Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OLTCHIM – PASĂREA PHOENIX

Interviu cu dr. ing. Constantin Roibu – manager general / După nefericitul incident de la Secția Propenoxid,

Noi suntem oameni care ne respectăm și avem o conduitămoralăși profesionalăpe care nu o putem încă lca sau păta pentru nimic în lume”, considerădr. ing. Constantin Roibu

Marți, 14 august, la orele 11.45, pe Platforma chimică Oltchim s-a produs o explozie puternică , la Secția de Propenoxid, instalația de propetilenăa Oltchimului. O femeie a murit, iar alți 4 angajați au fost duși în stare gravăla Spitalul de Arși din București. Deasupra secției s-a ridicat un nor de fum care avea câțiva metri înălțime. Concomitent, a izbucnit și un incendiu, care, dacă nu se intervenea rapid, risca săse extindă. Bilanțul provizoriu este tragic. A murit un om, o operatoare chimistă, iar alți doi salariați sunt încă supuși tragediei. De atunci au trecut șase zile, timp de anchetă, analize, documentări, controverse, bârfe. Pe undele unui anumit post de televiziune din municipiul Rm. Vâlcea, indivizi cunoscuți cu tare comportamentale și profesioniști în arta provocă rii, mijloc de informare unde sunt invitați permanent spre a defăima tot ce se întâmplă- rău sau bun – în județul Vâlcea, au lansat zvonuri destabilizatoare, insultătoare chiar, legat de tragedia produsăși profesionalismul celor aleși săconducă destinele pulsarului industrial – economic al județului – OLTCHIM. De aceea, pentru demascarea calomniatorilor și a complicilor lor, am cerut directorului general al acestei societăți comerciale săne acorde un interviu, pentru a putea lămuri opinia publică despre realitatea celor întâmplate, punându-i, astfel, la colțul infamiei, pe detractori.                                                                                          

     Reporter: Domnule director general, au trecut 6 zile de la stupidul accident. Acum, la rece, După atâta timp, asupra celor întâmplate, se poate trage o concluzie realistă, bazatăpe un suport obiectiv. Am dori, ca împreună, pentru cititorii bi-săptămânalului Vocea Vâlcii, săîncercă m prezentarea accidentului, pornind de la procesul tehnologic ce se desfășoarăîn secția calamitată, fenomenul care a declanșat explozia și pierderile produse.

          ” dr. ing. Constantin Roibu: Am detaliat problema exploziei de la Secția de Propenoxid, instalația de propetilenă, pe toate posturile locale de televiziune. Cred ca s-au înțeles cele întâmplate, ca și nefericirea ce s-a abătut asupra unor familii și a noastră, în general. În prezent se desfășoarăo anchetăamplăde securitatea muncii și se vor trage concluzii corecte de că tre persoanele autorizate din comisie. Este cert, totuși, că a fost o greșealăumană. Nu pot da amănunte în plus Față de cele spuse până acum, ca sănu influențez o concluzie sigură, în concordanțăcu responsabilitățile fiecă ruia implicat în desfășurarea evenimentului secției. Dar devine clar că timp de o orăși jumătate cei responsabili nu au urmărit activitatea din reactor și chiar dacă au văzut ce se întâmplă, nu au intervenit, n-au făcut nimic ( )

     Rep.:După cum spuneți, cauza producerii dezastrului este o greșealăumană. Ce trebuiau săfacă și nu au făcut responsabilii procesului tehnologic ce se desfășura în reactor, dacă s-au respectat procedurile standard ale fabricației?

          ” dr. ing. C.R: Părerea personalăeste că e vorba de o eroare umanăla conducerea procesului tehnologic și nu pot intra în amănunte deoarece nu vreau săinfluențez comisia stabilităpentru analizarea cazului, mai ales că este vorba despre un număr mare de accidentări: cinci dintre care unul a decedat, iar doi sunt într-o stare critică .

