Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

O familie din Slatioara se lupta pentru existenta

    ” Cazurile sociale au „explodat” în mediul rural ” Ganea Ioana, o mamăsăracă și bolnavăpsihic, face eforturi supraomenești să asigure celor trei fii ai săi pâinea cea de toate zilele. Tatăl copiilor i-a părăsit încă de mici. Singurul venit al familiei este de aproape 3 milioane lei vechi, indemnizația sa de asistent personal pentru fiul cel mare, Toma Ganea. Toma are 22 de ani și este grav bolnav psihic. Sărăcia în care trăiesc acești oameni este cumplită. Ancheta întocmităde asistenții sociali de la DGASPC aratăcă băiatul își duce existența în condiții inumane. Datorităbolii sale, Toma se aflăîntr-o stare de agitație psiho-motorie Continuă , gesticulând și țipând necontrolat

      Chiar dacă pare totuși greu de crezut pentru o Românie, care este deja cu un picior în Uniunea Europeană , sărăcia și mizeria ating încă cote de neimaginat. Mai ales în mediul rural, unde în special bătrânii, se zbat la limita subzistenței. Abandonați de copii, cu o pensie mizeră, prea mică pentru procurarea medicamentelor și hranei, viața lor a devenit un adevărat calvar. Autoritățile privesc aceste tragedii umane ca pe niște simple cazuri sociale, pentru rezolvarea că rora existăbani prea puțini. Așa se face că bătrânii rămași singuri pe lume, ajung la un centru de protecție socială, unde nu mai trăiesc decât câteva luni, pentru că pur și simplu nu se pot adapta acestei vieți. Apoi, susțin cei care au grijăde aceste persoane, stresul acumulat e atât de mare încât, psihic clachează. „Avem cazuri sociale disperate în județ. De obicei, cele mai mari probleme le avem cu bătrânii. În ultima perioadă , ne confruntă m cu tot mai multe cazuri de persoane în vârstă, abandonate de familie, care doresc un loc în centrele noastre. Din păcate, avem tot mai puține locuri și ne este extrem de greu să-i preluăm” ne-a spus directorul adjunct al Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, Antonie Ceaușu. Din păcate, din categoria celor care nevoie de protecție socialăfac parte și foarte mulți tineri. Un astfel de caz, existăîn comuna Slătioara, unde, Ganea Ioana, o mamăsăracă și bolnavăpsihic, face eforturi supraomenești să asigure celor trei fii ai săi pâinea cea de toate zilele. Tatăl copiilor i-a părăsit de încă de mici. Singurul venit al familiei este de aproape 3 milioane lei vechi, indemnizația sa de asistent personal pentru fiul cel mare, Toma Ganea. Toma are 22 de ani și este grav bolnav psihic. Sărăcia în care trăiesc acești oameni este cumplită. Ancheta întocmităde asistenții sociali de la DGASPC aratăcă băiatul își duce existența în condiții inumane. Datorităbolii sale, Toma se aflăîntr-o stare de agitație psiho-motorie Continuă , gesticulând și țipând necontrolat. însă Ioana, mama sa spune că nu are bani să-i cumpere medicația necesară . Uneori devine foarte agresiv cu persoanele pe care le întâlnește. Încercând săevadeze din universul captiv care-l ține captiv din cauza bolii, Toma escaladeazăgardurile încercând săfugă.

      Primarul Slătioarei impasibil la durerea familiei Ganea

      Aproape tot timpul, băiatul stăîntr-un pat rupt, fărăașternuturi. De cald, îi ține o plapumămurdarăși zdrențuită, pe care copilul o strânge cu putere la piept, atunci când are crize. lângă pat, erau niște cârpe cu care mama îl leagăatunci când boala se declanșeazănemiloasă. Toma era îmbrăcat cu un tricou mizerabil a că rui culoare inițialănu se mai distingea. Camera în care dormea băiatul este folosităpentru depozitarea sacilor cu tărâțe, dar și pe post de bucă tărie. Singura mâncare care s-a găsit în locuința familiei Toma, au fost câteva coji vechi de pâine, aproape mucegăite. De cum intri, în casă, se simte un miros înțepător de urină. Pentru că mama sa, este plecatămai tot timpul, copilul își face nevoile fiziologie în pat sau în casă.

