Acasă Arhiva O vara mai scumpa

O vara mai scumpa

țigările, benzina, electricitatea, băutura au, de acum, prețuri mai mari ” Accizele cresc sensibil ” Majorarea lor nu e decât o etapă înainte de armonizarea din ianuarie 2007

De sâmbătă, 1 iulie, au crescut accizele la produsele din tutun, electricitate și băuturi alcoolice, majorarea reprezentând o etapă intermediară până la atingerea nivelurilor prevăzute pentru anul 2007. Ce ne așteaptă, aflăm imediat! Astfel, în ceea ce privește energia electrică pentru consum casnic, la un consum mediu de 150 Kwh/lună, influența va reprezenta o creștere de cca 500 lei vechi (de la cca 2.000 lei vechi la cca 2.500 lei vechi). Influența creșterii accizei pe pachetul de țigări va reprezenta o creștere de cca 600-1.000 lei vechi (reprezentând până la 20 la sută), respectiv de la 36.000 lei/pachet la 36.600-37.000 lei/pachet (prețuri cu amănuntul). La băuturile alcoolice spirtoase, influența în preț ar fi de aproximativ 35.700 lei-36.000 lei pe litru de alcool de concentrație 100 la sută în volum. De reținut, însă , că probabil comercianții vor profita de ocazie pentru a scumpi mai mult produsele în cauză, mai ales că , de obicei, fumătorii și băutorii nu se lasă descurajați de o scumpire cu câteva sute sau o mie de lei vechi în plus. În plus, combustibilul se scumpește și el, iar țigările și votca nu vin singure, pe jos, în galantare. Și acciza pentru benzină crește, cu peste 20 de euro pe tonă.

La pompă, acest lucru va însemna o majorare a prețului carburanților la pompă cu 500-600 de lei pe litru. Concluzionând, accizele cresc binișor la jumătatea anului 2006, pentru ca, din 2007, o mare parte a lor să fie deja armonizate, iar altele, la care am obținut excepții, să crească gradual. Vești proaste primesc, ca de obicei, fumătorii, dar și băutorii, însă creșterea cu 500 de lei vechi a accizei pe energie electrică și scumpirea benzinei cu 5-6 sute de lei pe litru e o veste la fel de proastă pentru toate categoriile de consumatori. Fiindcă aceste scumpiri determină, așa cum știm deja, o reacție în lanț de creștere a tuturor prețurilor produselor și serviciilor. Și-atunci să te ții vară fierbinte!

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.