     Rep.: Înțeleg situația grea sufletească în care văaflați. Numai că trebuie săcontribui la amărăciunea dvs. încunoștințându-văcă chiar în După amiaza producerii exploziei, mai precis, doar la câteva ore, în timp ce toți ziariștii serioși ai județului se documentau la locul exploziei sau prin spitale, la unul din posturile locale de televiziune, un așa zis ziarist și moderatoarea unei emisiuni ciudate, forfecau tragedia, dându-și importanțăde mari specialiști, fără săfi fost la fața locului. Vorbeau După ureche, acuzând și dând verdicte. Cu această ocazie, „specialistul” ziarist a menționat că sub „grămada de fiare rezultatădin explozie” s-ar afla multe victime, dar se ascunde acest „adevăr”. Vărog săprecizați situația salariaților din acea secție, la ora exploziei …

          ” dr. ing. C.R.:  În primul rând  că nu a fost nici o grămadăde fiare în zona în care a avut loc explozia. toată construcția metalică , toate utilajele sunt intacte și în perfectăstare de funcționare, rezistând foarte bine la eveniment. Nu existădărâmături. De la explozie, s-au deplasat și au crăpat, o parte din zidurile care erau în jurul reactorului și au că zut câteva că rămizi într-o încă pere unde nu era loc de muncă și nu era nici o persoanăîn momentul exploziei. Este o aberație crasă, tot ce s-a comentat de că tre persoanele respective. Nu și-ar permite nimeni din cadrul Oltchim-ului sămușamalizeze accidentați și cu atât mai mult răniți, mai ales că de la început au fost prezenți în combinat, chiar la locul accidentului, procurorul șef al județului, comandantul poliției județene, șeful ITM, șeful protecției civile la nivel național, generalul Șepcaru,care a venit cu un cameraman a  și înregistrat imagini pe care le-a dat pe undele posturilor de televiziune naționale. Nu știu de ce își imagineazăunii ziariști că noi în OLTCHIM ne permitem săascundem anumite evenimente sau dezastre. Acest lucru este exclus. În primul rând pentru că nu ne permite legislația, în al doilea rând, pentru că noi suntem totuși oameni care ne respectăm și avem o conduitămoralăși profesionalăpe care nu o putem încă lca sau păta pentru nimic în lume. Nu ne-am permite acest lucru în primul rând prin educația pe care o avem și, mai ales eu, țin enorm la prestigiul meu și mai ales la profesionalismul meu, ca săpot săîmi permit săfac așa ceva.  

     Rep: În urmăcu câteva zile, ați fost la RTV VÂLCEA UNU. Cu această ocazie, am încercat săintru telefonic în legăturăcu dvs., însă mi-au tăiat calea, După ce am spus cine sunt. Moderatoarea, deși știa tratamentul la care trebuie săfiu supus în astfel de situații, s-a arătat nedumerităde lipsa mea din telefon, iar dvs. ați avut o reacție firească , întrebând dacă s-a întrerupt legătura sau mi s-a luat calea telefonică . Pe această temă, După terminarea emisiunii, ați mai vorbit cu moderatoarea sau cu altcineva?

          ” dr. ing. C.R.: Da. Am discutat atât cu moderatoarea și chiar în timpul emisiunii am întrebat ce se întâmplăși de ce nu văreapelează, iar După   terminarea emisiunii, directoarea postului Vâlcea 1, doamna Constantinov parcă , mi-a spus că a fost imposibil săvăprindăpe unul dintre telefoanele pe care le aveau. După emisiune am fost sunat inclusiv de domnul Frâncu care mi-a spus că postul de televiziune Vâlcea UNU nu își permite săfacă asemenea lucruri, sănu vădea voie săvorbiți, dar nu se știe ce s-a întâmplat pentru că nu au putut săvăcontacteze.


