Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Olanu și Dragoesti noi focare de gripa aviara

       ” Alertă maximă ” rezultatele testelor rapide au confirmat suspiciunea existenței virusului de gripă aviară în Olanu și Drăgoești, fapt pentru care s-a trecut la izolarea zonei ce cuprinde focarul de infecție, eutanasierea a peste 50 de păsări și incinerarea lor

 

       Suspiciunea de gripă aviară se extinde pe zi ce trece. După Stoilești și Galicea, au apărut focare de infecție și în localitățile Horezu și Ocnele Mari. Joi, 18 mai a.c., Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat buletinele de analiză privind suspiciunea existenței gripei aviare în gospodăria lui Nicușor Chițuc din localitatea Horezu și în gospodăria lui Florin Șerban din Stoilești. De asemenea,  rezultatele examenului au ieșit pozitive și în gospodăria lui Carol Jugănaru  din localitatea Stoilești, dar și în cazul păsărilor moarte în curtea Elenei Orășanu din Ocnele Mari. Conducerea Comandamentului Antiepizootic Județean (CAJ) Vâlcea a hotărât să ia măsuri drastice de prevenire, pentru stoparea răspândirii virusului aviar pe teritoriul județului.

       300 de păsări eutanasiate în Stoilești, Horezu și Galicea

       Probele trimise de că tre DSVSA (Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor) Vâlcea au relevat faptul că păsările găsite moarte în trei gospodării din satul Ghiobești, localitatea Stoilești, sunt suspecte de virusul aviar. Astfel, în zonă a fost declarată stare de alertă și s-a trecut la eutanasierea tuturor păsărilor, peste 160, din cele trei gospodării, acestea fiind apoi incinerate și îngropate. Cuștile și curțile au fost dezinfectate, iar persoanele din cele trei gospodării au fost tratate cu Tamiflu. Autoritățile au inventariat toate păsările pe o rază de trei kilometri, pentru a monitoriza și a înregistra toate păsările moarte din zonă. De altfel, s-au instituit filtre de dezinfecție la intrarea și ieșirea din satul Ghiobești. Mai mult decât atât, elevilor li s-a interzis să se ducă la școală până pe 22 mai. Aceleași măsuri s-au luat și în localitatea vecină Stoileștiului, Galicea,  unde au fost identificate trei gospodării, cu 25 de păsări moarte, provenite de la Codlea, suspecte de gripă aviară. Aici, autoritățile au decis trecerea la eutanasierea a peste 85 de păsări. O altă localitate vâlceană în care a fost confirmată suspiciunea de gripă aviară este Horezu. Primele măsuri au fost de a izola gospodăriile în care există focare de infecție și de a eutanasia toate păsările (34 de păsări) din curțile respective, iar în zona Bârzoteni, spre satul Urșani, au fost instituite filtre.

       Ocnele Mari o localitate blestemată

       De-a lungul timpului, Ocnele Mari s-a confruntat cu o serie de alunecă ri de teren care au pus în pericol sute de gospodării. Mulți oameni au fost evacuați și mutați în alte zone ale județului, însă cei care au rămas în Ocne sunt nevoiți să facă Față altei probleme, la fel de gravă, gripa aviară. Luni, 17 mai a.c., Elena Orășanu a anunțat DSVSA Vâlcea că aproximativ 34 de păsări din gospodăria proprie au murit. Ajunse la fața locului, autoritățile locale nu au mai găsit cadavrele păsărilor, deoarece femeia le pusese deja în saci și le aruncase la tomberon. Inițial, Elena Orășanu a spus că acestea au fost aruncate la un tomberon din Râmnic, în Piața Centrală. După aceea, femeia și-a refăcut afirmația, zicând că le-a aruncat la groapa de gunoi din Ocnele Mari. Prefectul Anuța Handolescu, venită și ea la fața locului, a încercat să discute cu femeia, însă în van. Văzând că nu ajunge la nici un consens, Anuța Handolescu a rugat-o pe Elena Orășanu să meargă la groapa de gunoi unde a zis ultima dată că a aruncat păsările, pentru a identifica sacii cu cadavre. Femeia însă a refuzat, spunând: „Păi ce, eu sunt gunoier?” „Nu poți să ai încredere în spusele ei. Eu sunt nevoit să cred pentru că nu am probe. însă , Elena Orășanu își schimbă declarațiile de a o zi la alta. Oricum, am luat toate măsurile necesare și să sperăm că nu vom mai avea probleme”– ne-a declarat primarul localității, Radu Gheorghe. Celor 10 păsări, 4 rațe și 6 boboci care au mai rămas în curtea Elenei Orășanu,  le-au fost luate probe, După care angajații DSVSA Vâlcea le-au eutanasiat și le-au îngropat chiar în curtea acesteia. „DSV Vâlcea i-a aprobat Elenei Orășanu să muncească , considerând că nu prezintă vreun pericol pentru societate. Eu consider că pentru o perioadă ar fi fost normal să stea un pic în expectativă”– a mai spus primarul. În urma probelor trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, s-a confirmat că testele din gospodăria Elenei Orășanu au ieșit pozitive, fiind vorba de suspiciune de gripă aviară. Zona Poieniței, unde locuiește femeia, a fost izolată, Poliția județeană creând filtre atât la intrarea în Ocnele Mari, cât și în zona cu pricina. „Prefectul și toți cei care au venit, ne-au interzis să mai plecă m din zonă. Nici copiii nu mai au voie să meargă la școală. Au venit, au dezinfectat nu înțeleg de ce nu avem voie să plecă m”– ne-a spus o vecină a Elenei Orășanu.