      „Cel mai bine pentru acest băiat, ar fi să-l ducem într-un centru de plasament. Acolo, va putea dispune de ajutorul medical de care are nevoie pentru boala sa. Problema e că dacă -l luăm de acasă, familia rămâne fărănici un venit. E foarte dificil săiei decizii în astfel de situați” – susține directorul adjunct al DGASP, Antonie Ceaușu. Contactat telefonic de redactorii publicației noastre, Constantin Ghimiși, primarul comunei Slătioara afirmăcă familia beneficiazăși de un ajutor social. Întrebat dacă s-a gândit la posibilitatea de a ajuta această familie, a că rei situație Financiară este absolut deplorabilă, edilul-șef a spus, răstit: „Păi, ce săle facem noi? Le dăm un ajutor social, mai mult decât atât cu ce să-i ajutăm? Știu că sunt foarte săraci „. Apoi a închis repede telefonul ca și cum subiectul conversației l-ar fi plictisit teribil. E greu de crezut cum disperarea unor oameni poate să-l lase total impasibil pe șeful unei comunități.

      Bărbat de 76 de ani, îngrijit de mama sa de 100 de ani

      La începutul articolului nostru văsemnalam faptul că , în ultima perioadă , tot mai mulți bătrâni din mediul rural, au nevoie urgentăde asistențăsocială. De multe ori, fărănici o sursăde venit, ei nu mai sperănimic de la viață. Acesta este și cazul unui bătrân, Ion Dumitru, de 76 de ani, din comuna vâlceanăTetoiu. toată viața, Ion a muncit pe unde a putut, iar pensia de-abia dacă -i ajunge să-și cumpere câte ceva de mâncare. Bărbatul e chinuit de o boalăpsihică gravă, dar are mare noroc cu mama sa de 100 de ani, care are grijăde el. Cel puțin avea până acum puțin timp, pentru că acum, de-abia se mai poate mișca. Dacă nu ar fi fost mama sa, Ion și-ar fi găsit, probabil de mult sfârșitul. Așa cum precizam, din caza vârstei înaintate, și mamei îi este acum teribil de greu săse ocupe de fiul ei. Din fericire, un al treilea ajutor pentru Ion, a venit din partea unei nepoate, care are peste 70 de ani. Ea spune că a făcut tot ce-a putut, dar că în ultima perioadă îi este aproape imposibil săse mai ocupe de treburile casnice ale familiei Dumitru. Tot nepoata este cea care a făcut o sesizare că tre DGSPC Vâlcea, pentru al le cere ajutorul. Cei de la Direcția de AsistențăSocialăspun că vor face tot posibilul pentru a rezolva acest caz. Am fi dorit săstăm de vorbăcu edilul-șef al comunei Tetoiu, Nicolae Burețea însă , acesta nu a fost de găsit la primărie.

      Un bătrân și-a petrecut iarna într-o baracă de metal, pe marginea Oltului

      Un alt caz disperat este cel al uni bătrân de 75 de ani, din comuna Voicești, care anul trecut a rămas fărălocuință. Bătrânul și-a construit o baracă de metal, în care și-a petrecut toată iarna. În afarăde un bărbat din Drăgășani, Ionel Boroșanu, un om de bine, așa cum îi spune Antonie Ceaușu, directorul DGASPC, care l-a ajutat cu ce-a putut, nimeni nu a vrut să-i dea o mânăde ajutor bărbatului. Nici măcar primăria comunei Voicești, care are treburi mai „importante” decât săajute cetățenii în nevoie. Deși am încercat să-l contactăm telefonic, edilul-șef al comunei Mihăescu Valentin, acesta lipsea din instituția pe care o conduce. Din când în când.

Olivia Pirvu