Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OLTCHIM atrage atenția asupra efectelor privatizării Salrom

După episodul cu Arpechim Pitești,

„Invităm Uzinele Sodice Govora, UPSOM Ocna Mureș și Chimcomplex Borzești la constituirea unui consorțiu în scopul participării acestei entități ca ofertant, în interesul nostru comun, în procesul de privatizare al Societății Naționale a Sării. În eventualitatea privatizării SNS prin cumpărarea de că tre o persoanăterță, aceasta se va situa pe o poziție privilegiată, în sensul impunerii unor condiții contractuale dezavantajoase cumpărătorilor și în special prin stabilirea unor prețuri majorate nejustificat” considerădirectorul general al OLTCHIM, Constantin Roibu

 

De câteva săptămâni, conducerea întreprinderii OLTCHIM (în special, directorul general Constantin Roibu) atrage atenția că privatizarea singurei companii care se ocupăde extragerea și comercializarea sării din țara noastrăva duce la un monopol privat. Mai mult, Societatea Naționalăa Sării – Salrom riscă săajungămarea afacere a unei companii cu capital mixt, austro-ungar. Salrom este o societate cu capital integral de stat, supercentralizată, la cârma că reia se aflăMarcel Nicolăescu, unul din apropiații lui Dan Voiculescu. Salrom are sediul la București, iar cele șapte unități de producție – printre care și Exploatarea MinierăRâmnicu Vâlcea cu câmpurile de la Ocnele Mari – sunt complet subordonate și nu au personalitate juridică . Privatizarea la pachet a Salrom nu ar face decât sătransfere monopolul de stat într-un monopol privat, un gest anticoncurențial, amendat, în general, de UE. Deja Borsodchem, o companie austro-ungară, și-a arătat intenția de a cumpăra acțiunile SNS, iar, conform tuturor semnalelor, acest lucru este cât se poate de realizabil în viitorul apropiat. Și săne aducem aminte că același Borsodchem a dorit acum 3-4 ani săcumpere OLTCHIM .

 

Propunerile directorului Constantin Roibu

 

Zilele trecute, Constantin Roibu, președintele Consiliului de Administrație de la OLTCHIM, a dat publicității următoarea scrisoare deschisăîn vederea preîntâmpinării unui dezastru cu consecințe nefavorabile pe Platforma IndustrialăSud: „Societatea OLTCHIM se adreseazăprin această scrisoare deschisătuturor marilor consumatori de sare lichidădin România, respectiv Uzinele Sodice Govora, UPSOM Ocna Mureș, Chimcomplex Borzești. Dorim săfacem pe această cale un apel că tre toți destinatarii scrisorii și săvăinvităm la constituirea unui consorțiu în scopul participării acestei entități ca ofertant, în interesul nostru comun, în procesul de privatizare al Societății Naționale a Sării. Considerăm că scopul orică rui producă tor este sădeținăun control cât mai bun asupra materiilor sale prime, astfel încât independența sa economică săfie cât mai ridicată, iar producția și eficiența sa economică sănu depindăde un furnizor unic. În acest context, gradul ridicat de integrare este un deziderat spre care tinde orice producă tor care dorește săîși sporească rentabilitatea și săfacă Față cu succes concurenței tot mai mari de pe piață. În eventualitatea privatizării Societății Naționale a Sării prin cumpărarea de că tre o persoanăterță, aceasta se va situa pe o poziție privilegiată, în sensul impunerii unor condiții contractuale dezavantajoase cumpărătorilor și în special prin stabilirea unor prețuri majorate nejustificat. Singurii afectați vor fi principalii consumatori (OLTCHIM, Uzinele Sodice Govora, UPSOM Ocna Mureș și Chimcomplex Borzești), deoarece, așa cum s-a întâmplat După fiecare privatizare, prețurile produselor comercializate de aceasta vor crește semnificativ. În aceste condiții produsele fabricate din materiile prime achiziționate de la Societatea Naționalăa Sării vor avea o marjăa profitului foarte mică sau chiar vor deveni nerentabile. În industria sodei, sarea este materia primăde bază, produsele rezultate au un preț relativ mic atât pe piața internăcât și cea externă(fiind obținute în zona prelucrării primare), majorarea prețului la sare va crea astfel probleme financiare deosebite societăților producă toare. Privatizarea Societății Naționale a Sării trebuie făcutăpentru întreaga activitate, nu trebuie separatăsarea lichidăde exploatarea sării geme pentru că la sarea lichidăsunt unele probleme de mediu și nu este normal ca un investitor terț săachiziționeze partea bunăiar partea cu probleme săfie vândutăla consumatori. În situația în care marii consumatori de sare lichidăsunt interesați de propunerea OLTCHIM formulatăîn scrisoarea de Față , aceștia sunt rugați săne contacteze în cel mai scurt timp posibil în vederea demarării procedurilor de constituire a consorțiului și stabilirea strategiei de participare a acestuia la privatizarea Societății Naționale a Sării”.

 

AVAS-ul nu se aratăalarmat de situație

 

Nu atât de alarmat de situația de Față se aratăAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituția care deține 100% din Societatea Naționalăa Sării. Astfel, în luna mai 2007, AVAS a publicat un anunț de intenție privind selectarea unui consultant care săajute Autoritatea în procesul de restructurare și privatizare pe baza unei strategii. Perioada preconizatăpentru lansarea societății la privatizare este anul 2008. Oficialii AVAS-ului spun însă că până la stabilirea unei strategii de privatizare pentru Societatea Naționalăa Sării (deci ulterior selectării consultantului) orice informații privind metoda de privatizare aleasă, data lansării la privatizare sau data semnării contractului de vânzare-cumpărare sunt pure speculații. Societatea Naționalăa Sării are un capital social subscris de 18 milioane USD, principalul său obiect de activitate fiind extracția și prepararea sării. AVAS a înregistrat mai multe scrisori de intenție neangajante din partea unor posibili investitori privind achiziționarea SNS. Conform procedurilor, la momentul lansării la privatizare a societății toate persoanele interesate care au depus scrisori de intenție vor fi anunțate de AVAS pentru a putea participa la procesul de privatizare.