuie să-și plătească datoriile și apoi săse gândească la dezvoltare”. Văzând stupefacția auditoriului, Șereș – politicianul de la Partidul Conservator, omul de casăal poftitorului de Oltchim Dan Voiculescu, a încercat sădreagăbusuiocul, adăugând că propunerile directorului Constantin Roibu vor fi analizate și discutate în profunzime și că , în mod cert, Oltchim va beneficia de sprijinul ministerului pe care, vremelnic, îl conduce. De parcă ministerul nu ar reprezenta statul, majoritar în portofoliul acționariatului, care deține controlul asupra combinatul nostru. Remarca ministrului s-a dovedit a fi răutăcioasă, mai ales pentru că acum Oltchim-ul nu mai înregistreazădatorii istorice. Ba mai mult, conducă torul Oltchim a precizat că datoriile la Electrica, Distrigaz și asigurările sociale au fost achitate integral. La conferința de presă, Codruț Șereș a încercat sămai reducă puțin din proporțiile gafei făcute, însă , în zadar. Îi scă pase porumbelul din gură. Gafa ministrului conservator nu a fost în măsurăsăderanjeze prea mult optimismul și bucuria celor prezenți, sărbătoarea desfășurându-se într-un antren și o mulțumire recunoscutăde toți participanții. „La mulți ani!” OLTCHIM.

Magda Tolea