Acasă Arhiva O clădire în paragină, motiv de disputăîntre Primărie și Romsilva

O clădire în paragină, motiv de disputăîntre Primărie și Romsilva

După 15 ani de „război rece” între Primăria Râmnicului și Direcția Silvică Vâlcea, s-a decis oficial: clădirea în paragină de lângă Colegiul Național Mircea cel Bătrân va fi renovată și va adăposti sediul ITRSV Vâlcea

 

Au trecut aproape 15 ani de când Direcția Silvică Râmnicu Vâlcea și-a luat „armele și bagajele” dintr-o clădire dărăpănatăși prăfuităși și-a mutat sediul la doar o aruncă turăde băț, la numai 20 de metri distanță. Noul sediu al Direcției Silvice Râmnicu Vâlcea de pe strada Carol I (lângă Colegiul Național Mircea cel Bătrân) a fost dat în funcțiune prin anul 1992, o clădire construităde la zero și care răspundea tuturor exigențelor și cerințelor cu privire la desfășurarea unei activități normale. Iatăînsă că După 15 ani, clădirea care a adăpostit sediul Direcției Silvice a rămas în paragină, s-a degradat pe zi ce trece, iar astăzi a ajuns o „ruină” care s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur sau adiere de vânt. Cum s-a ajuns în această situație?

 

Acțiunea în justiție a început în 2004

 

Printr-o hotărâre de guvern din anul 2001 privind atestarea domeniului public al județului Vâlcea precum și a municipiilor, orașelor și comunelor din județul Vâlcea, imobilul care a adăpostit Inspectoratul Silvic (teren în supraFață de 1524 metri pătrați și construcția aflatăpe aceasta în supraFață de 416 metri pătrați) situat în strada Carol I nr. 37 a fost inventariat în domeniul public al municipiului. În baza Deciziei nr. 636/24 octombrie 1979 emisăde că tre Comitetul Executiv al Consiliului Popular al județului Vâlcea, acest imobil a fost transmis din administrarea directăa Consiliului Popular al municipiului Râmnicu Vâlcea în administrarea directăa Inspectoratului Silvic Județean Vâlcea și a fost folosităulterior de că tre Regia Naționalăa Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Vâlcea ca sediu până la construirea noului sediu administrativ al acesteia, în imediata vecinătate. Vechea construcție și terenul aferent au rămas în permanențăîn administrarea DS Vâlcea, fiind într-o stare avansatăde degradare. Prin acțiunea înregistratăla data de 2 martie 2004, Primăria Râmnicului, prin reprezentanții săi legali, a chemat în judecatăRegia Naționalăa Pădurilor – DS Vâlcea, pentru a fi obligați să-i respecte proprietatea și posesia imobilului situat pe strada Carol I. Prin sentința civilănr. 2868/26 mai 2005, Judecă toria Râmnicu Vâlcea a admis acțiunea și a obligat Romsilva Vâlcea sălase în proprietatea municipiului imobilul din strada Carol I nr. 37. Împotriva acestei sentințe, Romsilva Vâlcea a declarat apel, Tribunalul Vâlcea respingând apelul ca nefondat. însă , împotriva acestei decizii, Direcția Silvică Râmnicu Vâlcea a declarat recurs. Prin decizia civilănr. 58/R, Curtea de Apel Pitești a hotărât irevocabil respingerea acțiunii formulate de că tre municipiul Râmnicu Vâlcea.

 

În loc de epilog

 

La data de 6 iunie 2007, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a solicitat Primăriei Râmnicului trecerea bunului imobil situat pe strada Carol I nr. 37 urmând ca ulterior săfie predat în administrarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea, instituție publică din structura Ministerului Agriculturii. În aceste condiții, inițiativa Primăriei Râmnicului de a introduce în domeniul public imobilul respectiv a fost anulatăde că tre instanța de judecată. Având în vedere că imobilul a fost dintotdeauna în administrarea Direcției Silvice Vâlcea și se dorește reabilitarea acestuia pentru a fi folosităca instituție publică din structura Guvernului, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat zilele trecute trecerea imobilului (clădire plus teren) din domeniul publice al municipiului în domeniul public al statului urmând săfie radiat din inventarul domeniului public al municipiului.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.