     Rep: Totul a fost o prefăcă torie. Au vrut sănu cunoașteți că exercităcenzurăasupra unor persoane care nu le sunt agreabile. La acest post de televiziune mi-a fost interzisăparticiparea (în mod neoficial) pe motiv că ziarul pe care-l conduc îl critică pe deputatul Emilian Frâncu, adevăratul patron al mijlocului acesta de informare. Frâncu face parte din Puterea aflatăla guvernare și este normal ca presa (sau o anumităparte a presei) săcritice Puterea, lucru ce-i deranjeazăși au trecut la represiuni. Directoarea postului, aceea care a încercat ipocritit săvăconvingăde eforturile refacerii legăturii, a dispus moderatorului Marin Marian sănu măinvite niciodatăîn emisiune, pentru a nu-l deranja pe patronul ei. Nu doresc nici un comentariu la această situație nedemocrată, dar vreau săaflați cam prin ce trece presa care critică puterea și că în Județul Vâlcea se practică cenzura (cel puțin politică ). Refuzându-mi-se intrarea în legăturăcu dvs., la o emisiune cu telespectatorii, unde erați invitat ca sărăspundeți unor întrebări publice, au fost insultați cititorii ziarului ce-l conduc și în slujba că rora măaflu, dar și dvs. Vi s-a făcut cenzură, în văzul tuturor, nesocotindu-văprezența și personalitatea! Eu chiar doream săfie lămurite multe probleme ridicate de cititori și săprovoc punerea în contextul realității a situațiilor prezentate denaturat de pseudo-ziaristul despre care am spus mai înainte, cunoscut ca provocator, alarmist și defăimător, un agreat al liderului liberal, vesnic invitat la posturile de televiziune locale.


     Rep:  Intervenția pompierilor a fost promptăși eficientă. S-a reușit, în scurt timp, localizarea focarului de incendiu, izolarea și apoi stingerea acestuia. Aveți în vedere recompensarea celor care nu au precedat săînfrunte pericolul și și-au dovedit curajul profesional?

          ” dr. ing. C.R.:  Desigur, dar sălăsăm sătreacă timpul. De mulțumit, le-am mulțumit și pe posturile de televiziune, pompierilor – Serviciului Privat de Urgență. Le-am mulțumit, pe ambele posturi de televiziune și, o fac și acum, prin  intermediul dumneavoastră. De asemenea, apreciez profesionalismul și ajutorul primit de la cele 2 echipaje de pompieri venite de la CET și de la USG Govora. Apoi și nu în ultimul rând, sunt de apreciat și de lăudat oamenii care lucreazăîn instalația „Propenoxid-poliester”, pentru modul în care au acționat în timpul incendiului și faptul că au decis spontan sălocalizeze incendiul și săîncerce, astfel, să-l stingă. Este de apreciat și este lăudabil curajul și devotamentul lor. Tuturor le mulțumesc!

     Rep: Care este bilanțul uman al accidentului și care este psihoza salariaților secției avariate?

          ” dr. ing. C.R.: Bilanțul victimelor, se știe. Au fost 5 accidentați, dintre care unul a decedat – o operatoare chimistă. Dumnezeu săo ajute! Doi salariați sunt în stare foarte gravă, la spitalul  de arși din București, iar alți doi sunt în afara pericolului, dar tot acolo. Moralul celorlalte persoane din secția respectivăeste bun, este ridicat,  lucru dovedit și de faptul că în aceeași După -amiază, instalația propenoxid a fost repornită, a început săproducă , iar ieri am reușit săpornim instalația de „polieteri grefați” care fusese și ea afectatăde incendiu. S-au făcut toate reparațiile, verifică rile și punerea în funcție a instalației de producție, plus în instalația de „polieter standard” unde a apărut explozia și care a fost cel mai mult afectată. Toate utilajele din fluxul tehnologic au fost pornite, iar acum se recupereazămare parte din producția care era în gestiunea instalației.

     Rep.: Estimați pierderi mari?

          ” dr. ing. C.R.: Nu, nu sunt pierderi majore, pentru că producția nu a pierdut decât zestrea reactorului respectiv. Din restul, aflat în instalație, nu s-a pierdut nimic. Zestrea de acolo este de 10 tone de produs. Cablurile electrice sunt distruse în totalitate, legăturile cu automatizarea trebuiesc refăcute. Nu pot spune în momentul de Față cât ne va costa înlocuirea lor, dar pagubele sunt infime Față de vâlva care s-a făcut. Noi suntem asigurați. Tot ceea ce s-a pierdut acolo, va fi recuperat de la firma de asigurare. Ce nu se poate recupera este viața oamenilor Pentru asta sunt afectat, la fel ca și colegii mei din conducerea combinatului. Responsabilități materiale? Nu știu. Probabil că se vor stabili, fiind vorba și de viețile omenești pierdute.