Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Noul sediu al Parchetului Județean, gata în cel mult trei ani

Prim-procurorul Teodor Trancă promite

„Justiția românătrebuie săse modernizeze. Pentru asta, este nevoie de oameni deschiși, cu mentalitate Europeană . În săptămânile care urmează, toți procurorii și grefierii vor face cursuri avansate de limba englezăși de operare PC. Este un pas mic, dar important că tre modernitate, așa cum spuneam” – ne-a spus prim-procurorul Teodor Trancă

Reporter: Imediat După tragedia de acum câteva zile de la OLTCHIM, procurorii au demarat o anchetăpentru a constata cauzele exacte ale producerii accidentului. Aveți până la această datăconcluzii preliminare legate de acest caz?

Teodor Trancă : Nu se poate discuta, din păcate, deocamdată de concluziipreliminare, pentru că , până acum, nu am reușit săaudiem decât martorii care s-au aflat în momentul producerii deflagrației în zonă. În paralel cu anchetele pe care le efectueazăla această orăcei de la ITM, am dispus săse facă o expertizăcorectăși amănunțităa cauzelor și efectelor exploziei.

Rep: Domnule prim-procuror, în ultima dumneavoastrăconferințăde presă, spuneați că existăcâteva cauze din 2006, care au rămas nerezolvate. Tot atunci, susțineați că în cel mai scurt timp vor fi soluționate. Ce s-a întâmplat cu ele până la urmă?

T.T: Am avut 17 astfel de cauze. În acest moment, mai sunt două . Încercă m săne mișcă m cât mai repede posibil, pentru că timpul trece în defavoarea noastră.

Rep: Următoarea întrebare este legatătot de ultima conferințăde presăpe care ați avut-o Din câte rețin, afirmați că , pe viitor, veți dezvălui numele unor corupți din județ? Ne puteți da câteva nume acum?

T.T: Da, cu siguranță. În momentul în carevoi avea astfel de dosare penale nu voi ascunde numele lor. De curând, m-am întâlnit cu cei din conducerea DGA, că rora le-am cerut să măinformeze cu privire la activitatea pe care o au. Mai mult, am solicitat și SRI-ului să-mi comunice dacă au lucrări.

Rep: Și au lucrări?

T.T: Da, au ceva dar nu pot săvăspun prea multe acum.

Rep: Credeți că este de bun augur apariția acelei legi, care-i obligăpe magistrați sămenționeze în declarația de interese dacă au rude în sistem? Informațiile care apar în aceste declarații sunt folositoare sau ele sunt privite fără prea mare interes?

T.T: Eu zic că este o lege foarte bună.Este foarte important săse cunoască la nivelul Ministerului și al Parchetului General, legăturile de rudenie care existăîn sistem. Transparența este extrem de importantăși trebuie săținem cont de ea dacă vrem săavem o justiție modernă.  Oricum, e o chestie bună. Săvădau și un exemplu, pentru că mi-am adus acum aminte și îmi este la îndemână. Prim-procurorul adjunct, Cerasela Ungureanu de la Parchetul municipiului este soția șefului cercetărilor penale de la Poliția Rm. Vâlcea, Cosmin Ungureanu. În toate dosarele instrumentate de soțul ei nu a confirmat Cerasela Ungureanu, ci un alt procuror tocmai pentru a nu se crea suspiciuni.

Rep: Aveți rude în sistem?

T.T: Nu, nu am. Mi-aș fi dorit săfie fiica mea, dar urmeazăsăvedem dacă va intra la magistratură.

Rep: În curând, veți avea și un raport de bilanț

T.T: Da, desigur. Acest raport nu va conține doar analiza de bilanț, ci și verificarea stadiului implementării măsurilor de control impuse de CSM. În plus, vom discuta și de cauzele mai vechi de un an de la sesizare și mai vechi de șase luni de la începerea urmăririi penale. De asemenea, vom pune mare accent și pe investițiile pe care urmeazăsăle facem la parchetele din județ. Una dintre cele mai importante, este reparația capitalăa Parchetului Bălcești ce va fi demaratăîn cel mai scurt timp. Peste câteva săptămâni, se va organiza licitația pentru modernizarea imobilului în care își desfășoarăactivitatea procurorii de la Bălcești. Mai mult, am făcut un proiect pentru a rezolva problema instalației electrice de la Parchet, pentru că este supradimensionată. Trebuie sărezolvăm foarte repede această problemă, pentru că nu putem lucra pe calculator. Riscă m săpierdem toate informațiile.

Am primit 270 de milioane lei vechi sădotăm birourile procurorilor care, După cum ați văzut, aratăca în evul mediu.

Rep: În cât timp se vor demara lucrările la noul sediu al Parchetului Județean?

T.T: Cred că vom începe lucrările până la sfârșitul acestui an. Sperăm ca noul sediu săfie gata în cel mult doi-trei ani.

Rep: Știu că sunteți un susținător al reformei din domeniul justiției? Ați făcut ceva concret în acest sens?

T.T: Încerc. În fiecare zi. Cert este că sistemul, în sine, trebuie săse modernizeze. Pentru asta, este nevoie de oameni deschiși, cu mentalitate Europeană . În săptămânile care urmează, toți procurorii și grefierii vor face cursuri avansate de limba englezăși de operare PC. Este un pas mic, dar important că tre modernitate, așa cum spuneam.