       Tablete de Tamiflu pentru 50 de oameni

      În urma confirmării suspiciunilor de gripă aviară și a extinderii bolii în localitățile Stoilești și Galicea, precum și în orașele Horezu și Ocnele Mari, conducerea Direcției de Sănătate Publică Vâlcea a solicitat Ministerului Sănătății acordarea a peste 1.000 de tablete de Tamiflu. Mai multe echipe din cadrul DSP Vâlcea se deplasează zilnic în cele patru zone unde s-a confirmat suspiciunea. „Am administrat până în prezent medicamentul Tamiflu la peste 50 de persoane, din care fac parte atât localnici, cît și cei care au eutanasiat păsările, medici, asistenți. Am avut peste 600 de tablete, dar s-au epuizat. Acum așteptăm să ne vină de la Minister încă 1.000 de tablete”– ne-a declarat Ioan Mihail, director adjunct al DSP Vâlcea. Mai mult decât atât, 11 persoane din localitatea Stoilești și 7 din Galicea au fost vaccinați, constituindu-se puncte medicale umane.

       9 filtre cu dezinfecție în județ

       În zonele afectate, până în prezent s-au organizat   nouă filtre compuse din 20 de polițiști, 16 jandarmi și medici din cadrul Direcției Sanitar Veterinare Vâlcea în zone ca: primăria Galicea, Stăneasca, Bârsoiu, Bârsoieni, Nițulești, intersecția Cocoru, Budești, Bratia Vale Pietrosu și podul Galicea. Autoritățile au interzis categoric intrarea și ieșirea din zonele afectate cu păsări vii sau produse din carne, iar în Stoilești, zona cea mai afectată din județ, s-au constituit filtre de dezinfecție atât pentru oameni, cât și pentru mașini. De asemenea, polițiștii continuă cercetările în ceea ce o privește pe Elena Marica. Aceasta este administrator al unei societăți comerciale din Băbeni și a fost identificată ca fiind autoarea unor vânzări de pui proveniți de la Avicola Codlea, în cinci localități din județ. Pentru început, autoritățile au decis ca aceasta să fie amendată cu 20 de milioane lei vechi.

       Autoritățile au interzis târgurile și manifestările populare

       O altă măsură luată de Comandamentul Antiepizootic Județean Vâlcea se referă la interzicerea târgurilor și a celorlalte manifestări populare din județ. Deja în comuna Galicea a fost anulată serbarea populară „Zilele Galicei”, care urma să aibă loc pe data de 28 mai. Aceeași măsură ar putea afecta ediția de anul acesta a tradiționalului Festival al Creației Populare „Cocoșul de Hurez”, care este posibil să fie amânat din aceleași motive. „Vom avea la dispoziție lista cu toate manifestările culturale din județ, de asemenea și cu toate târgurile și, în funcție de situație, vom decide dacă vom interzice desfășurarea lor. În cazul în care vor apărea păsări domestice moarte, vom interzice categoric orice asemenea manifestări în acele localități”– a spus prefectul Anuța Handolescu.

       Informații de ultimă oră

       Sâmbătă, 20 mai a.c., în alte două localități vâlcene, Olanu și Drăgoești, rezultatele testelor rapide au confirmat suspiciunea de gripă aviară, fapt pentru care s-a trecut la izolarea zonei ce cuprinde focarul de infecție, eutanasierea a peste 50 de păsări și incinerarea lor. „Pe lângă cele patru localități, Stoilești, Galicea, Horezu și Ocnele Mari, unde a fost confirmată suspiciunea de gripă aviară, se mai adaugă Olanu și Drăgoești. În momentul acesta nu avem buletinul de analize. Așteptăm rezultatele pentru a vedea dacă se declară sau nu focar”- ne-a declarat prefectul Anuța Handolescu.

Claudia STANCIU