1

O fetita de 17 ani duce o existenta de calvar

         ” Maria B., din Copăceni este bătută, periodic cu bestialitate de tatăl său ” bătută crunt de tatăl său și în pragul unei depresii nervoase, în luna mai 2006, Maria s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea cerând sprijin. Mai mult, fetița a fost consiliată de personalul abilitat al direcției în vederea obținerii unui certificat medico-legal. În urma consultului  efectuat de medicul legist, Ioan Neamu, s-a constat că Maria leziuni traumatice produse prin lovirea cu un corp dur, care au necesitat între 8 și 10 zile de îngrijiri medicale

 

         În toamna anului 2005, Maria B. de 17 ani din comuna Copăceni a solicitat instituirea unei măsuri de protecție, pentru că , datorită stării financiare precare a familiei sale, fetița se găsea în imposibilitatea de a mai continua studiile. Și ca și cum problema banilor nu ar fi fost oricum una spinoasă, în ultima perioadă , Maria se plânge tot mai des că tatăl său o agresează foarte des, mai ales atunci când bea. Vecinii povestesc că și mama Mariei, Angela B. a fost agresată fizic de soțul său de nenumărate ori. Nemaisuportând calvarul de acasă, femeia a plecat să lucreze în străinătate. Bătută crunt de tatăl său și în pragul unei depresii nervoase, în luna mai 2006, Maria s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea cerând sprijin. Mai mult, fetița a fost consiliată de personalul abilitat al direcției în vederea obținerii unui certificat medico-legal. În urma consultului  efectuat de medicul legist, Ioan Neamu, s-a constat că Maria leziuni traumatice produse prin lovirea cu un corp dur, care au necesitat între 8 și 10 zile de îngrijiri medicale. Iată ce spune Maria, în reclamația trimisă la DGSPC Vâlcea: „În data zilei de 7 mai 2006, tatăl meu m-a bătut deoarece mama mi-a trimis bani și un telefon mobil, de care nu i-am spus. Menționez că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru Se petrece odată la o săptămână, motivul certurilor fiind băutura, iar tatăl meu are o mare prolemă în acest sens. Vă rog să dispuneți efectuarea unor anchete sociale la domiciliul meu și să luați măsurile care se impun”. Copilul a fost de crunt bătut încât a leșinat și a fost scoasă din mâinile tatălui ei de asistentul medical al dispensarului Copăceni, care a fost nevoit să sară gardul pentru a putea intra în casă. Vecinii susțin că bărbatul obișnuiește să-l agreseze fizic și pe fratele mai mic al Mariei, Daniel.

         Primarul habarnist

         Mai mult decât atât, angajații Primăriei Copăceni declară că situația tensionată și violența în familie durează de ani de zile. Atunci când bea, bărbatul devine de o violență ieșită din comun. Primarul localității ne-a spus, însă , că nu știe foarte multe detalii despre situația micuței Mariei. Ba mai mult, nici nu prea îi vine să creadă că fetița este agresată de tatăl ei de mai mult timp.„Știam că este un tip violent. A fost și angajatul meu la un moment dat, la întreprinderea Minieră și era mai tot timpul pus pe harță. Nu am știut mai nimic despre ceea ce se întâmplă în sânul acestei familii. Din câte am auzit, vecinii cunoșteau situația, dar nu m-au informat. Sincer, eu știam că mai des îl bate pe fratele Mariei, Daniel. Dar, repet, cred că este pentru prima dată când fetița ia bătaie de la tatăl ei, pentru că altfel îmi spunea ceva” ne-a spus, cam detașat de situație edilul-șef. Îi reamintim acestuia că Maria a subliniat în reclamația trimisă la DGASPC Vâlcea că luat bătaie de la tatăl ei în nenumărate rânduri. Iar faptul că nu a spus nimic până acum, se poate explica prin sentimentul de teamă pe care îl are și l-a avut pentru tatăl său. În sprijinul celor afirmate de noi, vin și declarațiile vecinilor Mariei, care au spus că fetița a fost foarte des maltratată. Dar atunci când dai dovadă de nepăsare vizavi de existența unui copil neajutorat în fața sorții, cu siguranță, nu minți cu nimic atunci când spui că nu știai nimic.

Olivia Pirvu